بازار ۲۳۰ میلیارد دلاری خدمات اسلامی

دنیا به دنبال کیفیت بالای غذای اسلامی است بازار ۲۳۰ میلیارد دلاری خدمات اسلامی صنعت جهانی غذای حلال این روز‌ها نه‌تنها در بین مسلمانان بلکه در کشورهای غربی نیز با استقبال زیادی مواجه شده است و انتظار می‌رود به یکی از پررونق‌‌ترین صنایع دنیا تبدیل شود. به گزارش مهر به نقل از رویترز، صنعت جهانی […]

دنیا به دنبال کیفیت بالای غذای اسلامی است

بازار ۲۳۰ میلیارد دلاری خدمات اسلامی

صنعت جهانی غذای حلال این روز‌ها نه‌تنها در بین مسلمانان بلکه در کشورهای غربی نیز با استقبال زیادی مواجه شده است و انتظار می‌رود به یکی از پررونق‌‌ترین صنایع دنیا تبدیل شود.

به گزارش مهر به نقل از رویترز، صنعت جهانی غذای حلال و این نوع سبک زندگی این روز‌ها به صنعتی پررونق در تمام دنیا تبدیل‌شده است. براساس گزارش سازمان اقتصاد اسلامی جهانی در سال ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶، انتظار می‌رود که این صنعت تا سال ۲۰۲۰ با افزایش ۶ درصدی در تمام دنیا مواجه شود. این گزارش توسط مرکز توسعه اقتصاد اسلامی دوبی و با همکاری با مؤسسه تامسون رویترز و مؤسسه «دینار استاندارد» تهیه‌شده است.

بازار جهانی مسلمانان در سال ۲۰۱۴ در حدود ۱۴۲ میلیارد دلار در بخش سفر و توریسم هزینه کرده است و انتظار می‌رود که این میزان تا سال ۲۰۲۰ به ۲۳۳ میلیارد دلار برسد. محبوب‌‌ترین کشورهای مقصد برای توریست‌های مسلمان مالزی، ترکیه و امارات متحده عربی هستند که از دیگر کشورهای مسلمان در زمینه گسترش صنعت هتلداری پیشتاز بوده‌اند. برای کشورهای دیگر نیز به نظر می‌رسد صنعت سفر حلال بسیار بیش‌تر از گذشته موردتوجه قرارگرفته است چراکه سایت‌هایی مانند Halalbook.com و وب‌سایت‌های دیگر برای دسترسی سریع به غذاهای حلال در تمام دنیا به‌سرعت در حال پیشرفت هستند. به نظر می‌رسد مسأله مسافرت‌های حلال و تلاش برای پیدا کردن هتل‌هایی که غذاهای حلال سرو می‌کنند تا سال ۲۰۲۰ تا ۸٫۶ درصد رشد داشته باشد.

برخی از مدیران هتل‌های غربی نیز اذعان کرده‌اند که سرو غذای حلال در هتل‌‌ها تنها مختص به مسلمانان نبوده و در تمام دنیا این سبک از زندگی و خوردن گوشت حلال در بین مردم فارغ از هرگونه دین و مذهبی که دارند رشد پیداکرده است. یکی از دلایل این مسأله مقالات علمی است که ثابت می‌کند این نوع گوشت‌‌ها به‌مراتب کیفیت بهتری نسبت به گوشت‌های دیگر دارند و در بسیاری از هتل‌‌ها نیز افراد اروپایی که نمی‌خواهند از مشروبات الکلی استفاده کنند از هتل‌های بدون بار استقبال می‌کنند.

یکی دیگر از دلایل استفاده از گوشت‌های حلال در بین غیرمسلمانان ارگانیک بودن این گوشت‌‌ها و غذاهای مبتنی بر این گوشت‌‌ها است که مخاطبان زیادی را به سبک زندگی اسلامی سوق داده است. به‌عنوان‌مثال در انگلستان در حدود دو میلیون مسلمان وجود دارد اما صنعت غذای حلال در حال خدمات‌دهی به بیش از ۶ میلیون نفر است که مسلماً ۴ میلیون نفر از این افراد را غیرمسلمانان تشکیل می‌دهند. گسترش این صنعت در شرایطی مهم می‌شود که بدانیم اسلام تنها دین در تمام جهان است که طرفداران آن به‌سرعت در تمام کشورهای غربی نیز افزایش می‌یابند و این مسأله بر اهمیت تولید و گسترش این صنعت می‌افزاید.

دو مسأله دیگر بر استفاده مردم در غرب از غذاهای حلال افزوده است یکی از آن‌‌ها سیل مهاجرت و یا سفرهای طولانی‌مدت مسلمانان به غرب برای تحصیل و یا پناهندگی است که بازار مواد غذایی کشورهای اروپایی و آمریکا را به فراهم کردن زمینه ایجاد فروشگاه‌های زنجیره‌ای غذای حلال تشویق کرده است و مسأله دوم برگزاری همایش‌ها و اجلاس‌های مهم بین‌المللی با حضور گسترده مسلمانان است که نمونه‌ای از آن در المپیک ریوی برزیل قابل‌مشاهده بود.

البته خبرهای دیگری نیز در این زمینه وجود دارد و آن تلاش کشورهای غربی برای رقابت با کشورهای مسلمان در زمینه تولید غذاهای حلال است. این رقابت تا جایی پیش رفته است که بزرگ‌‌ترین صنعت تولید غذای حلال کودک، یک صنعت انگلیسی است که محصولات خود را به تمام کشورهای غربی و مسلمان صادرات می‌کند.

نشریه داون پاکستان نیز با اشاره به رشد روزافزون استفاده از مواد غذایی حلال در تمام جهان نوشته است: «شرکت‌های اروپایی و چندملیتی فراوانی هستند که صنعت غذای حلال را در کشورهای مسلمان و غربی هدف قرارداده‌اند. یکی از این شرکت‌ها که جزو اولین شرکت‌هایی است که سرمایه‌گذاری عظیمی بر روی کشورهای مسلمان انجام داده، شرکت نستله است که ۸۶ کارخانه از ۴۵۶ کارخانه خود را به تولید غذای حلال و در حدود ۳ میلیارد دلار از این محل درآمد دارد.»

در کشورهای غربی از محل استقبال مردم به این نوع از غذاها، اهداف دیگری نیز دنبال می‌شود. به‌عنوان‌مثال در فرانسه یکی از سازمان‌های اسلامی پیشنهاد داده است که بر روی مواد غذایی حلال مالیاتی وضع شود که از محل درآمد این مالیات بتوان کمک‌های نقدی به ساخت مساجد و گسترش آن‌‌ها کرد. این پیشنهاد هم‌اینک در مرحله طرح است و بسیاری از مسلمانان از این مسأله استقبال کرده‌اند.

 

در سایر کشورهای دنیا نیز نیاز روزافزون به گردشگران مسلمان مقامات را به فکر ایجاد راهنمای گردشگری حلال انداخته است. در زلاندنو این مسأله برای اولین بار دنبال شده است و در فرودگاه‌های این کشور راهنمای گردشگری به مسلمانان اهدا می‌شود که براساس آن می‌توانند مکان‌هایی که می‌توانند در آن غذای حلال بیابند را پیدا کنند.