FATF راهبرد مبارزه با تروریسم یا اهرم فشار بر کشورهای مستقل؟

FATF راهبرد مبارزه با تروریسم یا اهرم فشار بر کشورهای مستقل؟ FATF به بهانه مبارزه با تروریسم و پولشویی تشکیل شد اما آن‌چه در عمل شاهد آن هستیم استفاده از آن برای اعمال فشار بر کشورهای مستقل و نهادهایی است که هیچ ربطی با تروریسم و پولشویی ندارند. به گزارش فارس، براساس آن‌چه در سایت […]

FATF راهبرد مبارزه با تروریسم یا اهرم فشار بر کشورهای مستقل؟

FATF به بهانه مبارزه با تروریسم و پولشویی تشکیل شد اما آن‌چه در عمل شاهد آن هستیم استفاده از آن برای اعمال فشار بر کشورهای مستقل و نهادهایی است که هیچ ربطی با تروریسم و پولشویی ندارند.

به گزارش فارس، براساس آن‌چه در سایت FATF آمده است، گروه ویژه اقدام مالی(FATF) در سال ۱۹۸۷ و با هدف محدود کردن دسترسی گروه‌های تبهکاری و تروریستی به منابع مالی تشکیل شد.

نظریه تشکیل این گروه بر این مبنا بود که اگر نمی‌توان جلوی تشکیل و یا اقدامات گروه‌های تروریستی و تبهکاری و همچنین قاچاقچیان مواد مخدر را گرفت و آن‌ها را نابود کرد می‌توان دسترسی این گروه‌ها به منابع مالی را محدود کرده و از این طریق به تدریج این گروه‌ها را تضعیف کرده و از بین برد.

این گروه با ارایه پیشنهاداتی به نظام مالی بین‌المللی راه‌های ورود گروه‌ها و سازمان‌های تروریستی و تبهکاری را به سیستم مالی جهانی معرفی کرده و همچنین راه‌حل مقابله با آن را به اجزای نظام مالی بین‌المللی به خصوص بانک‌ها معرفی می‌کند.

اگر چه راهکارهای ارایه شده از سوی FATF با عنوان پیشنهاد یا توصیه (recommendation)به بانک‌ها ارایه می‌شود اما تمام بانک‌های تابع FATF ملزم به رعایت این پیشنهادات هستند به عبارت دیگر آن‌چه FATF به بانک‌ها ارایه می‌دهد به نوعی دستورالعملی است که آن‌ها ملزم به اجرای آن بوده و در صورت تخطی به شدت با ‌آن‌ها برخورد خواهد شد.

در حال حاضر ۳۵ کشور نظیر آمریکا، کانادا، ژاپن، انگلیس و… و دو سازمان منطقه‌ای شامل شورای همکاری خلیج‌فارس و کمیسیون اتحادیه اروپا عضو این گروه ویژه هستند و رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی نیز اعضای ناظر این گروه ویژه اقدام مالی محسوب می‌شوند.

ریاست این کارگروه برای مدت یک سال و از میان اعضای آن انتخاب می‌شود که هم اکنون خوان‌مانوئل‌وگا‌سرانو از اسپانیا از روز یک جولای سال ۲۰۱۶ ریاست این گروه ویژه را بر عهده گرفته است.

پیش از این نیز جی یون‌‌شین از کره‌جنوبی ریاست این گروه ویژه را بر عهده داشت.

رییس کنونی FATF ریاست واحد اطلاعات و نظارت بر فعالیت‌های مالی اسپانیا را بر عهده دارد.

در سال ۱۹۸۷ این گروه ویژه در پاریس و توسط گروه ۷ و با هدف مقابله با پولشویی تشکیل شد اما در سال ۲۰۰۱ فعالیت‌های این گروه برای مبارزه با تأمین مالی فعالیت‌های تروریستی نیز گسترش یافت.

تاکنون فعالیت‌های FATF براساس راهبردی که توسط وزرای کشورهای عضو این گروه ویژه تعیین می‌شد، دنبال می‌شد و آخرین راهبردی که برای این گروه تعیین شده است در سال ۲۰۱۲ اجرایی شد.

هدف از تشکیل FATF تعیین استاندارد‌ها و اقدامات جدی قانونی و اجرایی برای مقابله با پولشویی، تأمین مالی تروریستی و همچنین هر گونه تهدید علیه تمامیت نظام مالی بین‌المللی است.

FATF تمام اقدامات کشورهای عضو را برای اجرای پیشنهادات خود در جهت مقابله با پولشویی و فعالیت‌های تروریستی زیر نظر داشته و در تلاش است تا اجرای آن‌ها را به دیگر کشورهای جهان تسری دهد.

براساس تصمیم‌گیری وزرای کشورهای عضو FATF در سال ۲۰۱۲ و راهبرد این گروه ویژه برای سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰ قطعنامه‌های ۱۷۳۷ در سال ۲۰۰۶، ۱۷۴۷ در سال ۲۰۰۸، ۱۸۰۳ در سال ۲۰۰۸ و ۱۹۲۹ در سال ۲۰۱۰ که از سوی شورای امنیت سازمان ملل و علیه ایران ارایه شده‌اند مدنظر قرار گرفته‌ و براساس این راهبرد همکاری اعضای FATF با هر گونه سازمان یا فرد که با توسعه فعالیت‌های هسته‌ای ایران در ارتباط باشد برای اعضای FATF ممنوع اعلام شده است.

بر همین اساس، هر گونه ارتباط مالی برای اعضا با افراد و یا شرکت‌هایی که مستقیم یا غیرمستقیم با فعالیت‌های هسته‌ای ایران در ارتباط بوده‌اند، ممنوع اعلام شده‌اند.

از سوی دیگر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و هر فرد حقیقی و یا حقوقی که با این نهاد ایران ارتباط دارند نیز مشمول این ممنوعیت شده‌اند.

 همکاری با هر شرکت و یا سازمانی که از سوی سپاه پاسداران هدایت می‌شوند نیز شامل این محدودیت شدند.

در کنار موارد فوق، همکاری با شرکت ملی کشتیرانی ایران نیز برای تمام اعضای FATF به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم ممنوع شده است و تمام شرکت‌های مرتبط با شرکت ملی کشتیرانی ایران نیز که مستقیم یا غیرمستقیم با این شرکت همکاری دارند مشمول ممنوعیت همکاری مالی شده‌اند.

بنا به راهبرد تعیین شده تمام اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی معرفی شده که از سوی شورای امنیت سازمان ملل مورد تحریم قرار گرفتند نیز مشمول تحریم‌های FATF می‌شوند.

حال این سؤال مطرح می‌شود که با توجه به این‌که از اصلی‌‌ترین اهداف تشکیل این گروه ویژه اقدام مالی مبارزه با پولشویی و تروریست بوده است، فعالیت‌های هسته‌ای ایران در کجای این معادله قرار می‌گیرد؟

نکته دیگر این‌که همکاری مالی اعضای FATF با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز ممنوع شده است و این سؤال مطرح می‌شود که سپاه پاسداران که هیچ ارتباطی با فعالیت‌های تروریستی و پولشویی نداشته، چرا مشمول اقدامات این گروه ویژه شده است؟

براساس اقدامات این گروه ویژه علیه ایران به این نتیجه می‌رسیم که حداقل در برخورد با ایران سیاست‌های مقابله با پولشویی و یا مقابله با تروریسم جایی نداشته و این گروه ویژه تحت نفوذ آمریکا و برخی دیگر از ابرقدرت‌‌ها در تلاش هستند تا کشورهایی که در مسیری متفاوت و یا مخالف آن‌ها قدم برداشته‌اند را تحت فشار قرار دهند.

از طرفی حتی تحریم شدن یک نهاد، سازمان و یا فعالیت هسته‌ای از سوی سازمان‌ملل ثابت کننده تروریستی بودن آن نیست و همین موضع FATF نشان‌دهنده نفوذ ابرقدرت‌‌ها و به خصوص آمریکا بر تصمیمات و راهبردهای ارایه شده از سوی FATF است.

 

این کشور‌ها در تلاش هستند تا با استفاده از راهبرد FATF و به بهانه مقابله با پولشویی و فعالیت‌های تروریستی کشورهای مخالف خود را تحت فشار قرارداده و رشد اقتصادی آن‌ها را محدود کند.