تسهیل وثیقه‌گذاری برای سهامداران عدالت با سامانه ستاره

وزیر اقتصاد، گفت: سامانه ستاره برای مردم باعث خواهد شد تا جمعیت ۵۰ میلیون نفری در سهام‌عدالت بتوانند از امکان وثیقه‌گذاری بدون نیاز به فرآیندهای دست‌وپا گیر اداری بتوانند استفاده کنند. به گزارش مهر، سیداحسان خاندوزی؛ وزیر اقتصاد و دارایی، پس از رونمایی از سامانه ستاره سمات، گفت: سامانه ستاره سمات امروز به‌عنوان نقطه شروع […]

وزیر اقتصاد، گفت: سامانه ستاره برای مردم باعث خواهد شد تا جمعیت ۵۰ میلیون نفری در سهام‌عدالت بتوانند از امکان وثیقهگذاری بدون نیاز به فرآیندهای دست‌وپا گیر اداری بتوانند استفاده کنند. به گزارش مهر، سیداحسان خاندوزی؛ وزیر اقتصاد و دارایی، پس از رونمایی از سامانه ستاره سمات، گفت: سامانه ستاره سمات امروز به‌عنوان نقطه شروع در بازارسرمایه به حساب می‌آید و بین نهاد پول و نهاد بازارسرمایه و نظام قضایی کشور، رسماً از بستر سامانه ستاره پیوند مؤثری فراهم شده است. وی افزود: قابلیت‌های مؤثر سامانه ستاره برای مردم باعث خواهد شد تا جمعیت ۵۰ میلیون نفری در سهام‌عدالت بتوانند از امکان وثیقهگذاری بدون نیاز به فرآیندهای دست‌وپاگیر اداری بتوانند استفاده کنند. حتی دارندگان گواهی‌های سپرده و طلا، مالکان اوراق مشارکت و بدهی و… بتوانند از سبد مالکیت دارایی‌های خود برای تأمین وثایق از جمله تسهیلات خرد برای اقشار کم درآمد کشور و همینطور در مواجه با نظام فضایی کشور استفاده کنند. خاندوزی؛ با بیان اینکه برخی ایرادات این سامانه در جزییات می‌بایست فراهم شود، عنوان کرد: تمام شبکه بانکی کشور با دامنه وسیع‌تری از این خدمات می‌توانند از امکانات سامانه ستاره استفاده کنند. وزیر اقتصاد با اشاره به ادامه مسیر پیوند بازار پول و سرمایه و نظام حقوقی کشور از طریق سامانه ستاره توسعه خواهد یافت، افزود: اقشار مختلفی از مردم طلای خود را در بانک کارگشایی قرار می‌دهند. چه اشکالی دارد که این دارایی‌ها به‌عنوان وثیقه مورد استفاده قرار گیرد و یا حتی از سیم کارت موبایل استفاده کرد.

 سامانه توثیق الکترونیک سهام مانع فروش سهام ارزشمند می‌شود

رئیس سازمان بورس نیز در ادامه، گفت: وقتی از سال گذشته برنامه سازمان بورس ارائه شد، برنامه‌هایی از جمله پرداخت سود سهامداران به‌طور متمرکز که بار سنگینی بر دوش نهاد ناظر بود را برداشت. مجید عشقی؛ در آیین رونمایی از سامانه توثیق الکترونیک سهام، گفت: وقتی از سال گذشته برنامه سازمان بورس ارائه شد، برنامه‌هایی از جمله پرداخت سود سهامداران به‌طور متمرکز که بار سنگینی بر دوش نهاد ناظر بود را برداشت. وی ادامه داد: توثیق الکترونیک هوشمند انواع دارایی نیز یکی دیگر از برنامه‌ها بود که امروز به‌طور رسمی از این سامانه در عملیات بانکی بهره‌برداری می‌شود. عشقی؛ تصریح کرد: اهمیت این سامانه به‌گونه‌ای است که گاهی منجر به فروش سهام برای برطرف کردن نیاز نقدینگی می‌شد در حالی که سهم مورد نظر از ارزندگی برخوردار و فروش ارزان آن به صرفه نبود. وی ادامه داد: به‌طور معمول وثیقه‌گذاری سهام قبل از این با اعداد بالا و به‌طور سنتی برای اشخاص حقوقی انجام می‌شد اما الان از طریق سه بانک برای تسهیلات خرد توثیق سهام فراهم شده است. به گفته عشقی؛ امکان توثیق هوشمند سهام و دارایی در سیستم قضایی برای وثیقه‌گذاری و تأمین وثایق در فرآیندهای اداری در عرض فقط چند دقیقه فراهم شده است. عشقی؛ با تقدیر از مدیران سمات عنوان کرد: در این سامانه امکان وثیقه‌گذاری سکه و گواهی سکه، اندوخته بیمه عمر و سنوات، گواهی کسر از حقوق سازمان‌های دولتی و سند خودرو و ملک و واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های قابل معامله علاوه بر سهام وجود خواهد داشت. به‌طورحتم کسب‌وکارهای نوین و استارت‌آپ‌ها بر روی این ابزارها، می‌توانند ایده‌های مختلفی تعریف کنند تا مردم بتوانند راحت‌تر از این ابزارها استفاده کنند. وی افزود: در روزهای آینده تسهیل شرکت سهامداران در افزایش سرمایه‌ها و حق‌تقدم سهام شرکت‌ها نیز از برنامه‌های دیگری است که طی روزهای آینده رونمایی خواهد شد.

اهتمام جدی در دستگاه قضایی استفاده فناوری‌های جدید وثیقه

در ادامه این نشست، منتظری؛ دادستان کل کشور، با تقدیر از دستاوردهای علمی و پژوهشی بازارسرمایه، گفت: یکی از اصول مهم در سند تحول قضایی که دو سال اخیر به اجراء درآمده، استفاده از فناوری‌های روز در بخش‌های قضایی است. اهتمام جدی در دستگاه قضایی استفاده از این فناوری‌ها برای تسهیل امور و گسترش آنهاست و حمایت دولت برای توسعه این فناوری‌ها ضروری است. وی ادامه داد: سازمان ثبت، سازمان زندان‌ها و سازمان پزشکی قانونی در تلاش هستند به پشتوانه زیر ساخت‌ها و بودجه، بتوانند ابزارهای فناورانه را توسعه دهند. دادستان افزود: فاصله بین صدور وثیقه تا صدور حکم بسیار مهم و با اهمیت است. گاهی اوقات استعلاماتی از اداره ثبت و… باید انجام شود تا کارهای اداری توثیق وثیقه انجام شود. به گفته این مقام مسؤول: قاضی هم گاهی نمی‌تواند فرد متهم را بدون وثیقه قرار دهد و ناچار می‌شود فرد را بازداشت و روانه زندان کند. منتظری؛ گفت: رونمایی از سامانه ستاره، آغاز خوبی است برای وثیقه‌گذاری که البته ممکن است ضعف‌هایی در اجرا یا فنی پیش آید که البته طبیعی است. منتظری؛ افزود: درخصوص نوسان قیمت سهام مبنی بر اینکه در محدوده ۵۰ درصدی قیمت در زمان توثیق باشد یا نه در حال بررسی است و امیداوریم سازمان بورس از امروز با همکاری با دستگاه قضایی، فرآیند فنی پی‌ریزی کند که این سامانه حتماً به سامانه دستگاه قضایی متصل شود. به گفته دادستان کل کشور در جهت توثیق وثیقه، حتماً نباید سند ملکی مبنا باشد بلکه هر چیزی که مالی باشد از جمله طلا یا خودرو و…، می‌تواند مبنا تصمیم قاضی برای وثیقه‌گذاری تا زمان اعاده حق طرفین دعوا قرار گیرد. منتظری از فاز نخست سامانه وثیقه‌گذاری الکترونیک (ستاره) با اشاره به اینکه درخواستی که از سازمان بورس و اوراق بهادار داریم این است که این سامانه را به قوه‌قضاییه متصل کند تا رصد و دسترسی به اطلاعات متقاضیان توثیق سرمایه و سهام فراهم شود، افزود: قوه‌قضاییه در راستای توسعه این سامانه از هیچ همکاری‌ای کوتاهی نخواهد کرد. منتظری؛ اظهار داشت: اگر سهامداری چه حقیقی و چه حقوقی قصد وثیقه‌گذاری نزد شخص دیگری را داشته باشد، می‌تواند طی مراحلی و تحت نظارت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، سهام خود را به‌عنوان وجه‌الضمان نزد شخص دیگری که می‌تواند حقیقی یا حقوقی باشد، توثیق کند. دادستان کل کشور گفت: این موضوع درباره دریافت وام از بانک‌های عامل (ملی، رسالت، مهر ایران) هم امکان‌پذیر است و سهامداران با توجه به مراحل تعریف شده در این بانک‌ها هم می‌توانند با توثیق از دریافت تسهیلات بهره ببرند. وی خاطرنشان کرد: به نوسان بورس هم در این زمینه باید توجه کنیم که این نوسانات معادل ٥٠ درصد باشد یا بیشتر که به محض کسب نتیجه آن را به مردم اطلاع‌رسانی خواهیم کرد. منتظری؛ گفت: در مسأله توقیق سهام احتمالاً لازم به وجود سند نیست بلکه از خودرو و طلا می‌توان استفاده کرد، هر آنچه که مالکیت داشته باشد و قاضی بتواند حق طرف را تأمین کند استفاده خواهیم کرد.