هفدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در حالی در جزیره مارگاریتا ونزوئلا برگزار میشود که این جنبش وارد پنجاهوپنجمین سال فعالیت خود شده است.به گزارش ایسنا، در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد که اوایل شهریورماه ۱۳۹۱ در تهران برگزار شد ریاست این جنبش از مصر به تهران منتقل شد.صبح دیروز به وقت […]
هفدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در حالی در جزیره مارگاریتا ونزوئلا برگزار میشود که این جنبش وارد پنجاهوپنجمین سال فعالیت خود شده است.به گزارش ایسنا، در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد که اوایل شهریورماه ۱۳۹۱ در تهران برگزار شد ریاست این جنبش از مصر به تهران منتقل شد.صبح دیروز به وقت محلی نیز اجلاس سران جنبش عدم تعهد برگزار شد و حسنروحانی در مراسم افتتاحیه به عنوان رییس شانزدهمین اجلاس سران به ایراد سخنرانی پرداخت و در ادامه ریاست هفدهمین اجلاس این جنبش را به نیکلاس مادورو، همتای ونزوئلایی خود واگذار کرد.
هفدهمین اجلاس جنبش سران عدم تعهد با شعار «صلح، حاکمیت و همبستگی برای توسعه» برگزار میشود.
بر اساس این گزارش، جنبش عدم تعهد در حال حاضر بیش از ۱۲۰ عضو دارد و علایق سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشورهای در حال توسعه را در سطح جهانی نمایندگی میکند.
جنبش عدمتعهد بر پایه اصل احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورهای عضو، عدم تجاوز، عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر، برابری و امتیازات متقابل و همزیستی مسالمتآمیز در دهه ۱۹۵۰ شکل گرفت. این تشکل به عنوان یک تشکل مهم بینالمللی، یکی از مجموعههای تأثیرگذار بر روند تحولات جهان است.
این جنبش به مثابه نشانهای از پایان دوران استعمار، اعلام مخالفت با پذیرش سلطه قدرتهای بزرگ و تریبونی آزاد برای اعلام نظرات و مواضع کشورهای جهان سوم و در حال توسعه بود و عضویت در آن به منزله دستیابی به استقلال سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به شمار میآمد.
شانزدهمین اجلاس جنبش عدم تعهد در سال ۱۳۹۱ با حضور ۲۴ رییسجمهور، ۸ نخستوزیر، ۳ پادشاه در بالاترین سطح، ۹ معاون رییسجمهور و ۸۰ وزیر (۶۰ نفرشان وزیر خارجه بودند) و دو رییس مجلس و ۹ فرستاده ویژه در تهران برگزار شد.
این اجلاس با توجه به تحولات شمال آفریقا و خاورمیانه و بهار عربی مورد توجه افکار عمومی و رسانههای گروهی مختلف در سراسر دنیا قرار گرفت.
در این اجلاس که با حضور بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل و محمدمرسی، رییسجمهوری وقت مصر و رییسجمهوری وقت کشورمان برگزار شد، حضرت آیتا…خامنهای سخنرانی کردند.
بیانیه نهایی اجلاس شانزدهم در ۱۱ بند که در آن به مسایل متنوعی از جمله بحرانهای سیاسی و اقتصادی، موضوع فلسطین، حق انرژی صلحآمیز هستهای برای همه کشورها و صلح پایدار جهانی اشاره شده بود.
براساس گزارشی که درباره عملکرد ایران در دوره ریاست بر جنش عدم تعهد منتشر شده است تأکید شده که ایران توانست در چارچوبهای تعیین شده، ضمن حفظ همبستگی و وحدت در درون جنبش، توان جنبش را مصروف انجام وظایف محتوایش کند.
در بخشهایی از این گزارش آمده است: جنبش عدمتعهد بهطور عمده یک نهاد سازمان ملل محور است. به این معنا که تقریباً همه فعالیتهای آن در داخل سیستم ملل متحد و در نیویورک انجام میشود. جنبش در واقع از یک سو ابزار هماهنگی مواضع بین اعضای جنبش در ارتباط با طیفی از همه موضوعات به استثنای موضوعات اقتصادی است و از سوی دیگر بازوی مذاکراتی کشورهای در حال توسعه با کشورهای توسعه یافته است. کشورهای در حال توسعه در داخل جنبش نخست مواضع خود را در حوزههایی مثل حقوقبشر، حفظ صلح، خلع سلاح، امور حقوقی، اصلاح سازمان ملل و مسایل منطقهای در بین خود هماهنگ میکنند و سپس میکوشند تا مواضع هماهنگ خود را در مذاکرات با کشورهای توسعهیافته پیش ببرند. سفیر ایران به عنوان رییس دفتر هماهنگی در ۴ سال محور انجام تمامی این فعالیتها بوده است.
در این گزارش آمده است: تصمیمگیری در داخل جنبش از طریق اجماع صورت میگیرد و رأیگیری در آن جایی ندارد. این روش تصمیمگیری ایجاب میکند که رییس ناچار از انجام تلاشی بیش از حد معمول در هر مورد برای نزدیک کردن نظرات متعارض به یکدیگر و ایجاد اجماع بین طرفهای ذیربط شود، چراکه در صورت عدماجماع، مذاکرات میتواند به شکست بینجامد و چنین امری در عین حال شکستی برای ریاست دورهای نیز محسوب میشود. از آنجا که هدف رییس جنبش باید بهطور عمده حفظ انسجام جنبش و اعتلای آن و جلوگیری از تشتت و اختلاف در آن باشد، تصمیمگیری با اجماع و بدون رأیگیری مسؤولیت مضاعفی را بر عهده روسای دورهای جنبش میگذارد.
این گزارش میافزاید: رییس جنبش به عنوان تسهیلکننده و هماهنگکننده، وظیفه تلاش برای اجماعسازی در درون جنبش را دارد. عمل به این وظیفه مستلزم انعطافپذیری، میانهروی و عدم اصرار بر مواضع ملی خویش است. رییس جنبش باید همچنین جنبش را در عرصههای مختلف و مواجهه با دیگر گروهبندیهای بینالمللی نمایندگی کند.
در بخش دیگری از متن این گزارش آمده است: ایران توانست در چارچوبهای تعیین شده برای اداره یک نشست بینالمللی بهطور اعم و با توجه به محدودیتهای جنبش عدم تعهد بهطور اخص، ضمن حفظ همبستگی و وحدت در درون جنبش، توان جنبش را مصروف انجام وظایف محتوایش کند و برای انجام این مهم فعالیتهایی به شرح زیر انجام شده است:
هماهنگی مواضع در داخل جنبش و مذاکره با کشورهای توسعهیافته بر مبنای مواضع هماهنگ
هماهنگی گروههای کاری ۵گانه جنبش و فراکسیونهای جنبش در شورای امنیت و کمیسیون تحکیم صلح
ایفای وظیفه نمایندگی و سخنگویی جنبش از طریق ارایه نظرات جنبش در نهادها و مجامع بینالمللی
تدوین، کسب اجماع و صدور بیانیههای دفتر هماهنگی جنبش که منعکسکننده نظرات جنبش در ارتباط با تحولات جاری است
برگزاری نشست وزیران علوم و تکنولوژی کشورهای عضو جنبش در تهران در آبان ۱۳۹۲
برگزاری نشستهای ماهانه و نشستهای فوقالعاده و هماهنگی نشستهای گروههای کاری و دو فراکسیون جنبش در شورای امنیت و کمیسیون تحکیم صلح
ریاست کمیته فلسطین جنبش عدم تعهد و هماهنگی فعالیتهای آن و مذاکرات دورهای با تروئیکای اتحادیه اروپا و انجام طیفی از اقدامات، ملاقاتها، مکاتبات، مصاحبهها و امور دبیرخانهای و لجستیک از جمله اقداماتی بوده است که ایران در۴ سال گذشته انجام داده است.
گفتنی است، دیروز در حالی پس از ۴ سال ریاست جنش عدم تعهد به ونزوئلا منتقل شد که تحولات سیاسی و اجتماعی در شمال آفریقا و خاورمیانه با سرکوب مردم در کشورهایی از جمله مصر و تونس مواجه و اوضاعی آرام را شاهد هستیم. در عین حال بحران از شمال آفریقا در ۴سال گذشته حرکت کرده و در قلب خاورمیانه در سرزمین شام خانه کرده است.
امروزه سوریه به جولانگاه قدرتهای فرامنطقهای و منطقهای تبدیل شده است و امیدها برای رفع این بحران هر روز کمتر و کمتر میشود و دیگر از میانجیگری و تلاش سازمان ملل به عنوان مهمترین و بزرگترین نهاد بینالمللی برای حل این بحران کمتر سراغ داریم. از این رو انتظار است تا سازمانها و نهادهایی از جمله سازمان کنفرانس اسلامی و جنبش غیرمتعهد در این زمینه به رایزنی و تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه کشورهای مؤثر در مسأله سوریه بیش از پیش بپردازند و از ظرفیت این جنبش به ویژه در چارچوب سازمان ملل استفاده شود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.