آیا واقعاً حیاتی فراتر از زمین وجود دارد؟

شکارچی اگزوپلانت‌ها پاسخ می‌دهد آیا واقعاً حیاتی فراتر از زمین وجود دارد؟ اخیراً تلاش‌های دانشمندان برای شکار اگزوپلانت‌ها یا همان سیاره‌هایی که مانند زمین به دور ستاره خود می‌چرخند، به امید یافتن حیات در کرات دیگر افزایش یافته است. اکنون یکی از شناخته شده‌‌ترین دانشمندان شکارچی این سیارات از تجربه کشف حیات در دنیاهای دیگر […]

شکارچی اگزوپلانت‌ها پاسخ می‌دهد

آیا واقعاً حیاتی فراتر از زمین وجود دارد؟

اخیراً تلاش‌های دانشمندان برای شکار اگزوپلانت‌ها یا همان سیاره‌هایی که مانند زمین به دور ستاره خود می‌چرخند، به امید یافتن حیات در کرات دیگر افزایش یافته است. اکنون یکی از شناخته شده‌‌ترین دانشمندان شکارچی این سیارات از تجربه کشف حیات در دنیاهای دیگر میگوید.

به گزارش تابناک، اخیراً استاد نجوم دانشگاه هاروارد «دیویدچاربانیو» مفتخر به دریافت جایزه علمی Blavatnik National Awards سال ۲۰۱۶ به عنوان یکی از ۳ محقق جوان و برتر حوزه مطالعات اگزوپلانت‌ها شد. این جایزه در حالی تقدیم به وی شد که پروژه بزرگ ناسا تحت مأموریت کاوشگر Kepler که چاربانیو بخشی از آن را مدیریت می‌کند، تنها در ماه می‌ موفق به کشف بیش از ۱۲۰۰ اگزوپلانت در سراسر کیهان شده است. یعنی دو برابر میزانی که تا پیش از این به ثبت رسیده بود.

اهمیت اگزوپلانت‌ها در چیست؟

کشفیات اخیر در این حوزه نشان می‌دهد که بر خلاف باور سابق دانشمندان، سیارات و کرات مشابه زمین در سراسر کیهان به وفور یافت می‌شوند. چاربانیو توضیح می‌دهد که از زمان کشف هزاران اگزوپلانت کار اصلی آغاز شده و آن این است که به دنبال شناسایی مشخصه‌های نشان‌دهنده وجود حیات در دسته‌ای از آن‌ها باشیم که بنا به تعریف علمی در منطقه حیات زندگی می‌کنند. یعنی منطقه‌ای که با توجه به فاصله سیاره از ستاره خود احتمال وجود حیات در آن بیش‌تر است.

چاربانیو به خبرگزاری CNN گفته است: با مطالعه دنیاهای ناشناخته در کهکشان‌های دیگر ممکن است شواهدی مبنی بر وجود حیات در کرات دیگر همانند زمین پیدا کنیم. علامتی که نشان می‌دهد حیات در سیاره ما تنها نیست.

از مهم‌ترین مشخصه‌هایی که وی و همکارانش در این اگزوپلانت‌ها به دنبال آن می‌گردند وجود آب مایع و اکسیژن موجود در جو است. دو خصیصه‌ای که شکل‌گیری حیات وابستگی اساسی به وجود آن‌ها دارد. اما از آن‌جایی که سفر به این اگزوپلانت‌ها با توجه به تکنولوژی‌های فعلی بشری ممکن نیست، از کجا باید بدانیم که کدام یک از این سیارات واجد آب و اکسیژن هستند؟

پاسخ این سؤال را تلسکوپ‌ها می‌دهند. چاربانیو می‌گوید: در حال حاضر دو تلسکوپ بسیار قوی به ما امکان می‌دهد که حوزه جستجوی خود برای حیات در کرات دیگر را بسیار دقیق کنیم. تلسکوپ غول پیکر Magellan یکی از آن‌ها است که در شیلی مستقر است و تمرکز آن بر مشاهده و رصد دقیق اگزوپلانت‌ها است و ناسا نیز در سال ۲۰۱۸ بنا دارد تا تلسکوپ فضایی James Webb را به مأموریت بفرستند که یک نمونه غول پیکر از تلسکوپ هابل است و می‌تواند به وضوح سطح اگزوپلانت‌ها را بدون دخالت جو کره زمین رصد کند.

دانشمندان مؤسسه SETI اکنون برای مدت ۸۰ سال است که اقدام به ارسال سیگنال‌ها و پیام‌های رادیویی به فضا می‌کنند، به این امید که بتوانند تعاملی با موجودات فرازمینی بر قرار کنند. اما تاکنون یک چنین ارتباطی هرگز برقرار نشده است و دانشمندان بر این باور هستند که حتی اگر حیات هوشمندی فراتر از زمین وجود داشته باشد برقراری ارتباط با آن به دلیل وسعت کیهان بیش از ۱۵۰۰ سال به طول می‌انجامد.

اما این موضوع سایر دانشمندان از جمله چاربانیو را مأیوس نمی‌کند. زیرا حیاتی که وی به دنبال آن می‌گردد به هیچ وجه شباهتی با نمونه‌هایی که در فیلم‌های علمی تخیلی تصویر می‌شود ندارد.

وی میگوید: ما از حیاتی سخن میگوییم که چهره سیاره‌ها را تغییر می‌دهد. اگر با دقت به منظومه شمسی نگاه کنید متوجه می‌شود که یک تفاوت خاصی در سومین سیاره آن –زمین– وجود دارد. می‌توانید حجم زیادی از اکسیژن را در آن ببینید و این که اکسیژن بسیار واکنشی است. ما در سیارات دیگر به دنبال یک چنین خصیصه‌های شیمیایی هستیم.

 

وی می‌گوید که درمورد احتمال وجود حیات در دنیا‌ها و کهکشان‌های دیگر بسیار خوش‌بین است: من برای این احتمال آماده‌ام. اما در این موضع هم شکی ندارم که حیات یک اتفاق نادر در کیهان است. این به معنی آن نیست که حیات در ورای زمین وجود ندارد. بلکه معنی آن این است که این حیات الزاماً در ستاره همسایه ما وجود ندارد.