عدم مدیریت صحیح منابع آب علت اصلی خشکی تالاب‌ها

عدم مدیریت صحیح منابع آب علت اصلی خشکی تالاب‌ها عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با تأکید بر این‌که عدم مدیریت صحیح منابع آب علت اصلی خشکی تالاب‌‌‌ها است، فصل گرما، افزایش تبخیر و وزش بادهای ۱۲۰ روزه را عامل کاهش آب تالاب هامون دانست. به گزارش خانه ملت، احمدعلی‌کیخا در خصوص آخرین […]

عدم مدیریت صحیح منابع آب علت اصلی خشکی تالاب‌ها

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با تأکید بر این‌که عدم مدیریت صحیح منابع آب علت اصلی خشکی تالاب‌‌‌ها است، فصل گرما، افزایش تبخیر و وزش بادهای ۱۲۰ روزه را عامل کاهش آب تالاب هامون دانست.

به گزارش خانه ملت، احمدعلی‌کیخا در خصوص آخرین شرایط تالاب هامون، گفت: خاصیت همه تالاب‌‌ها به این شکل است که در فصول بارندگی دارای مقداری آب و در فصل گرم تابستان به دلیل خشکی هوا و تبخیر، از میزان آب کم می‌شود، بنابراین در هامون نیز در سال گذشته همانند سالیان قبل، مقداری آب وارد شد اما به دلیل تبخیر بالای ۳۵۰۰ میلی‌متر آب در سال استان، این میزان آب هم بخار شده است.

نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی با اشاره به این‌که در حال حاضر از حجم آب در هامون کاسته شده است، افزود: گفته‌های مدیرکل محیط‌زیست سیستان در خصوص خشکی‌ هامون صحیح است، اما باید منتظرماند و دید در فصول سرد چه میزان آب به دریاچه وارد می‌شود؛ البته ۶۰ میلیون متر مکعب آب از چاه نیمه‌ها باید وارد تالاب شود که مقدار اندکی از آن چندی پیش به تالاب سرازیر شد.

وی با بیان این‌که همه تالاب‌‌ها در فصل بارندگی از حجم قابل‌قبولی آب برخوردار هستند، تصریح کرد: در فصل گرما به دلیل افزایش تبخیر و وزش بادهای ۱۲۰ روزه از میزان آب تالاب هامون کاسته می‌شود.

این نماینده مردم در مجلس دهم با تأکید بر این‌که برای حل مسایل مربوط به اکوسیستم‌های آبی از جمله رودخانه‌ها و تالاب‌‌‌ها منابع مدیریت آب در کشور باید اصلاح شود، گفت: در خوزستان با وجود بیش از ۲۰ میلیارد مترمکعب آب، رودخانه‌ها و تالاب‌‌ها دارای مشکل هستند، همچنین در گیلان با وجود بارش دو هزار میلی‌متر بارندگی تالاب انزلی شرایط خوبی ندارد؛ از سوی دیگر در ارومیه نیز دریاچه و تالاب وضعیت قابل‌قبولی ندارد، بنابراین این موارد نشان می‌دهد که مدیریت منابع آب در کشور مناسب نیست.

کیخا با اشاره به این‌که اولویت اول کشور در بحث آب حوزه کشاورزی، صنعت و آب شرب است، گفت: متأسفانه با کاهش بارندگی در طی سالیان گذشته، اختصاص حقابه تالاب‌‌ها و رودخانه‌ها سیر نزولی داشته است، بنابراین برای رفع این مشکل راهکار منطقی آن است که نگاه‌ها در مدیریت منابع آب تغییر کند؛ البته دولت تاکنون اقدامات خوبی دراین راستا انجام داده اما این اقدامات کافی نیست.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس دهم با تأکید براین‌که درحوزه کشاورزی نباید به دنبال توسعه سطح زیر کشت بود، افزود: باید بهره‌وری آب افزایش پیدا کند، البته در حال حاضر با افزایش سیستم‌های آبیاری تحت فشار می‌توان شاهد بهره‌وری در این حوزه بود اما با عملیات خاک‌برداری و بهبود شرایط خاک و یکپارچه‌سازی اراضی می‌توان به استفاده بهینه از آب کمک کرد؛ حتی اصلاح مصرف آب در حوزه خانگی نیز باید صورت گیرد.

 

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست سیستان‌وبلوچستان درباره خبر خشک شدن تالاب‌ هامون گفت: امسال نیز همچون سال‌های گذشته، طوفان‌های ۱۲۰ روزه و دمای بالای۴۰ درجه و میزان تبخیر نزدیک به ۵ هزار میلی‌متر در سال، باعث شد در پایان فصل تابستان قسمت‌های زیادی از تالاب ‌هامون خشک شود.