کشوقوس سر بهرهبرداری از منابع سنگآهن آنومالی D۱۹ در حالی ادامه دارد که سازمان حفاظت محیطزیست بهرهبرداری از آن را موجب تخریب زیستگاههای گونههای در حال انقراض و به خطر افتادن منافع ملی میداند و در عین حال فعالان معدنی کشور بهرهبرداری از آن را برای حفظ نوع دیگری از منافع ملی ضروری میدانند. به […]
کشوقوس سر بهرهبرداری از منابع سنگآهن آنومالی D۱۹ در حالی ادامه دارد که سازمان حفاظت محیطزیست بهرهبرداری از آن را موجب تخریب زیستگاههای گونههای در حال انقراض و به خطر افتادن منافع ملی میداند و در عین حال فعالان معدنی کشور بهرهبرداری از آن را برای حفظ نوع دیگری از منافع ملی ضروری میدانند.
به گزارش ایسنا، منظور از آنومالی D۱۹، منطقه اکتشاف شده معدنی است که ذخیره اولیه ۱۰۰ میلیون تنی از سنگآهن را در دل خود دارد و اصلیترین متقاضی بهرهبرداری از آن در کنار شرکت سنگآهن مرکزی، شرکت صنعتی و معدنی چادرملو است.
اهمیت استخراج D۱۹ در حوزه معدن به این علت است میتواند عمدهترین شرکتهای معدنی تولیدکننده سنگآهن در ایران را سر پا نگه دارد. بهطور مثال سنگآهن چادرملو به عنوان واحدی که در دل کویر با سرمایهگذاری چندین میلیاردی، بزرگترین تولید کننده سنگآهن به شمار میرود، ماهها پایانی ذخایر قابل استخراج خود میشمارد، چراکه بر اساس اعلام این شرکت معدنی ذخایر سنگآهن این معدن با عیار مناسب فقط تا ۵ سال آینده جوابگو خواهد بود و کلیه ذخایر آن نیز تا ۱۰ سال آینده به پایان میرسد.
علیرغم این که سنگآهن عمدهترین محصول معدنی صادراتی ایران است، براساس هدفگذاریهای بلند مدت کشور برای رسیدن رقم ۵۵ میلیون تن تولید فولاد در سال ۱۴۰۴ بیشک مجتمعهای فولادی نیاز به تأمین خوراک خواهند داشت و خارج شدن معدنی مانند چادرملو از مدار تولید که علیرغم داشتن ظرفیت تولید بالا، چرخه ارزش خود را نیز تکمیل کرده، تا مرحله تولید فولاد با ظرفیت ۱٫۳ میلیون تن پیش رفته و با احداث نیروگاه برق ۵۰۰ مگاواتی سیکل ترکیبی در تأمین برق مورد نیاز نیز به خودکفایی رسیده است، قطعاً به اهداف کلان اقتصادی کشور نیز آسیب خواهد زد.
با نگاهی بر طرحهای این شرکت معدنی که شامل کارخانه گندلهسازی اردکان، طرح تأمین آب از محل اجرای شبکه فاضلاب اردکان، سرمایهگذاری ۲۰ درصدی در پروژه انتقال آب خلیجفارس به مناطق مرکزی کشور، سرمایهگذاری در صنایعآهن و فولاد سرمد ابرکوه و دیگر طرحهایی که پیشتر ذکر شد، به نظر میرسد که بیخوراک گذاشتن چنین مجتمعی، با چنین حجم سرمایهگذاری مولدی که انجام داده است، به نفع منافع ملی نیست.
مخالفت ابتکار با بهرهبرداری از D۱۹
حالا داستان قدیمی D۱۹ به عنوان منطقهای که چندین سال است دو تولیدکننده بزرگ سنگآهن به دنبال بهرهبرداری آن هستند و علیرغم همه مجوزهای کسب شده همچنان این پرونده برای معدنکاران در پیچ محیطزیست مانده است، چراکه متصدیان این سازمان پای وجه دیگری از منافع ملی، یعنی گونههای در حال انقراض بومی آن منطقه را به میان کشیدند و معتقدند که بهرهبرداری از D۱۹ زیستگاه این گونههای با ارزش را تخریب کرده و به آنها آسیب خواهد زد.
معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیطزیست ایران، در این باره گفته که بهرهبرداری از آنومالی D۱۹ هنوز بهطور کامل بررسی نشده است ولی سازمان حفاظت محیطزیست فعلاً مخالف بهرهبرداری از آنومالی D۱۹ است.
وی همچنین در خصوص علت این مخالف اعلام کرده که به دلیل حفظ گونههای ارزشمند طبیعت مانند پلنگ و یوزپلنگ نمیتوانیم اجازه بهرهبرداری از آنومالی D۱۹ را دهیم و تلاش میکنیم در شورای عالی معدن راهحلی برای حل این مشکل پیدا کنیم.
گرچه علاوه بر اظهارات رییس سازمان حفاظت محیطزیست، میشد بیمیلی این سازمان برای بررسی این پرونده مهم را از سالها انتظار شرکتهای معدنی متقاضی از بهرهبرداری از D۱۹ تفسیر کرد، اما به هر حال شرایط به گونهای است که به نظر میرسد، لازم است در روزهای پیشرو به یک تصمیم نهایی با اولویتبندیهایی که در خصوص منافع ملی انجام میشود، رسید تا این بخش از بلاتکلیفی موجود رهایی یابد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.