فرونشست دشت‌ها، پرمخاطره‌‌ترین پدیده زیست‌محیطی کشور

فرونشست دشت‌ها، پرمخاطره‌‌ترین پدیده زیست‌محیطی کشور  فرونشست زمین تهدید جدی در این استان است که در سال‌های آینده می‌تواند خسارت‌های بزرگی به تاسیسات زیربنایی وارد کند. دانشجوی دکترای ژئوتکنیک، گفت: تشدید روند نابودی منابع آبی سبب شده که برخی دشت‌‌ها یکی از پرمخاطره‌‌ترین و خسارت‌زا‌ترین پدیده زیست‌محیطی شناسایی شده یعنی فرونشست را تجربه کنند. به […]

فرونشست دشت‌ها، پرمخاطره‌‌ترین پدیده زیست‌محیطی کشور

 فرونشست زمین تهدید جدی در این استان است که در سال‌های آینده می‌تواند خسارت‌های بزرگی به تاسیسات زیربنایی وارد کند.

دانشجوی دکترای ژئوتکنیک، گفت: تشدید روند نابودی منابع آبی سبب شده که برخی دشت‌‌ها یکی از پرمخاطره‌‌ترین و خسارت‌زا‌ترین پدیده زیست‌محیطی شناسایی شده یعنی فرونشست را تجربه کنند.

به گزارش ایسنا، محمدی اظهار کرد: فرونشست پدیده‌ای است که در اثر آن سطح زمین به‌صورت تدریجی و در برخی از موارد به‌طور ناگهانی نشست می‌کند که در بسیاری از مناطق جهان و همچنین مناطقی از ایران مثل دشت‌های رفسنجان، نیشابور، مشهد، مهیارجنوبی، سیوجان، سرایان و اسفدن پدیده فرونشست گزارش شده است.

وی افزود: فرونشست‌‌ها عمدتاً در نواحی آهکی کاردستی و یا در نواحی با برداشت بیش از حد مجاز از آب‌های زیرزمین به وقوع می‌پیوندند.

این دانشجوی دکترای ژئوتکنیک، ادامه داد: منابع آبی زیرزمینی در بسیاری از مناطق کشورمان از جمله نواحی مرکزی، شرق و جنوب، یکی از مهم‌ترین منابع تأمین‌کننده آب برای مصارف کشاورزی، صنعتی و شرب هستند.

محمدی تصریح کرد: وجود شرایط اقلیمی خشک و نیمه‌خشک در این مناطق و وقوع خشکسالی نسبتاً دراز مدت باعث شده که بیش از ۹۰ درصد نیاز آبی شهرهای این مناطق فقط از طریق آبخوان‌های زیرزمینی تأمین شود.

وی بیان‌کرد: در واقع آب‌های زیرزمین تنها منبع آب موجود برای مصارف کشاورزی، صنعت و شرب است که به این ترتیب یکی از مشکلات مهم در ارتباط با برداشت بی‌رویه آب از سفرهای زیرزمین افت ممتد سطح آب و متراکم شدن لایه‌ها و رسوبات سفره است.

این دانشجوی دکترای ژئوتکنیک یادآور شد: اولین بار، فرونشست زمین در دشت رفسنجان در سال ۴۶ ثبت شده که اخیراً این پدیده در دشت‌های استان‌های خراسان، فارس، یزد، اصفهان، تهران، چهارمحال بختیاری گزارش شده است.

محمدی با اشاره به این‌که در مقیاس جهانی خطر فرونشست زمین در اثر افت سطح آب زیرزمینی در بین سال‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ همزمان با صنعتی شدن و رشد شهرنشینی به اوج خود رسید، تأکید کرد: فرونشست زمین خسارت زیادی را به دنبال دارد که تخریب اراضی کشاورزی تا تخریب سازهایی مانند پل‌ها، ساختمان‌ها و راه‌ها را شامل می‌شود.

این مدرس دانشگاه افزود: برداشت بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی باعث ایجاد خلل و فرج در خاک شده و زمین مانند اسفنجی که آبش را گرفته باشند پایین می‌رود و دیگر آن قسمت از زمین و آبخوان آن منطقه برای همیشه از بین می‌رود.

وی اظهار کرد: تشدید روند نابودی منابع آبی کشور در سال‌های اخیر سبب شده که اغلب دشت‌های کشور یکی از پرمخاطره‌‌ترین و خسارت‌زا‌ترین پدیده زیست‌محیطی شناسایی شده را تجربه کنند.

 

دانشجوی دکترای ژئوتکنیک ادامه داد: در سال‌های اخیر در اغلب دشت‌‌ها پدیده فرونشست منطقه‌ای زمین در ارتباط با افت سطح آب‌های زیرزمینی گزارش شده است. در ایران نشست منطقه‌ای زمین در مناطق مختلفی به‌خصوص در نواحی که از مخازن آب‌های زیرزمینی بهره‌برداری بیش از اندازه می‌شود دیده شده است.