ضرورت تشکیل کنسرسیوم برای نجات سنگآهن از رکود محمدقرهداغلی- در وضعیتی که به خاطر کاهش قیمت سنگآهن در سالهای گذشته، وضعیت معادن فعال در این حوزه به خصوص معادن کوچک نامناسب است، فعالان این بخش را بر این داشته که به دنبال راهکاری مناسب برای خروج رکود معادن سنگآهن و رونق این بخش باشند، این […]
ضرورت تشکیل کنسرسیوم برای نجات سنگآهن از رکود
محمدقرهداغلی- در وضعیتی که به خاطر کاهش قیمت سنگآهن در سالهای گذشته، وضعیت معادن فعال در این حوزه به خصوص معادن کوچک نامناسب است، فعالان این بخش را بر این داشته که به دنبال راهکاری مناسب برای خروج رکود معادن سنگآهن و رونق این بخش باشند، این در حالی است که فعالان حوزه سنگآهن معتقدند همیشه مازادمصرف داخلی آنها به سمت بازارهای صادراتی سوق داده میشود، اما از نگاه دولت این موضوع باعث شد ه تا زنجیره ارزش فولاد با مشکلاتی روبهرو شود.
ضرورت تجمیع معادن سنگآهن در کشور
مهدیکرباسیان، رییس هیأت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران اعلام کرد: تجمیع و حمایت از معادن سنگآهن به ویژه واحدهای کوچک، حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی و استفاده بهینه از ذخایر خدادادی معادن با هدف ایجاد بالاترین ارزش افزوده ضروری است.
وی گفت: ایران دارای دو مزیت مهم صنعت فولاد، ذخایر غنی سنگآهن و انرژی گاز است که باید از هر دو به نحو بهینه استفاده شود.
وی ادامه داد: توجه به صنعت فولاد نیازمندِ توجه به سنگآهن است، زیرا که سنگآهن یکی از ذخایر غنی معدنی ایران است. البته در این زمینه بخش خصوصی محور اصلی است.
کرباسیان گفت: در شرایطی که قیمت سنگآهن و فولاد بهطوری جدی افت کرده و مشکل رکود وجود دارد، دریافت ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ میلیارد تومان حق انتفاع و حقوق دولتی، در شرایط کنونی کارشناسی نیست.
وی «قیمت تمام شده» از مباحث اساسی صنعت فولاد و رقابت دانست و افزود: یکی از بحثهای اساسی، نرخ حمل و نقل است که سبب آسیب زدن به واحدهای کوچک سنگآهن میشود.
رییس هیأت عامل ایمیدرو بر لزوم نزدیکتر شدن و همگرایی سنگآهنیها و فولادیها تأکید کرد و افزود: در گذشته سیاستگذاریهای سنگآهن، فولاد و زغالسنگ متمرکز بود و در یکجا تعیین میشد، اما اکنون جدا شده است.
تجمیع معادن میتواند در قیمت تمام شده تأثیرگذار باشد
بهرامشکوری، نایبرییس انجمن سنگآهن ایجاد کنسرسیومهای معادن سنگآهن را یکی از راهحلهای خروج از این بحران عنوان کرد.
شکوری با بیان اینکه پیشنهاد ایجاد کنسرسیوم سالهای پیش هم مطرح شده بود، گفت: موضوعی که در جلسه شورای سیاستگذاری همایش بینالمللی سنگآهن با عنوان تجمیع معادن کوچک سنگآهن مطرح شد، پیشنهاد جدیدی نبود و قبلاً نیز آن را ارایه کرده بودم.
وی افزود: اما در زمانی که سنگآهن با قیمت بالا به فروش میرسید و به دوران رکود نرسیده بود، معادن تمایل چندانی به ایجاد کنسرسیوم نشان نمیدادند، چرا که سود خود را در آن مقطع تضمینشده میدانستند.
نایبرییس انجمن سنگآهن اظهار کرد: از جمله راهکارهایی که برای خروج از وضعیت رکود از سنگآهن پیشنهاد میشود بحث رقابتپذیری و کاهش قیمت تمام شده است که یکی از راههای آن ایجاد کنسرسیومهای معدنی است.
شکوری در ادامه با اشاره به اینکه تجمیع معادن میتواند در قیمت تمام شده تأثیرگذار باشد، تصریح کرد: بهطور مشخص اگر یک واحد معدنی بتواند محصول خود را فرآوری کند حاشیه سود آن نیز افزایش خواهد یافت و حالا بیشک اگر چند معدن کوچک با هم تجمیع شوند و برای آنها یک واحد فرآوری کنستانتره و گندله احداث شود هم هزینهها تقسیم خواهد شد و هم فرآوری محصول به تکمیل چرخه ارزش آن کمک خواهد کرد.
وی در خصوص کاهش قیمت تمام شده محصولات معدنی اذعان کرد: با فرآوری ماده خام و ایجاد ارزشافزوده روی محصول هزینههایی مانند حملونقل نسبت به ارزش ایجاد شده در محصول در قیمت نهایی گم میشود که میتواند به رقابتپذیرتر شدن رقم نهایی فروش محصول معدنی کمک کند.
نایبرییس انجمن سنگآهن با اشاره به مسؤولیتی که دولت و بخش خصوصی میتوانند در ایجاد رقابتپذیری محصولات معدنی داشته باشند، خاطر نشان کرد: در موضوع ایجاد رقابتپذیری باید یک هدفگذاری کلی انجام شود و متولیان آن مشخص باشند که به عنوان مثال دولت میتواند با تأمین زیرساختها، ایجاد معافیتهای مالیاتی، کاهش قیمت حقوق دولتی و بهره مالکانه، ارایه وامهای کمبهره و… در کاهش هزینهها کمک کند.
وی افزود: بخش خصوصی نیز در نوع خود با ایجاد کنسرسیومهای معدنی زمینه ایجاد ارزشافزوده و کاهش قیمت تمام شده را فراهم آورد.
نایب رییس انجمن سنگآهن با بیان اینکه کاهش قیمتها باعث شده تا حاشیه سود برای واحدهای سنگآهنی کاهش پیدا کند، گفت: در حال حاضر ۷۰ درصد واحدهای سنگآهن تعطیل هستند.
شکوری با اشاره به اینکه در طول سالهای اخیر نوسانات قیمت سنگآهن آسیبهای زیادی را به تولیدکنندگان این بخش وارد کرده است، اظهار داشت: در حال حاضر ۷۰ درصد واحدهای سنگآهن تعطیل هستند و فقط آن دسته از واحدها که سرمایهگذاری لازم را در فرآوری انجام دادهاند مشغول فعالیت هستند.
وی با بیان اینکه کاهش قیمتها باعث شده تا حاشیه سود برای واحدهای سنگآهنی کاهش پیدا کند، افزود: در زمان کاهش قیمت دولت باید حمایتهای لازم را از واحدهای معدنی انجام دهد اما متأسفانه هنوز حمایتی از واحدهای سنگآهنی انجام نشده و تعداد زیادی تعطیل شدهاند.
شکوری در انتها از پیشبینی خود مبنی بر استقبال از پیشنهاد تجمیع معادن و تشکیل کنسرسیوم در این مقطع زمانی که بسیاری از معادن کوچک و متوسط با مشکلات مالی روبهرو هستند خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با راهکارهایی از این دست، مسیر برای رونق دوباره سنگآهن باز شود.
کاهش قیمتهای جهانی باعث کاهش صادرات سنگآهن شده است
این در حالی است که قدیر قیافه رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران پیشتر گفته بود: افت قیمتهای جهانی باعث کاهش صادرات سنگآهن کشور شده است و ربطی به مسایل داخلی ندارد.
قیافه با اعلام اینکه گسترش صادرات سنگآهن مستلزم توسعه زیرساختهاست، افزود: از این حیث ایران با کمبودهای شدیدی مواجه است.
وی همچنین با اشاره به اینکه در حوزه حمل و نقل ریلی زیرساختهای مناسب برای انتقال مواد معدنی در کشور وجود ندارد، گفت: عمدهترین مشکل صادرات سنگآهن و سایر مواد معدنی در ایران عدم وجود زیرساختهای مناسب از قبیل خط ریلی، بندر، کشتی با تناژهای بالا و… است.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران گفت: زیرساختهای مربوط به حمل و نقل زمینی، جادهای، ریلی و دریایی از فاکتورهای بسیار مهم است صادرات مواد معدنی است.
وی در ادامه هزینه حمل و نقل را از مهمترین مؤلفههای توسعه صادرات سنگآهن دانست و افزود: هزینه بالای حمل و نقل مواد معدنی موجب افزایش هزینه تمام شده محصول میشود که این امر توان رقابتی ایران را در بازارهای جهانی به شدت کاهش خواهد داد.
قیافه بر ضرورت تکمیل زنجیره ارزش افزوده مواد معدنی در کشور تأکید کرد و اظهار داشت: خلق ارزشافزوده در حوزه معدن باعث کاهش نرخ بیکاری، افزایش تولید ناخالص ملی، اشتغال، پویایی تولید، رشد اقتصادی و غیره در کشور میشود.
وی در ادامه از وجود ۱۹۹ معدن سنگآهن کوچک، متوسط و بزرگ در کشور خبر داد و افزود: از این تعداد ۱۸۰ معدن متعلق به بهرهبرداران بخش خصوصی و بقیه مربوط به شرکتهای بورسی، نیمه دولتی یا متعلق به دولت است.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران گفت: سهم تولید معادن بورسی، نیمهدولتی و دولتی از مجموع تولید سنگآهن کشور ۸۶ درصد است.
قیافه در ادامه توجه به توسعه بخش معدن از راههای نجات اقتصاد کشور دانست و یادآور شد: در تمام دنیا توسعه در معدن جز پایدارترین توسعهها قلمداد میشود.
به امید اینکه تمام تصمیمات گرفته شده در این بخش باعث خروج معادن از رکود و رونق آنها باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.