فکری برای خواب سرمایه انبوه‌سازان بکنید!

فکری برای خواب سرمایه انبوه‌سازان بکنید! اثرگذاری تسهیلات پیش‌بینی شده در رونق بازار مسکن، موضوعی است که اکثریت صاحب‌نظران و فعالان صنعت ساختمان نسبت به آن با دیده تردید می‌نگرند و بر این باورند که این تسهیلات تأثیر مسکنی در بازار مسکن داشته، اما نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا نکرده است. به گزارش ‌صما‌، کارشناسان معتقدند: مسکن […]

فکری برای خواب سرمایه انبوه‌سازان بکنید!

اثرگذاری تسهیلات پیش‌بینی شده در رونق بازار مسکن، موضوعی است که اکثریت صاحب‌نظران و فعالان صنعت ساختمان نسبت به آن با دیده تردید می‌نگرند و بر این باورند که این تسهیلات تأثیر مسکنی در بازار مسکن داشته، اما نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا نکرده است.

به گزارش ‌صما‌، کارشناسان معتقدند: مسکن تابع شرایط اقتصادی کل کشور است و علی‌رغم برنامه‌های اعلام شده، مسکن جدا از اقتصاد نیست و در شرایط رکود اقتصادی نمی‌تواند رونق بگیرد. البته اگرچه تسهیلات مسکن، تأثیر نسبی بر بازار داشته و در تأمین منابع مالی برای گروهی از اقشار جهت خرید برخی از واحدهای مسکونی و عموماً واحدهای ارزان‌ قیمت و دارای متراژ متوسط به پایین مؤثر بوده است؛ ولی به‌طور کلی این تسهیلات نتوانسته به صورت کامل تقاضا را پاسخ دهد و اجازه ندهد تجمیع تقاضا به‌طور روزانه افزایش پیدا ‌کند.

به عقیده این گروه از صاحب‌نظران، در حال حاضر نسبت به عرضه، شاهد رشد تقاضا در بازار مسکن هستیم و علاوه بر این‌که واحدهای مسکونی ساخته شده جذب بازار نشده است، تقاضا بیش‌تر از عرضه مسکن موجود یا در حال تولید، رو به افزایش است. همین مسأله زنگ خطری برای دولت است که اگر برای این تجمیع تقاضا در بخش مسکن فکری نکند، در سال‌های آینده با شرایط نابسامانی در بازار مسکن از نظر قیمت‌ها مواجه خواهد شد.

اما سؤالی که در این‌جا مطرح می‌شود این است که آیا سود بالای تسهیلات مسکن باعث شده که متقاضیان از دریافت این تسهیلات استقبال نکنند؟

کارشناسان در پاسخ به این پرسش ضمن رد این فرضیه می‌گویند: پایین بودن سطح درآمد مردم، کند بودن چرخه اقتصادی و عدم امکان تأمین نقدینگی توسط متقاضیان مسکن باعث شده که آن‌‌ها قدرت خرید نداشته باشند. در واقع متقاضیان همچنان منتظر تحقق یک شرایط اقتصادی هستند که بتواند تأمین منابع مالی مسکن را برای آن‌‌ها ایجاد کند و شرایط فعلی اقتصاد کشور این اجازه را به متقاضیان مسکن نداده است و علی‌رغم رشد معاملات در سال‌جاری، ولی این رشد به اندازه‌ای چشمگیر نبوده که بتواند در خروج مسکن از رکود تأثیرگذار باشد. وام‌‌ها و تسهیلات ابلاغ شده از سوی وزارت راه هم تاحدودی به برخی از اقشار کمک کرده تا بتوانند نسبتاً مسکن مورد نیاز خود را عموماً در بخش مسکن ارزان‌قیمت و متراژ متوسط به پایین تأمین کنند.

آن‌‌ها در خصوص راهکار پیشنهادی برای اثرگذاری بیش‌تر تسهیلات مسکن و پوشش نیاز خریداران بر این باورند که اگر تیم اقتصادی دولت بتواند با کمک بانک مرکزی و شورای پول، چرخه کند اقتصاد را به حالت حرکت متعادل تبدیل و از سوی دیگر در زمینه جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بخش مسکن برنامه‌ریزی کنند و همچنین دولت از طریق ایجاد نهاد توسعه‌ای بانک مسکن، در بخش تولید و تأمین تقاضا مؤثرتر عمل کند، می‌توانیم به تحقق برنامه‌های اقتصادی دولت، خروج از رکود و گردش نقدینگی در بخش مسکن امیدوار باشیم.

در این میان، به عقیده گروه دیگری از صاحب‌نظران، صرفاً یک وجه از مشکلات در رابطه با موضوع رونق مسکن، مربوط به تسهیلات این بخش است و شرط اول در ارایه تسهیلات مسکن این است که هر دو طرف سازنده و خریدار بتوانند از آن استفاده کنند، اما متأسفانه تاکنون این مشکل حل نشده است.

به عبارت دیگر ما همواره یک سمت را تحت پوشش قرار می‌دهیم و عموماً تسهیلات بانکی به یک طرف یعنی سازنده یا خریدار داده می‌شود، در حالی که هر دو طرف سازنده و خریدار مسکن به آن نیاز دارند. یعنی اگر تسهیلات به سازنده مسکن داده شود، خریدار نمی‌تواند بخرد و اگر به خریدار داده شود، سازنده نمی‌تواند مسکن تولید کند. به خصوص این‌که طی چند سال اخیر قیمت‌ها به اندازه‌ای بالا رفته که کشش بازار و تأمین مالی فاصله زیادی با هم دارند.

از سوی دیگر این عقیده وجود دارد که تسهیلات پیش‌بینی شده متناسب با قیمت مسکن در کلان‌شهر‌ها نیست و نمی‌تواند در شهرهای بزرگ نقش به‌سزایی در رشد قدرت خرید مردم ایفا کند و بخش عمده‌ای از قیمت یک واحد مسکونی را پوشش دهد. چراکه رشد قیمت‌ مسکن و هزینه ساخت‌وساز در چند سال اخیر به اندازه‌ای بوده که در کلان‌شهر‌ها اقشار متوسط نمی‌توانند با تسهیلات ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ میلیون تومانی، مسکن مناسب خریداری کنند و در شهرهای بزرگ حداقل باید یک‌سوم یا یک‌دوم منابع مورد نیاز برای خرید مسکن تعریف شود.

بر این اساس، اگرچه اصل رقم تسهیلات، اقساط پرداختی، بوروکراسی‌های بانکی و هزینه‌های دریافت و زمان بازپرداخت، هر کدام سهمی در سبد دریافت تسهیلات دارند و میزان مبلغ اقساط و طول مدت بازپرداخت آن، از عواملی است که در انگیزه متقاضی برای دریافت وام یا عدم دریافت آن اثر دارد. ولی مسأله مهم این است که باید برای شهرهای بزرگ تسهیلاتی تعریف کنیم که بتواند جوابگوی نیاز متقاضیان باشد.

چرا که طبق تأکید متخصصان، همانند کشورهای دیگر، کلان‌شهر‌ها و ازجمله پایتخت نقش تعیین‌کننده‌ای در وضعیت اقتصادی ایران دارند و اگر برای شهرهای بزرگ تسهیلات مناسب در بخش مسکن تعریف شود، بقیه بازار‌ها هم تحرک می‌یابند.

 

حال در شرایطی که بسیاری از سازندگان و انبوه‌سازان خانه‌های زیادی ساخته‌اند که به دلیل کمبود قدرت مالی در بین متقاضیان، خریدار برای آن‌‌ها وجود ندارد و نمی‌توانند به فروش برسانند، به‌طور قطع باید فکری برای حل معضل خواب سرمایه آن‌‌ها شده و تسهیلاتی فراهم شود که آن‌‌ها بتوانند این خانه‌ها را به فروش برسانند.