فعال بخش پاییندستی صنعت پتروشیمی اعلام کرد مخالفت دست اندرکاران نساجی با خروج پتروشیمی از بورس و بازگشت دلالان یک فعال بخش پایین دستی پتروشیمی خروج محصولات این صنعت از بورس را «تکرار تجربههای تلخ گذشته» دانست و گفت: با انتقال معاملات پتروشیمی به بازار غیررسمی، نبض بازار به دست عدهای خاص و دلال میافتد […]
فعال بخش پاییندستی صنعت پتروشیمی اعلام کرد
مخالفت دست اندرکاران نساجی با خروج پتروشیمی از بورس و بازگشت دلالان
یک فعال بخش پایین دستی پتروشیمی خروج محصولات این صنعت از بورس را «تکرار تجربههای تلخ گذشته» دانست و گفت: با انتقال معاملات پتروشیمی به بازار غیررسمی، نبض بازار به دست عدهای خاص و دلال میافتد و امکان پنهانکاری و سوءاستفاده به دلیل نظارت ناکافی وجود دارد.
به گزارش ایرنا، در چند ماه گذشته بحثهای زیادی درباره چگونگی عرضه محصولات پتروشیمی به مصرفکنندگان بخشهای پایین دستی مطرح شده است و برخی فروش این محصولات در بازار آزاد و گروه دیگر عرضه آنها از طریق بورس را خواستارند.
منتقدان عرضه محصولات پتروشیمی در بازار آزاد میگویند، تجربه سالهای گذشته نشان داده است این بازار با دلال بازی، سفته بازی و سوءاستفاده همراه بوده است و باعث میشود قیمت این محصولات بسیار افزایش پیدا کند.
آنان میگویند پیش از عرضه محصولات پتروشیمی در بورس، نبض بازار در اختیار دلالان قرار داشت؛ بهطوری که محصولات پتروشیمی پس از عبور از دست چندین دلال، با چند برابر قیمت اولیه به دست مصرفکنندگان بخشهای پلاستیک سازی، نساجی و… میرسید.
به تازگی دوباره با طرح موضوع خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالا، شماری از تولیدکنندگان عمده، عرضه در بازار آزاد را خواستار شدهاند که البته با واکنش برخی فعالان بخش پایین دستی روبهرو شده است.
در همین پیوند، محمدمهدیرییسزاده، درباره وضع عرضه محصولات پتروشیمی برای بخشهای پایین دستی این صنعت گفت: در چند ماه گذشته اقدامهایی در بورس کالا برای کمک به فعالان صنعت پتروشیمی انجام شد که فراهم آمدن امکان تأمین مالی کوتاه، میان و بلندمدت از طریق معاملات سلف و «سلف موازی استاندارد» و همچنین انعقاد قراردادهای بلندمدت میان پتروشیمیها با صنایع پاییندستی از جمله آنها به شمار میرود.
دبیر انجمن صنعت نساجی ایران درباره خروج پتروشیمیها از بورس کالا افزود: دلیل طرح این موضوع را درک نمیکنم، مسؤولان اقتصادی و نهادهای مختلف بارها با این امر مخالفت کردهاند و انجمن نساجی نیز به عنوان یکی از مصرفکنندگان مواد اولیه پتروشیمی، قاطعانه مخالف خروج محصولات پتروشیمی از بورس کالاست.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران تأکید کرد بخش پایین دستی حتی با عرضه مقادیر اندک محصولات در بازار آزاد پتروشیمی مخالف است و اضافه کرد: عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا از شفافیت بالایی برخوردار است؛ زیرا با اصلاحیه قانون مالیاتها، فاکتور رسمی صادر میشود و در معاملات بورس، همه ارقام خرید و فروش، میزان عرضه و تقاضا و حتی بازیگران بازار مشخصند.
به گفته وی، در صورت انتقال معاملات پتروشیمی به بازار غیررسمی، نبض بازار به دست عدهای خاص و دلال قرار میگیرد و امکان هر گونه پنهان کاری و رفتارهای غیرقانونی به دلیل نظارت ناکافی وجود دارد.
این فعال بخش پایین دستی صنعت پتروشیمی اضافه کرد: در بورس کالا همه معاملات قابل رصد شده و شرایط خریداران در این بازار، یکسان و برابر است. عرضهکنندگان نیز محصول را بدون انحصار و انتخاب خریدار بر تابلو معاملات عرضه میکنند.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: از نکاتی که فعالان صنعت پتروشیمی باید به آن توجه کنند، ظرفیتهای بورس کالا برای برآورده کردن خواستههای قانونی این صنعت است.
رییسزاده ادامه داد: از جمله این اقدامها تأمین مالی کوتاه، میان و بلند مدت از طریق معاملات سلف و همچنین انعقاد قراردادهای بلند مدت میان پتروشیمیها با صنایع پایین دستی در بورس کالاست.
دبیر انجمن صنعت نساجی ایران درباره میزان رضایت واحدیهای تولیدی نساجی از خرید مواد مورد نیاز از بورس کالا، اضافه کرد: صنعت نساجی در چند سال گذشته با رکود روبهرو بود و فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرد. حتی در برخی مقاطع زمانی، به مشکلاتی برای خرید مواد اولیه برخورد که آن هم به شرایط بازار ارتباط داشت.
این فعال بخش پایین دستی صنعت پتروشیمی تأکید کرد روند کلی تأمین مواد اولیه از بورس کالا رضایت بخش است و یادآوری کرد: اگر دورانی را به یاد بیاوریم که مواد اولیه این صنعت در خارج از بورس تأمین میشد متوجه میشویم بورس کالا کمک زیادی به این صنعت و تولیدکنندگان کرده است.
رییسزاده به پیگیری اقتصاد رقابتی و آزاد در کشور اشاره کرد و گفت: باید با همکاری تشکلها و انجمنهای صنفی بخش خصوصی به فکر انسجام بخشی به بازار کالای کشور برپایه چارچوبهای بازار آزاد بود که عرضه محصولات در بورس یکی از بهترین ابزارها برای تحقق آن به شمار میرود.
چندی پیش رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایرنا به مخالفت قاطع دولت و مجلس با خروج پتروشیمیها از بورس کالا اشاره کرد و گفت: همچنان خبرهایی درباره ادامه تلاش برخی افراد برای خروج معاملات محصولات پتروشیمی از بورس کالا به گوش میرسد که این تلاشها جای تعجب دارد.
محمدرضاپورابراهیمی افزود: بحث پذیرش کالاها در بورس کالای ایران براساس قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال ۱۳۸۴ انجام شده است و از آن زمان تاکنون همه مسؤولان اقتصادی تلاش کردهاند برای رسیدن به شفافیت در این بازار کالا، حاکمیت سازوکار عرضه و تقاضا بر نظام اقتصادی و تخصیص بهینه منابع از ظرفیتهای بورس کالای ایران بهره ببرند.
به گفته وی، چارچوب معاملات در بورس کالای ایران روشن است و این بازار کالایی منسجم، بر پایه شفافیت بنا شده است و اینکه عدهای با بهانههای مختلف به دنبال خروج بخشی از محصولات از بورس کالا هستند به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
قرار است با تشکیل نشستی در شورای رقابت با حضور نمایندگان بخشهای بالادستی و پایین دستی صنعت پتروشیمی درباره وضع عرضه در بورس، تصمیمگیری شود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.