به بهانه اجرایی شدن ورود کمک‌داور ویدیویی به فوتبال

VAR؛ از مناقصه خرید تا اجرای فاز اول با حضور ۸ باشگاه لیگ برتری

گروه اجتماعی- اشتباهات داوری دیگر با ورود کمک‌داور ویدیویی یا همان VAR به حداقل رسیده است. فناوری بسیار خوبی که ابتدا از استرالیا آغاز شد و سپس در تورنمنت‌های معتبری همچون جام کنفدراسیون‌ها، لیگ‌های معتبر جهانی و در آخر جام‌جهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ مورد استفاده قرار گرفت. سیستمی که جلوی بسیاری از اشتباهات داوری را […]

گروه اجتماعی- اشتباهات داوری دیگر با ورود کمک‌داور ویدیویی یا همان VAR به حداقل رسیده است. فناوری بسیار خوبی که ابتدا از استرالیا آغاز شد و سپس در تورنمنت‌های معتبری همچون جام کنفدراسیون‌ها، لیگ‌های معتبر جهانی و در آخر جام‌جهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ مورد استفاده قرار گرفت. سیستمی که جلوی بسیاری از اشتباهات داوری را در ورزشگاه‌ها گرفته و باعث خرسندی اهالی فوتبال شده است. در لیگ فوتبال ایران نیز بار‌ها دیده شده که تیتر یکِ روزنامه‌های ورزشی به موضوع داوری اشاره دارد؛ در این راه بسیاری از داوران نیز زیر بار انتقاد شدید هواداران در ورزشگاه‌ها قرار گرفته و بعضاً از شغل خود کناره‌گیری نیز کرده‌اند! حال این VAR می‌تواند کمکِ شایانی به فوتبال کشورمان بکند آن هم در روزهایی که اثری از تماشاگر در ورزشگاه نیست و محکمه فوتبال از داخل جعبه تلویزیون قابل رؤیت است. بحث ورود VAR به ایران مربوط به دوره ریاست عزیزی‌خادم؛ ریاست وقت فدراسیون فوتبال جدی‌تر دنبال شد و به گفته او، تا مرحله ورود به کشورمان نیز پیش رفت. عزیزی‌خادم؛ گفته بود: قیمت راه‌اندازی VAR در شرکت‌های مختلف متفاوت است؛ به‌خاطر سرویس‌دهی و کیفیت VAR قیمت‌ها متفاوت است. مثلاً شرکت‌های روسیه قیمت متفاوتی با چک و بلژیک دارند. ما به کمک همراه‌اول کارهای مقدماتی را در ورزشگاه آزادی پیش بردیم و طی یکی، دو هفته آینده باید تست‌گیری به عمل بیاید، اما لازم است؛ شرکتی که طرف قرارداد با ما خواهد بود، در مناقصه برنده شود. در وضعیت موجود، قیمت راه‌اندازی VAR در ورزشگاه‌های ایران حدود دو تا دوونیم میلیون دلار است، اما برای هر بازی حدود ۱۵ الی ۲۰ هزار دلار نیز دریافت می‌کنند.
اجرای فاز اول VAR با حضور ۸ باشگاه
حالا مهدی تاج؛ رئیس فدراسیون فوتبال، از راه‌اندازی فاز اول تکنولوژی کمک‌داور ویدیویی با حضور هشت باشگاه گفته است. در واقع یکشنبه (چهارم دی‌ماه) جلسه‌ای با حضور مهدی تاج؛ رئیس فدراسیون، منصور قنبرزاده؛ نائبرئیس دوم و رئیس کمیته مسابقات، هدایت ممبینی؛ دبیر فدراسیون فوتبال، محمدرضا کشوری‌فر؛ سرپرست سازمان لیگ، صفی‌ا… فغانپور؛ مدیر حقوقی فدراسیون فوتبال، سهیل مهدی؛ مدیر مسابقات سازمان لیگ و حجتا… بهمنی؛ مدیر روابط‌عمومی و امور فرهنگی سازمان لیگ، امیرمهدی علوی؛ مدیر روابط‌عمومی فدراسیون فوتبال و همینطور مدیران عامل باشگاه‌های لیگ برتری نشستی درخصوص فاز اول اجرایی تجهیز ورزشگاه‌ها برای سیستم VAR در مرکز ملي فوتبال ایران برگزار کردند. مهدی تاج؛ رئیس فدراسیون فوتبال، در ابتدای نشست، درخصوص ضرورت راه‌اندازی کمک داور ویدیویی صحبت کرد و ضمن انتقاد از به درازا کشیدن فرآیند پیاده‌سازی VAR تأکید کرد: برخی دوستان در این مدت گفته‌اند؛ سه سال است که روی پرونده VAR کار می‌کنیم که این خودش نکته‌ای منفی است. باید هرچه زودتر این تکنولوژی وارد فوتبال ایران شود. تاج؛ با اشاره به اینکه شرکتی که قرار است VAR را راه‌اندازی کند انتخاب شده، اضافه کرد: شرکت مورد نظر درخصوص راه‌اندازی این سیستم در فوتبال ایران انتخاب شده است. او در بخش پایانی صحبت‌هایش که از طریق سایت سازمان لیگ منتشر شده از هشت باشگاه به‌عنوان پیشگامان راه‌اندازی VAR نام برده است:« هزینه راه‌اندازی کمک‌داور ویدیویی زیاد نیست و خود باشگاه‌ها باید با این شرکت قرارداد امضاء کنند و خودشان هم راه‌اندازی آن را به‌عهده بگیرند. باشگاه‌های استقلال، پرسپولیس، سپاهان، مس‌کرمان، گل‌گهر سیرجان، ذوب‌آهن اصفهان، نفت آبادان، تراکتور تبریز، توانايي راه‌اندازی این تکنولوژی را در فاز اول دارند. گفتنی است؛ در ادامه این جلسه مدیرانعامل باشگاه‌ها نظرات خود را درخصوص راه‌اندازی بهتر و سریعتر کمک‌داور ويدیویی مطرح کرده‌اند.