نمایندگان ملت بررسی کردند تیغ دولبه واگذاری خانههای تاریخی به بخش خصوصی نمایندگان مردم در مجلس با انتقاد از نحوه رسیدگی به بناها وخانههای تاریخی ضمن آنکه واگذاری آنها را به بخش خصوصی اقدامی مؤثر برشمردند نسبت به نحوه این واگذاریها که میتواند ماهیت آثار را خدشهدار کند ابراز نگرانی کردند. به گزارش خانه ملت، […]
نمایندگان ملت بررسی کردند
تیغ دولبه واگذاری خانههای تاریخی به بخش خصوصی
نمایندگان مردم در مجلس با انتقاد از نحوه رسیدگی به بناها وخانههای تاریخی ضمن آنکه واگذاری آنها را به بخش خصوصی اقدامی مؤثر برشمردند نسبت به نحوه این واگذاریها که میتواند ماهیت آثار را خدشهدار کند ابراز نگرانی کردند.
به گزارش خانه ملت، اساساً تداخل بافتهای تاریخی و فرسوده و نحوه دخالت در آنها مدتها است که مورد بحث مدیران شهری، میراث فرهنگی و شرکتهای مختلف عمران و شهرسازی است، در این میان بیتوجهی به ارزشهای کالبدی، تاریخی و هویتی برخی بافتها و خانههای تاریخی از سوی بعضی شرکتهای مداخلهکننده و نیز تعلل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در تعیین محدودههای تاریخی و تدوین ضوابط و سیاستهای جدید در نحوه مداخله در آنها، بیش از پیش این سازههای ارزشمند را در معرض تهدید قرارداده است.
ضرورت حفظ و نگهداری بناها و خانههای تاریخی بر کسی پوشیده نیست چراکه این بناها علاوه براینکه هویت، تاریخ و تمدن هر سرزمینی را تشکیل داده و میتوانند ثروتآفرینی را برای هر کشوری به دنبال داشته باشند در ارتقاء ارزش و جایگاه آنها در مجامع بینالمللی نیز تأثیر مستقیم دارد به همین دلیل است که کشورهایی که قدمت و تاریخ چشمگیری ندارند برای متمدن و تاریخدار جلوه دادن خود تلاشهای بسیاری میکنند و از حداقلهایشان نهایت بهره را در زمینههایی همچون گردشگری و… میبرند.
در ایران نیز با وجود توجه بیشتر به آثار تاریخی در چند سال اخیر هنوز مشکلات و بیتوجهی متعددی پیرامون این آثار به ویژه خانههای تاریخی وجود دارد و واگذاری آنها به بخش خصوصی بهعنوان اصلیترین طرح سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با ایراداتی روبهرو است.
در این بین توانمندسازی صاحبان خانههای تاریخی، اجرای صحیح واگذاریها به بخش خصوصی به منظور کاهش هزینههای تحمیلی به سازمان میراث فرهنگی و حفظ و نگهداری مناسب از بناها، همچنین سودآوری و کسب بهره اقتصادی از طریق این واگذاریها با حفظ کاربری از جمله موضوعات مهم و اساسی است که دوستداران میراث فرهنگی نسبت به آن واکنش نشان داده و خواهان رفع نواقص در این زمینهها از سوی میراث فرهنگی هستند.
به همین منظور جمعی از نمایندگان خانه ملت در فرصتها و مجالهای مختلف و با مشاهده آسیبهایی که بناها و خانههای تاریخی پایتخت و دیگر شهرها وارد شده انتقادات خود را از کمکاریها ابراز کرده و با آسیبشناسی مسایل و ارایه راهکار قولهای مساعدی نیز برای حمایت از این آثار و متولیانشان دادهاند.
بودجه مشخصی برای حفظ آثار تاریخی در نظر گرفته شود
سهیلاجلودارزاده در رابطه با وضعیت خانه در حال تخریب «شیح فضلا…نوری» و تخریب ۸۰۰ خانه تاریخی در شهر تهران طی ۱۵ سال اخیر، گفت: حفظ اماکن تاریخی به دلایل مختلفی همچون آگاهیدهی و آشنایی آیندگان با تمدن ایران و عبرتگیری آنها از گذشته ضروری است اما متأسفانه طی سالها و دهههای گذشته در حفظ امکان و ابنیه تاریخی شهر تهران و دیگر شهرها کوتاهیهایی صورت گرفته و حتی اماکنی که به ثبت ملی و جهانی رسیدهاند با قدمت چند صد یا چند هزار ساله را تخریب کردهایم.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در مجلس پنجم و ششم بودجه مشخصی برای حفظ آثار تاریخی در نظر گرفته شد و بهتر است این اتفاق در مجلس فعلی نیز بیفتد، افزود: با واگذاری این خانهها به نهادهای مردمی و خصوصی میتوان سبب حفظ، نگهداری و بهرهبرداری مالی و معنوی از آنها شد و این کار میتواند در دورانی که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بودجه کافی ندارد، راهکار مناسبی برای حل مشکلات باشد چراکه در این صورت با حفظ هویت خانهها میتوان بهرهبرداریهای اقتصادی نیز آنها کرد.
وی در ادامه افزود: معتقدم مجمع نمایندگان تهران باید این موضوع را در دستور کار خود قرارداده و ضمن تعامل با دولت در مسیر حل این مشکل و استفاده بهینه از این خانههای تاریخی اقدام کنند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس تأکید کرد: نمیتوان این مراکز فرهنگی را به حال خود رها کرده یا با تغییر کاربری صددرصد آنها را مثلاً صرفاً تبدیل به رستوران کرد البته بهتر است برای تأمین بخشی از هزینهها قسمتی از خانه
طبق آخرین اخبار، خانه شیخفضلا… نوری با ۱۱۰ سال قدمت در خیابان بهشت تهران، وضعیت بسیار نامناسب و در حال تخریبی دارد، در حالی که مسؤولان دو سال قبل قول ثبت ملی این خانه را دادهاند اما این خانه همچنان به حال خود رها شده است.
تخریب خانههای تاریخی تهران غیرقابل مسامحه است
همچنین محمدرضانجفی با انتقاد از روند رو به رشد تخریب خانههای تاریخی شهر تهران به خانه ملت، گفت: این ابنیه تاریخی، نمادهایی از گذشته و تمدن ایرانزمین هستند که باید بهعنوان میراثی برای نسل آینده نیز باقی بماند؛ درواقع پیوند میان گذشته و آینده با وجود این بناها و تأثیر فرهنگیشان محقق خواهد شد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: عدم مراقبت اصولی از بناهای تاریخی و بیتدبیری نسبت به سرمایههای معنوی متعلق به نسل حاضر و آینده، غیرقابل مسامحه است.
وی افزود: به نمایندگی از مجمع نمایندگان تهران از همه دستگاههای ذیربط از جمله شهرداری، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و دیگر نهادهایی که مالکیت این آثار را بر عهده دارند، میخواهم که با دقت تمام این سرمایههای ملی را محافظت کنند.
نجفی با بیان اینکه فرزندان ما باید بتوانند بخشی از تمدن، گذشته و حتی آینده خود را در این مصادیق و نمادها جستجو کنند، گفت: ابنیه و آثار تاریخی میتوانند فرصتهای متعددی را برای ایران در عرصههای جهانی ایجاد کنند و نبودشان خلأ و نقصان بسیاری در حوزههای فرهنگی، آموزشی و فکری به دنبال دارد که در نتیجه در مرحله نخست؛ از مسؤولان مربوط تقاضای حفاظت از این آثار را داریم و در مرحله بعد؛ به صورت جدی از جایگاه قانونگذاری و نظارتی وارد شده و با هرگونه کوتاهی در حفظ سرمایههای ملی برخورد خواهیم کرد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در پایان تأکید کرد: مسامحهای از سوی مجلس و مشخصاً از سوی نمایندگان شهر تهران در خصوص تخریب و نابودی خانهها و عمارتهای تاریخی این شهر صورت نخواهد گرفت.
طبق آمار اعلام شده طی ۱۵ سال گذشته ۸۰۰ خانه تاریخی در شهر تهران تخریب شده است.
طبق قانون آثار ملی ثبت شده به هیچ عنوان نباید تخریب شوند
بنابراین گزارش طیبهسیاوشیشاه عنایتی نیز با ابراز تأسف از تخریب یک خانه تاریخی در خیابان زعفرانیه تهران، گفت: این اقدام از سوی هر فرد حقوقی و حقیقی خلاف قانون است و میراث فرهنگی باید از طریق دستگاه قضایی آن را پیگیری کنند چراکه تخریب این بنا به معنای از بین بردن هویت تاریخ این سرزمین است و طبق قانون آثار ملی ثبت شده به هیچ عنوان نباید تخریب شوند لذا بهتر بود میراث فرهنگی تعامل بیشتری با صاحب بنا برقرار میکرد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگرچه کاربری این ساختمان تغییراتی داشته اما بنای اصلی آن با قدمت بیش از ۱۰۰ سال میراث مهمی برای ما محسوب میشد.
سیاوشی عنایتی با بیان اینکه در چند ماه اخیر چندین مورد دزدی و تخریب آثار تاریخی در تهران دیده شده است که البته این خُسرانها جیران ناپذیرند، گفت: وجود قوانین سخت و محکم و با نظارت دقیق تنها راه مقابله با تخریب بناهایی است که زمین آنها ارزش مادی بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه کمیسیون فرهنگی به این مسأله ورود میکند تا چارهای برای آن اندیشیده شود، گفت: باید بررسی کرد خلأ قانونی یا نظارتی کجاست، یا اینکه چرا ضمانت قانونی برای این مسأله وجود ندارد، البته تخریب این خانه و سرقت کاشیهای سردر یک خانه قدیمی در تهران از مسایل مهم و قابل پیگیری کمیسیون فرهنگی خواهد بود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: همه دستگاهها باید نسبت به میراث تاریخی کشور حتی اگر وظیفه قانونی در این زمینه ندارند، احساس مسؤولیت کنند.
تغییر کاربری خانههای مشاهیر قابل دفاع نیست
طیبه سیاوشی شاهعنایتی با انتقاد از نحوه مرمت خانه جلالآلاحمد و سیمیندانشور، گفت: خرید این خانهها توسط شهرداری یا سازمان میراث فرهنگی و گردشگری جهت تبدیل به خانهـموزه اقدام پسندیدهای است که معمولاً پس از فوت مشاهیر بزرگ اتفاق میافتد درواقع شهرداری با خرید این خانهها به حفظ بخش مهمی از فرهنگ این جامعه کمک میکند اما تغییر در شکل و شمایل آنها که هویتشان را به مخاطره بیندازد، قابل دفاع نیست.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بهیقین آرا و نظرات متفاوتی در تبدیل خانه بزرگان فرهنگی به موزه وجود دارد که تأمین نظرات همگان امکانپذیر نیست، اما بهتر است درباره تغییرات با خانواده و وراث هماهنگی شود و این تغییرات هویت خانه را دستخوش آسیب قرار ندهد.
وی با بیان اینکه مناقشات بر سر اموال خانم سیمیندانشور و همچنین بوروکراسیها به اندازه کافی روند تبدیل این خانه تاریخی و زیبا به موزه و البته بازسازی آن را به تأخیر انداخته است، افزود: اگر در بخشهایی از این منزل بهعنوان مرمت و بازسازی تغییر کاربری صورت گرفته باشد متولیان امر باید پاسخگو باشند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه خانه سیمین و جلالآلاحمد میتواند به محفلی برای اهالی کتاب و ادب تبدیل شود، گفت: کشور ایران چه در زمان معاصر و چه در تاریخ کهن خود مفاخر و بزرگان فراوانی در زمینههای مختلف تحویل جامعه بشری داده است و وظیفه متولیان فرهنگی حراست از میراث آنها و شناساییشان به نسل جوان است.
به گزارش خانه ملت، به تازگی خواهرزاده جلالآل احمد با گلایه از کند بودن مرمت منزل داییاش توسط شهرداری از تخریب و تغییر کاربری بخشهای از این منزل به نام مرمت، انتقاد داشته است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.