قرارگاه خاتم تکنولوژی حضور در میادین نفتی را ندارد

قرارگاه خاتم تکنولوژی حضور در میادین نفتی را ندارد پازوکی با بیان این‌که ورود قرارگاه خاتم‌الانبیا در صنعت نفت مانع شکل‌گیری شرکت‌های بزرگ نفتی است، گفت: اگر برخی‌‌‌‌ها بگذارند که سرمایه و تکنولوژی خارجی وارد شود، آینده خوبی برای سرمایه‌گذاری و اشتغال در کشور متصور است. مهدی‌پازوکی کارشناس مسایل اقتصادی در گفت‌وگو با ایلنا درباره […]

قرارگاه خاتم تکنولوژی حضور در میادین نفتی را ندارد

پازوکی با بیان این‌که ورود قرارگاه خاتم‌الانبیا در صنعت نفت مانع شکل‌گیری شرکت‌های بزرگ نفتی است، گفت: اگر برخی‌‌‌‌ها بگذارند که سرمایه و تکنولوژی خارجی وارد شود، آینده خوبی برای سرمایه‌گذاری و اشتغال در کشور متصور است.

مهدی‌پازوکی کارشناس مسایل اقتصادی در گفت‌وگو با ایلنا درباره حضور نیروهای نظامی مانند قرارگاه خاتم‌الانبیا در پروژه‌های نفتی گفت: طبق قانون اساسی در شرایط صلح می‌توان از توان نیروهای دفاعی و نظامی برای سازندگی و پیشرفت کشور در مناطق محروم استفاده کنیم و کاری پسندیده و خوب هم است اما اگر این نیرو‌‌‌ها بخواهند تاجر شوند، خطرناک است.

وی افزود: به عنوان مثال نیروهای نظامی می‌توانند در مناطق محروم و مرزی جاده‌سازی کرده و یا کارهای عمرانی انجام دهند ولی این‌که وارد فعل و انفعالات اقتصادی شده، بانک تأسیس کنند و در جایی که تکنولوژی ندارند ورود پیدا کنند بخش خصوصی را دچار مشکل می‌کند کما این‌که می‌بینیم امور را هم به پیمانکاران دسته دوم و سوم می‌سپرند.

پازوکی تصریح کرد: دولت باید با سیاست گذاری در خزانه کمک کند که شرکت‌های بزرگ ایرانی شکل گیرد در حالی که حضور قرارگاه در صنعت نفت باعث می‌شود شرکت‌های بزرگ ایرانی در این صنعت شکل نگیرد و این مسأله در بلندمدت خطرناک است.

 وی همچنین با انتقاد از حضور نیروی انتظامی در برخی پروژه‌های اقتصادی اظهار داشت: مثلاً نیروی انتظامی در پروژه‌های مربوط به آب و فاضلاب حضور پیدا می‌کند و ساخت پاسگاه‌های خودش را بخش خصوصی می‌سپرد که این اشکال دارد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به این‌که کمبود سرمایه و تکنولوژی از جمله دلایلی است که لازم است ما از حضور خارجی‌‌‌‌ها بهره ببریم، بیان داشت: در شرایط فعلی اقتصاد ایران و طبق برنامه ششم ما نیاز داریم که ۱۳۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت نفت ایران شکل بگیرد و این در حالی است که کل منابع شرکت ملی نفت و شرکت‌های تابعه حدود ۶۰ میلیارد دلار است، بنابراین صنعت نفت به ۷۴ میلیارد دلار سرمایه خارجی نیاز دارد که در این بین طبق برنامه ششم ۱۷ میلیارد دلار باید از طریق بخش خصوصی سرمایه‌گذاری شود که تا به امروز حتی یک دلار هم سرمایه‌گذاری نشده و ۳۶ میلیارد دلار هم باید از مسیر آی‌پی‌سی محقق شود، لذا به هر شکل باید کمک کنیم که تکنولوژی و سرمایه مورد نیاز از شرکت‌های خارجی تأمین شود.

وی توضیح داد: اکنون کشور عراق روزانه ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت تولید می‌کند که ۵۰۰ هزار بشکه به مصرف داخلی و ۳٫۷ میلیون بشکه را نیز صادر می‌کند، در حالی که صادرات ما ۲٫۵ میلیون بشکه است و یا این‌که این کشور روزانه ۴۸۰ هزار بشکه از میدان مجنون برداشت می‌کند در حالی که ما نصف این میزان برداشت می‌کنیم. دلیل آن هم این است که کشور عراقی که بخش بزرگی از آن هم در اختیار داعش است از شرکت‌های آمریکایی و تکنولوژی بالا استفاده کرده است.

پازوکی همچنین ادامه داد: قطر روزانه ۶۸۰ میلیون متر مکعب از گاز میدان مشترک برداشت در پارس‌جنوبی و ما ۳۴۰ میلیون متر مکعب برداشت می‌کنیم که دلیل آن این است که قطری‌ها از تکنولوژی‌ غرب بهره گرفته‌ و می‌توانند به عمق ۱۲ کیلومتر چاه افقی حفر کنند اما ما تکنولوژی حفر حتی دو کیلومتر هم نداریم.

 

وی تأکید کرد: ما نیاز به تکنولوژی داریم و مملکت را با شعار هم نمی‌توان اداره کرد، لذا اگر برخی نیروهای تندرو بگذارند که سرمایه و تکنولوژی خارجی وارد شود و مراوده ما با جهان بین‌الملل نیز در چارچوب منافع ملی باشد؛ آینده خوبی برای سرمایه‌گذاری و اشتغال در کشور متصور است.