خرید متری مسکن در بورس امکان‌پذیر شد

وزیر اقتصاد مطرح کرد صندوق املاک و مستغلات راه ورود تدریجی سرمایه‌های خرد به بخش مسکن خرید متری مسکن در بورس امکان‌پذیر شد محمد قره‌داغلی -وزیر امور اقتصادی و دارایی، گفت: نخستین فایده صندوق املاک و مستغلات این است که سرمایه‌گذاران خرد می‌توانند به صورت تدریجی سرمایه‌های خود را وارد حوزه مسکن کنند. به گزارش […]

وزیر اقتصاد مطرح کرد

صندوق املاک و مستغلات راه ورود تدریجی سرمایه‌های خرد به بخش مسکن

خرید متری مسکن در بورس امکان‌پذیر شد

محمد قره‌داغلی -وزیر امور اقتصادی و دارایی، گفت: نخستین فایده صندوق املاک و مستغلات این است که سرمایه‌گذاران خرد می‌توانند به صورت تدریجی سرمایه‌های خود را وارد حوزه مسکن کنند. به گزارش مناقصه‌مزایده، سیداحسان خاندوزی؛ در مراسم رونمایی از صندوق املاک و مستغلات، با تأکید بر اینکه ما فاصله زیادی را در زمینه صندوق‌های ریت با استاندارهای جهانی داریم، افزود: اکنون در کشور شاهد وجود کاهش توانمندی خانواده‌ها برای خرید به مسکن هستیم و تاکنون در این زمینه هیچ چشم‌اندازی وجود نداشت. وی اظهار داشت: بررسی‌های انجام شده نشان از آن دارد که بیش از یک‌سوم یعنی نزدیک به ۴۰ درصد هزینه خانوار‌ها در بخش مسکن صرف می‌شود. خاندوزی؛ معتقد است که در زمینه عرضه مسکن، سال‌هاست عقب‌ماندگی وجود داشته و دسترسی مردم دشوار شده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی، اظهار داشت: اکنون با تلاش مسؤولان و نیز راه‌اندازی این ابزار‌ها چشم‌انداز مثبتی در زمینه مسکن خانوار‌ها ایجاد شده است. خاندوزی؛ تأکید کرد: بهتر است بانک‌ها از صندوق املاک و مستغلات برای نقد کردن دارایی‌های خود استفاده کنند و دولت هم نیز به‌زودی از این ابزار استفاده گسترده خواهد کرد. وزیر امور اقتصادی و دارایی، به مزایای استفاده از صندوق املاک و مستغلات، ادامه داد: نخستین فایده صندوق املاک و مستغلات این است که سرمایه‌گذاران می‌توانند به صورت تدریجی سرمایه‌های خود را وارد حوزه مسکن کنند. وی اظهار داشت: اکنون با توجه به وضعیت حاکم در بازار مسکن، برخی از مردم قادر به خرید کامل یک واحد مسکونی نیستند اما اکنون صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات می‌تواند کمکی در خرید بخشی از یک واحد مسکونی برای سرمایه‌گذاران باشد. خاندوزی؛ با تأکید بر اینکه خانوار‌ها با کمک صندوق املاک و مستغلات می‌توانند به‌مرور صاحب یک واحد مسکونی شوند، اعلام کرد: شرکت‌هایی که اکنون در حال فعالیت برای تولید مسکن هستند نیاز به نقدینگی دارند؛ اکنون عمده دارایی شرکت‌های دولتی و حتی خصوصی در قالب املاک و مستغلات منجمد شده که راه‌اندازی صندوق املاک و مستغلات می‌تواند زمینه نقدشوندگی دارایی‌‌ها را فراهم کند. وزیر امور اقتصادی و دارایی، با بیان اینکه بخش عمده‌ای از دارایی‌‌ها در ترازنامه شرکت‌های دولتی مربوط به ساختمان و مسکن است، گفت: در صورت تبدیل آن‌ها به نقدینگی، امکان استفاده آن‌ها در جهت سرمایه‌گذاری فراهم خواهد شد. خاندوزی؛ با اشاره به اینکه دولت باید در ارایه بخشی از دارایی‌های خود در قالب این صندوق‌‌ها پیش‌قدم شود، افزود: بنده به‌عنوان وزیر اقتصاد که رئیس مجمع بانک‌های دولتی است، اعلام می‌کنم بانک‌ها باید در واگذاری اموال زیرمجموعه خود فعال باشند. وی ادامه داد: در اصل ۴۴ قانون اساسی، اقتصاد ایران به سه بخش تقسیم می‌شود، بخش دولتی، بخش تعاونی و بخش‌خصوصی که با سیاست‌های ابلاغی مقام‌معظم‌رهبری، به دولت اجازه داده شد بخشی از اقتصاد دولتی، به تعاونی‌‌ها واگذار شود. این کار مبارک بسترساز مشارکت مردم در اقتصاد تعاونی است و یکی از نیازهای کشور را هم برطرف می‌کند.

جذب سرمایه‌های سرگردان در بخش مسکن

در ادامه، صولت مرتضوی؛ وزیر تعاون، کار و رفاه‌اجتماعی، گفت: صندوق املاک و مستغلات می‌تواند نقدینگی سرگردان خرد که در کشور وجود دارد را به خود جذب و به سایر بازار‌ها مانند ارز و سکه هم کمک کند. وزیر تعاون، کار و رفاه‌اجتماعی، با تأکید بر اینکه شاید مهم‌‌ترین دغدغه هر جوان ایرانی مسکن باشد، عنوان کرد: صندوق املاک و مستغلات صرفا شامل بخش دولتی نمی‌شود. در بخش دولتی سال‌‌ها بحث مولدسازی مطرح می‌شود که بنا به دلایل مختلف نتوانستیم به آن عمل کنیم. هم می‌توانیم مولدسازی اموال دولتی را داشته باشیم، هم بخش‌خصوصی ملکش را بیاورد و هم هر کس هرقدر توان دارد را وارد این بازار کند. این سرمایه همواره روبه افزایش است. مرتضوی؛ با بیان اینکه قدرت نقدشوندگی صندوق املاک بالاست، گفت: مانند النگویی است که بانوان دارند و هر زمان نیاز دارند می‌توانند آن را بفروشند و به پول تبدیل کنند. می‌توان به چندجانبه‌گرایی صندوق‌‌ها هم توجه کرد، زیرا مشارکت شهرداری‌‌ها را هم به مدد می‌طلبد.

آغاز معاملات ثانویه صندوق املاک

در ادامه، مجید عشقی؛ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، با بیان اینکه یکی از سیاست‌‌ها در سازمان بورس تشویق سهامداران به سمت سرمایه‌گذاری غیرمستقیم است، اظهار کرد: در این راستا نخستین صندوق املاک و مستغلات راه‌اندازی شد. وی با تأکید بر اینکه حوزه مسکن در بازارسرمایه مغفول مانده است، گفت: علی‌رغم اینکه مسکن بازار بزرگی است و سرمایه‌گذاران بزرگی دارد، به‌طوری که بیش از ۹۰ درصد سرمایه‌گذاران این حوزه بخش‌خصوصی هستند، در بازارسرمایه مغفول مانده بود که به نظر می‌رسد با راه‌اندازی صندوق املاک و مستغلات شروع متفاوتی در این حوزه رخ دهد. رئیس سازمان بورس، در ادامه در مورد مزایای صندوق املاک و مستغلات، توضیح داد: این صندوق در جذب سرمایه‌گذار خوب عمل می‌کند، چرا که هرکس بخواهد وارد حوزه مسکن شود باید پول درشتی داشته باشد اما با هر میزان سرمایه‌ای می‌توان در این صندوق سرمایه‌گذاری کرد. به گفته عشقی؛ مدل‌های مختلفی برای تأمین مالی پروژه‌ها از طریق صندوق‌های مذکور قابل تعریف خواهد بود. وی با اشاره به آغاز معاملات ثانویه صندوق املاک و مستغلات، عنوان کرد: این صندوق‌‌ها برای بانک‌ها افزایش نقدشوندگی به همراه دارند. رئیس سازمان بورس، ادامه داد: بحث مولدسازی دارایی‌‌ها در دولت دنبال می‌شود و این صندوق‌ها باعث می‌شود از دارایی‌های نزد بانک‌ها، بخش‌خصوصی و دولت بهتر استفاده کرد. عشقی؛ افزود: با راه‌اندازی صندوق املاک و مستغلات فروش متری مسکن نیز محقق می‌شود. فردی که سرمایه لازم برای خرید ملک ۸۰ متری ندارد می‌تواند به مرور از این طریق چند متر ملک خریداری کند و مبلغ اجاره‌بها را در قالب سود دریافت کند. به گفته وی، امکان تعریف شاخص املاک در آینده امکان‌پذیر می‌شود.

احتکار مصنوعی در بازار مسکن

همچنین در این مراسم، شیرازی؛ مدیرعامل فرابورس، با تأکید بر اینکه هدف بازارسرمایه مکانیزمی است که معاملات به صورت شفاف صورت گیرد، اظهار کرد: آنچه نشانه پیشرفت بورس محسوب می‌شود، این است که نهاد‌ها در بازار جایگزین افراد شوند. یکی از موضوعاتی که باعث شد بازار با چالش مواجه شود هم حضور سرمایه‌گذاران به صورت عام بود. وی ادامه داد: نهاد‌ها چالش‌‌ها را به صورت خودکار تعدیل کرده و باعث افزایش نقدشوندگی می‌شوند. همچنین نظارت‌پذیری صندوق‌‌ها بیشتر می‌شود و انتقال سیاست‌های پولی دولت به اقتصاد توسط نهاد‌ها مالی صورت می‌گیرد. مدیرعامل فرابورس، با تأکید بر اینکه نهادهای مختلف مملو از املاک مازاد هستند، عنوان کرد: این موضوع در بازار دارایی‌ها مشکل ایجاد می‌کند. زیرا احتکار مصنوعی صورت گرفته است که بازار را از تعادل خارج می‌کند و به افزایش ملک دامن می‌زند. شیرازی؛ با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در ملک مختص به قشر خاصی شده است، اظهار کرد: این صندوق‌‌ها ابزاری شده است برای اینکه هر فرد هر اندازه‌ای که مایل باشد در بازار ملک سرمایه‌گذاری کند. در ادامه، محمد اسکندری؛ مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، گفت: توسعه ابزار‌ها موضوع کلیدی است، هر چه امکان توسعه بازار مالی فراهم شود شاهد نقش‌آفرینی آن بازار در توسعه کشور خواهد شد. وی افزود: اگر افراد بتوانند مسکن را از طریق این صندوق معامله کنند، دیگر از تورم ملک عقب نمی‌مانند. مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، گفت: وضعیت کنونی مسکن در کشور تحت‌تأثیر احتکار دارایی و ساختار املاک که در اختیار مشاوران املاک است به این شکل در آمده است. اسکندری؛ بیان کرد: دنیا در حال حرکت به سمتی است که نه تنها یک ساختمان، بلکه یک دفتر اداری، فرودگاه، میدان نفتی و حتی بزرگراه هم می‌توانند تحت عنوان صندوق‌های سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات REITsمعامله شوند. وی با بیان اینکه این اقدام آغازی برای ورود یک ابزار جدید برای توسعه بازارسرمایه است، افزود: آمریکا در سال ۱۹۶۰ یعنی ۶۰ سال پیش این صندوق را در بازار سهام خودش راه‌اندازی کرد و وارد بازار «ریت» شد. مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، با تأکید بر اینکه صندوق املاک و مستغلات امکان معامله بر روی املاک ساخته شده را فراهم کرده است، بیان کرد: امیدواریم به‌زودی صندوق‌هایی برای پیش‌فروش زمین و مسکن نیز ایجاد شود و وزارت راه‌وشهرسازی هم از این ابزار استفاده حداکثری کند. اسکندری؛ با بیان اینکه در سال‌های گذشته درخصوص بورس املاک در ایران بحث‌هایی مطرح شده بود، گفت: از طریق ابزار صندوق املاک و مستغلات، امکان خرید و فروش ملک به نرخ روز نه‌تنها به صورت متری، بلکه به صورت سانتی‌متری نیز فراهم خواهد شد.