اینترنت ملی چیست؛ هر آنچه که باید بدانید!

با توجه به اتفاقات اخیر در کشور، بحث اینترنت ملی این روز‌ها بسیار رایج است. احتمالاً شما هم درباره آن شنیده باشید، اما شناخت کافی در مورد اینکه اینترنت ملی چیست، نداشته باشید. اجرایی شدن این طرح تغییر و تحول زیادی در اینترنت ایران ایجاد می‌کند. ما در این مطلب از برقچی به بررسی این […]

با توجه به اتفاقات اخیر در کشور، بحث اینترنت ملی این روز‌ها بسیار رایج است. احتمالاً شما هم درباره آن شنیده باشید، اما شناخت کافی در مورد اینکه اینترنت ملی چیست، نداشته باشید. اجرایی شدن این طرح تغییر و تحول زیادی در اینترنت ایران ایجاد می‌کند. ما در این مطلب از برقچی به بررسی این موضوع می‌پردازیم. لطفاً در ادامه با ما همراه باشید. اینترنت ملی درواقع نوعی پلتفرم بسته است که بر مبنای پروتکل‌های اینترنتی کار می‌کند. دولت هر کشور برای نظارت بر اطلاعات و داده‌هایی که درون شبکه مبادله می‌شوند، از این پلتفرم به جای اینترنت جهانی استفاده می‌کنند. معمولاً این نوع اینترنت دارای خدمات محدودی است که جایگزین سرویس‌های خارجی مانند، سرویس ایمیل، موتور جستجو، شبکه‌های اجتماعی و موارد مشابه می‌شود. می‌توان گفت، اینترنت ملی جهت به وجود آمدن پایه‌هایی مناسب و بادوام برای شبکه اینترانت در ایران طراحی شده است. طبق گفته مسؤولان، قرار بر این است که اینترانت ملی ایران جلوی خروج درخواست‌های دسترسی از مراکز داده درون‌کشوری را بگیرد. درواقع این درخواست‌‌ها را از طریق ارتباط امن و خصوصی، درون یک شبکه داخلی پردازش می‌کنند. با این حال گمانه‌زنی‌های زیادی در ارتباط با اینترانت وجود دارد که هنوز به شکل دقیق فواید آن را اعلام نکردند. به گفته مسؤولین قرار نیست با این طرح، ارتباط با اینترنت جهانی قطع شود. دسترسی اینترنت ملی به سایت‌های داخلی قرار است با سرعت بیشتر و قیمت کمتر انجام شود. اما در اینترنت ملی، ممکن است صاحبان سایت‌‌ها به علاوه هاست آن‌ها، درصورت استفاده از سرورهای داخلی شناسایی شوند. بنابراین، این افراد نسبت به ارایه اطلاعات و خدمات خود به کاربرانشان مسؤول هستند و باید تابع قوانین داخلی کشور باشند. همچنین شرکت‌ها نیز باید از دیتاسنترهای ایرانی استفاده و اقدام به ثبت آدرس آی‌پی خود کنند. برخی از موافقان این طرح معتقدند که در صورت قطع شدن ارتباط با اینترنت جهانی، می‌توان از این طرح برای استفاده از پیام‌رسان‌‌ها و وب‌سایت‌های داخلی کشور استفاده کرد. اتفاقی که در آبان ماه سال ۹۸ شاهد آن بودیم و به اینترنت جهانی دسترسی نداشتیم. در حالی که سرورهای داخلی کشور همچنان فعال بودند. این مسأله، نگرانی بسیاری از کاربران به دنبال دارد و باعث مخالفت و واکنش‌های شدید از سوی این کاربران شده است. زیرا این افراد معتقدند که استفاده از فضازی مجازی محدودتر و کنترل دولت بر اطلاعات آن‌‌ها بیشتر خواهد شد. همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، در صورت ملی شدن اینترنت فقط امکان استفاده از سرورهای داخلی وجود خواهد داشت. درنتیجه دسترسی به اینستاگرام و سرویس‌‌ها و برنامه‌های خارجی از ایران امکان‌پذیر نخواهد بود.

آیا اینترنت ایران ملی می‌شود؟

از سال ۱۳۸۴ مسیر اینترنت در ایران به سمت ملی شدن رفت. به همین جهت طی اخبار چند سال گذشته تا به امروز، و با وجود طرح صیانت مجلس، با اطمینان می‌شود گفت شاهد اجرا شدن طرح اینترانت ملی ایران در آینده نه‌چندان دور خواهیم بود.

کدام کشور‌ها اینترنت ملی دارند؟

در برخی از کشورها، اینترمن کلی با در شکل‌های مختلفی وجود دارد. اما این نوع از اینترنت در کشورهای دیگر مخصوص دولت یا برای استفاده به صورت محدود است. دولت به منظور ایجاد ارتباط بین سازمان‌های خود یک شبکه اینترانت ساخته است. به‌طور مثال کشور اسکاتلند برای دسترسی دانشجویان و دانش‌آموزان خود به شبکه اینترانت، شبکه‌ای به نام گلو (Glow) ساخته است. کشور‌های دیگری مانند، چین، کوبا، کره‌شمالی و روسیه دارای شبکه ملی اطلاعات (اینترانت) هستند.

مزایا و معایب اینترنت ملی

اینترنت ملی دارای مزایا و معایب بسیاری است که مزایای آن عبارتند از:

*نظارت گستره بر اینترنت

*قطع دسترسی به رسانه‌های خارجی

*کاهش هزینه‌های اینترنت

*کاهش حمله‌های اینترنتی از خارج

*مستقل شدن شبکه

*ارتباطات درون شبکه‌ای کنترل شده

معایب اینترنت ملی نیز عبارتند از:

*عدم مبادلات و معاملات جهانی، ارتباطات و فعالیت‌ها

*وجود محدودیت‌‌ها و ممنوعیت‌های بسیار

*ضربه زدن به کسب‌وکار‌ها با محدود شدن اینترنت

*محدود شدن حقوق شهروندی

*جایگزین شدن شبکه‌های اجتماعی داخلی با محدودیت‌های فراوان

*فیلترینگ برخی سایت‌های مورد نیاز

جمع‌بندی

این روز‌ها با محدود شدن دسترسی به اینترنت و سایت‌های مورد نیاز، شاهد نزدیک شدن اینترنت ملی هستیم. ممکن است در آینده نیز شاهد اینترنت دیوار آتشین چین باشیم. در این مقاله دانستید اینترنت ملی چیست؟ هر آنچه که باید بدانید را نیز برای شما توضیح دادیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را برای ما بنویسید.