رعایت ۴ نکته غذایی ریسک ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد

رعایت ۴ نکته غذایی ریسک ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد  جدید‌ترین تحقیق محققان نشان می‌دهد که چگونه رژیم غذایی می‌تواند بر ریسک ابتلا به سرطان تأثیر گذارد. به گزارش مهر، محققان در تحقیقی با عنوان «رژیم غذایی ضدسرطان» به نکات مهمی در کاهش ریسک سرطان از طریق رژیم غذایی اشاره می‌کنند. ۱. تمامی ماهی‌ها […]

رعایت ۴ نکته غذایی ریسک ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد

 جدید‌ترین تحقیق محققان نشان می‌دهد که چگونه رژیم غذایی می‌تواند بر ریسک ابتلا به سرطان تأثیر گذارد.

به گزارش مهر، محققان در تحقیقی با عنوان «رژیم غذایی ضدسرطان» به نکات مهمی در کاهش ریسک سرطان از طریق رژیم غذایی اشاره می‌کنند.

۱. تمامی ماهی‌ها خاصیت یکسان ندارند

غذای دریایی یکی از غذاهای سالمی است که می‌توان به‌طور مرتب مصرف کرد. ماهی مملو از پروتئین‌های موسوم به چربی‌های خوب نظیر اُمگا-۳ و اُمگا-۶ است و نسبت به سایر انواع گوشت‌ها از کالری کم‌تری برخوردار است.

اما دیوید خیات، نویسنده مطالعه رژیم غذایی ضدسرطان، معتقد است که اکثر ماهی‌ها حامل مقادیری جیوه، سرب، و سایر آلاینده‌های سرطان زا هستند. تنها به دلیل وجود جیوه، انجمن بارداری آمریکا به زنان باردار توصیه می‌کند که مصرف برخی گونه‌های ماهی را که احتمالاً آلوده هستند به حداقل برسانند. از این رو محققان برای دور ماندن از جیوه، پرهیز از مصرف شمشیرماهی، سالمون و تن را توصیه می‌کنند و در عوض خوردن بیش‌تر ماهی باس (نوعی ماهی خاردار دریایی)، ساردین و میگو را پیشنهاد می‌کنند.

۲- گوشت گاو را نباید دشمن سلامت تلقی کرد

همانند باور مربوط به ماهی، این فرضیه همه گیر وجود دارد که گوشت قرمز ناسالم بوده و دارای خاصیت سرطان‌زایی است.

با وجودی که برخی مطالعات قاطعانه مصرف گوشت قرمز را به افزایش ریسک انواع مشخصی سرطان نظیر سرطان‌های روده و پروستات ربط می‌دهند، اما هنوز شواهد و اسناد مربوطه ابهام‌آمیز است. نوع مصرف گوشت در کشور‌ها متفاوت است: درحالی که در فرانسه گوشت گوساله کم‌چرب بوده و مردم این کشور خیلی کم و با مضایقه گوشت گوساله مصرف می‌کنند، در آمریکا گوشت گوساله بسیار چرب بوده و حاوی کالری بیش‌تری است. همچنین مردم آمریکا در خوردن گوشت زیاده روی می‌کنند.

بعلاوه نوع پخت گوشت قرمز موجب تغییر ریسک سرطان در آن می‌شود. گریل‌کردن یا کباب کردن گوشت ریسک سرطان‌زایی آن را افزایش می‌دهد.

اما به گفته محققان، گوشت گوساله برای سلامت خطرناک نیست. اگر برش‌های کم‌چرب، با پخت مناسب و با اعتدال مصرف شود، می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشد. گوشت مرغ هم منبع خوب غذایی است که هیچ ریسک مشخصی از سرطان ندارد.

۳. باور غلط درمورد روغن‌ها

به گفته خیات، هیچ سند محکمی وجود ندارد که هر نوع روغن ماهی یا گیاهی می‌تواند موجب کاهش ریسک سرطان شود. در برخی موارد همچون خانواده روغن‌های اُمگا به‌دست آمده از ماهی تأثیر عمیق مثبتی بر بدن دارند. همچنین گاهی اوقات مردم با داغ کردن بیش از حد زیاد روغن و فرآوری بیش از اندازه آن، این ماده غذایی را تبدیل به عنصری سرطان‌زا می‌کنند.

چربی‌ها بخش مهمی از رژیم غذایی ما بوده و نباید از آن‌ها غافل شد. همچنین هنوز مصرف چربی‌های پلی اشباع دارای فواید سلامت متعددی است که از تعادل بهتر کلسترول تا تأمین مواد مغذی نظیر ویتأمین E را دربرمی‌گیرد.

۴. سبزی‌ها و میوه‌های رنگی

میوه‌ها و سبزیجات همچنان سالم‌‌ترین و کارآمد‌ترین شیوه‌های کنترل ریسک سرطان تلقی می‌شوند اما تفاوت‌های متمایزی در نحوه عملکرد آن‌ها وجود دارد. به گفته محققان بسیاری از مولکول‌های ضدسرطان در این مواد خوراکی از طریق رنگدانه‌های آن قابل تشخیص است.

میوه‌ها و سبزیجات قرمز نظیر گوجه فرنگی حاوی آنتی‌اکسیدان لیکوپن هستند؛ فنول‌ها و آنتوسیانین‌های بنفش یافت شده در انگور و بلوبری می‌توانند از ما در مقابل سرطان روده و کبد محافظت کنند؛ و آنتی‌اکسیدان دیگری موسوم به آلیسین که در سبزیجات سفیدرنگ نظیر پیاز و سیر یافت می‌شود.

همچنین نحوه آماده‌سازی و خوردن این مواد خوراکی هم می‌تواند بر فواید سلامت آن تأثیر داشته باشد. به عنوان مثال، سیر باید قبل از مصرف پوست کنده شده و له شود تا به هنگام پخت آیسین آن به خوبی آزاد شود. همچنین گوجه‌فرنگی نپخته از میزان بیش‌تر لیکوپن برخوردار است.

مواد شیمیایی نظیر آفت‌کش‌ها هم که بر روی میوه‌ها و سبزیجات نشسته باقی می‌مانند، باید با شستن و دست کشیده شدن بر روی پوستشان به خوبی از بین بروند.

به گفته محققان، عمدتاً ریسک سرطان به دست خود ما و به واسطه عفونت‌های ویروسی و عوامل ارثی به ما منتقل می‌شوند. رژیم غذایی تنها مسؤول ۲۰ درصد از بروز این ریسک است. تنباکو همچنان بزرگ‌‌ترین عامل سرطان‌زاست.

 

در مجموع تحرک داشتن، پرهیز از چاقی، و انتخاب یک رژیم غذایی متنوع راهکار اصلی پیشگیری از سرطان و حفظ سلامت است.