بانک مرکزی برای معاملات سکه موقعیت خرید و فروش بگیرد

مدیرعامل بورس کالا بانک مرکزی برای معاملات سکه موقعیت خرید و فروش بگیرد مدیرعامل بورس کالای ایران معتقد است بانک مرکزی می‌تواند در معاملات سکه موقعیت خرید یا فروش گیرد و به این دادوستد‌ها در بورس کالا کمک کند. او همچنین می‌گوید در حال حاضر که اضافه عرضه برای سیمان وجود دارد کشورهای منطقه از […]

مدیرعامل بورس کالا

بانک مرکزی برای معاملات سکه موقعیت خرید و فروش بگیرد

مدیرعامل بورس کالای ایران معتقد است بانک مرکزی می‌تواند در معاملات سکه موقعیت خرید یا فروش گیرد و به این دادوستد‌ها در بورس کالا کمک کند. او همچنین می‌گوید در حال حاضر که اضافه عرضه برای سیمان وجود دارد کشورهای منطقه از جمله ترکمنستان می‌توانند بازار خوبی برای سیمان تولید ایران باشند.

به گزارش ایسنا، چندی پیش سکه برای اولین بار در بورس کالای ایران به صورت آنلاین معامله شد و در حال حاضر به صورت روزانه تعدادی سکه از طریق سامانه آنلاین، دادوستد می‌شود که حجم این مبادلات نسبت به حجم معاملات سکه در بازار آزاد ایران قابل مقایسه نیست از طرفی سیاست‌های بانک مرکزی ایران به عنوان تنها نهادی که می‌تواند به بازار، سکه عرضه کند می‌تواند روی معاملات آنلاین سکه به شدت تأثیر‌گذار باشد. مدیرعامل بورس کالا ایران در این باره معتقد است بانک مرکزی برای رونق دادن به معاملات سکه از طریق سازوکار بورس می‌تواند، خود در این دادوستد‌ها موقعیت خرید یا فروش گرفته و به روند معاملات از این طریق کمک کند.

آنچه در ادامه می‌آید گفت‌وگوی تفضیلی ایسنا با حامدسلطانی‌نژاد، مدیرعامل بورس کالا ایران، است:

+  رییس جدید سازمان بورس برنامه‌های متعددی را برای اداره بازار سرمایه ذکر کرده است، از جمله این برنامه‌ها توسعه ابزارهای مالی بود. به نظر شما با توجه به این‌که انتخابات ریاست جمهوری در راه است، چقدر احتمال دارد که وقت کافی برای تحقق این برنامه‌ها وجود داشته باشد؟

برنامه‌هایی که شاپور محمدی اعلام کرد دقیقاً آن‌هایی بودند که باید انجام می‌شد. بورس ما به تنوع ابزار نیاز دارد. زمانی ما فکر می‌کردیم با تنوع بازار بتوانیم به توسعه برسیم. این موضوع در زمان خودش اثر خوبی هم داشت، چرا که بازارهایی همچون فرابورس و بورس انرژی ایجاد شد. در حال حاضر در حد کفایت تنوع بازاری را ایجاد کردیم و باید دنبال تنوع ابزارهای مالی باشیم. راه‌اندازی ابزارهای مالی کار ساده‌ای نیست. مطالعات انجام شده نشان می‌دهد ۹ مؤلفه باید وجود داشته باشد تا یک ابزار مالی راه‌اندازی شود. راه‌اندازی ابزارهای مالی نیاز اقتصاد ماست. ابزارهای مالی درجات مختلف ریسک‌پذیری و ریسک‌گریزی را می‌تواند پاسخگو باشد.

+ مدتی است که معاملات آنلاین سکه در بورس کالا انجام می‌شود و تعدادی سکه که نسبت به حجم معاملات کل سکه در ایران زیاد هم نیست در بورس کالا در این مدت مبادله شده است. فکر می‌کنید این معاملات با این حجم نسبتاً کم می‌تواند در بازار سکه تأثیر معنی داری داشته باشد؟ از طرفی سکه یک ابزار مالی رایج در بورس‌های دنیا نیست، فکر می‌کنید با این وجود این معاملات بتواند در بازار جای پای خود را محکم کند؟

سکه یکی از ابزارهایی است که آن ۹ ویژگی مذکور را دارد. در ایران برای دیگر کالا‌ها هم باید این ویژگی‌ها را ایجاد کرد. قیمت سکه به صورت روزانه توسط مردم دنبال می‌شود و آن طرفداران و بازیگران زیادی دارد. از طرفی برای سکه بازاری وجود دارد که در آن بازار قیمت‌هایش تعیین می‌شود. تلاش‌هایی هم در بورس کالا شده که روی کالاهای دیگر مثل مفتول مس و کنجاله سویا قرارداد آتی راه‌اندازی می‌شود، ولی هر کدام به دلایلی راه‌اندازی نشدند. این‌طور نیست که ابزارهای جدید راه بیفتند و خودشان اتوماتیک ادامه فعالیت دهند. باید پای آن‌‌ها بایستیم و کمک کنیم تا آن ابزار شکل گیرد، حتی اگر شده خودمان یکسری معاملات را راهنمایی کنیم تا انجام شود. درمورد قرارداد آتی سکه هم همین‌طور بوده؛ سال ۱۳۸۷ که قرارداد آتی سکه راه‌اندازی شد، مثل گواهی سپرده سکه در حالت کنونی بود؛ حتی چند نفر به من گفتند که فقط در این بازار فعالیت می‌کنند که این ابزار زنده بماند تا بازیگران دیگر هم به آن ملحق شوند و در حال حاضر می‌بینیم که این بازار حجم نسبتاً بزرگی را به خود اختصاص داده، درمورد گواهی سپرده هم باید آن مدت لازم طی شود.

+ آیا ساعت معاملاتی گواهی سپرده سکه قرار است افزایش یابد؟

گواهی سپرده باید ساعت معاملاتی‌اش آنقدر افزایش پیدا کند که بازیگران بتوانند جذب این بازار شوند. با توجه به زیرساختی که توسط شرکت مدیریت فن‌آوری سپرده‌گذاری فراهم شده، زمان انجام معاملات بیش از یک ساعت و نیم نیست، در حالی که بازار طلای ایران بازاری بعد از ظهری است. همه این‌‌ها را کنار هم بگذاریم بازار گواهی سپرده سکه هم می‌تواند تبدیل به بازاری مثل قرارداد آتی سکه شود و همان‌طور که این بازار ریسک‌های بازار طلا را تا حدودی مدیریت می‌کند این اتفاق می‌تواند درمورد گواهی سپرده هم بیفتد.

_ با توجه به این که تنها عرضه‌کننده سکه بهار آزادی بانک مرکزی است درمورد عرضه و تقاضای این ابزار مالی مشکل خاصی پیش نمی‌آید و مکانیزم عرضه و تقاضا را با مشکل مواجه نمی‌کند؟

 

عرضه اولیه سکه توسط بانک مرکزی صورت می‌گیرد، ولی وقتی سکه در دست مردم می‌افتد این عرضه و تقاضاست که تعیین می‌کند چقدر سکه در بازار باشد. در سال‌های قبل زمانی بود که بازار سکه ملتهب شد و قبول داریم که ۹۰ درصد از این بازار یک بازار تحت تأثیر التهاب و تقاضای سفته‌بازی بود که به واسطه افزایش قیمت ارز آن موضوعات پیش آمد. راهکاری که بانک مرکزی در آن زمان داشت این بود که سکه را پیش‌فروش و حراج کند و در نتیجه برای خرید سکه جلوی بانک کارگشایی صف تشکیل و سکه سهمیه‌بندی شد. این موضوعات در این دوره و زمان از یک اقتصاددان پذیرفته نیست. افرادی که در صف خرید سکه ایستاده بودند دنبال خود سکه نبودند، بلکه به دنبال افزایش قیمت آن بودند. ما اگر در آن زمان بازار مشتقه قوی سکه داشتیم و مردم را به سمت آن بازار سوق می‌دادیم هیچ مشکلی پیش نمی‌آمد، چرا که مردم برای خرید سکه در آن بازار می‌توانستند پوزیشن بگیرند، اما در آن زمان بد‌ترین راهکار را انتخاب شد. مردم صف کشیدند و حتی آن خرید را اینترنتی هم نکردیم. در حالی که تقاضای سفته‌بازی با ابزارهای مالی می‌تواند خوب مدیریت شود. به نظر من بانک مرکزی هم در این حوزه، می‌تواند کمک کند و در بحث سکه می‌تواند پوزیشن بگیرد. در کشورهای دیگر هم بانک مرکزی از قواعد بازار تبعیت می‌کند البته دنبال نفع هم نیستند، یعنی حرکاتی که بانک مرکزی کشورهای خارجی انجام می‌دهند حرکاتی غیرانتفاعی است و به منظور تنظیم بازار رخ می‌دهد نه برای کسب منفعت. این اتفاق در آینده می‌تواند در بازار ارز رخ دهد.