آغاز کاوش‌های باستان‌شناسی در معدن نمک چهرآباد استان زنجان

آغاز کاوش‌های باستان‌شناسی در معدن نمک چهرآباد استان زنجان مسؤول پژوهش‌های اداره‌کل میراث فرهنگی استان زنجان از آغاز فصل جدید کاوش‌های باستان شناختی در معدن نمک چهرآباد خبر داد. ابوالفضل‌عالی در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، فصل جدید پژوهش‌های علمی و باستان‌شناسی طی روزهای آتی در معدن نمک چهرآباد استان زنجان […]

آغاز کاوش‌های باستان‌شناسی در معدن نمک چهرآباد استان زنجان

مسؤول پژوهش‌های اداره‌کل میراث فرهنگی استان زنجان از آغاز فصل جدید کاوش‌های باستان شناختی در معدن نمک چهرآباد خبر داد.

ابوالفضل‌عالی در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، فصل جدید پژوهش‌های علمی و باستان‌شناسی طی روزهای آتی در معدن نمک چهرآباد استان زنجان آغاز خواهد شد.

وی با اشاره به این‌که سومین فصل از کاوش‌‌‌ها در معدن نمک چهرآباد زنجان با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با دانشگاه و موزه شهر بوخوم در آلمان آغاز می‌شود، تصریح کرد: اقدامات علمی و پژوهشی در این کاوش‌‌‌ها در ۳ بخش انجام خواهد شد.

سرپرست هیأت کاوش‌های معدن چهرآباد زنجان با بیان این‌که انجام کاوش‌های باستان‌شناسی، مطالعات میان رشته‌ای و بررسی و مطالعات محیطی از برنامه‌ها و اهداف این فصل از کاوش در معدن نمک چهرآباد یا تپه مردان‌نمکی است، اضافه کرد: در سومین فصل از کاوش مشترک به بررسی زمین باستان‌شناسی محدوده اطراف معدن نمک تاریخی چهرآباد در راستای مطالعات محیطی، بیش‌تر پرداخته خواهد شد.

وی با تأکید بر این‌که دستیابی به لایه‌های قدیمی‌تر از دوره‌ تاریخی از برنامه‌های هیأت کاوش در معدن نمک است، ادامه داد: این معدن تاریخی، یکی از قدیمی‌‌‌ترین معادن نمک در جهان به شمار می‌رود که مطالعات و بررسی‌ها در آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

عالی یادآور شد: طی سال گذشته نیز اقدامات مهمی در زمینه مردان‌نمکی در استان صورت گرفته است که از جمله آن تصویربرداری سی‌تی‌اسکن از مردان‌نمکی شماره۱ و ۵ بوده است.

شایان ذکر است، نخستین مردم نمکی استان زنجان در سال ۷۲ به صورت اتفاقی کشف شده است، این بقایا متعلق به مردی میانسال با میانگین قد حدود ۱۸۰ سانتی‌متر بوده که در جریان ریزش دیواره‌ها و سقف تونل کشته شده است.

بقایای مردان نمکی شماره۲ و ۳ نیز در سال ۸۳ و هنگام باطله‌برداری توسط معدن‌کاران کشف شدند، بقایای این مردان‌نمکی نیز تکه‌تکه شده بودند.

مرد شماره ۴ که کامل‌‌‌ترین مومیایی کشف شده از معدن نمک چهرآباد زنجان بوده است، جسد یک پسر جوان بین ۱۵ تا ۱۶ ساله بوده که در نتیجه ریزش تونل و آوار مرده بود.

مرد نمکی شماره ۵ که کشف شد، بیش‌تر اجزای بدن آن پوسیده و زیر آوار و صخره بزرگ مانده بود، دلیل مرگ این مردن نیز ریزش تونل و تخریب آن بوده است.

 

ششمین مرد نمکی معدن نمک چهرآباد در سال ۸۶ و در کاوش‌های باستان‌شناسی کشف شده است. در حال حاضر مرد‌نمکی کشف شده از استان در موزه باستان‌شناسی یا مردان‌نمکی ذوالفقاری نگهداری می‌شود و سالانه گردشگران زیادی نیز از موزه بازدید می‌کنند.