۳ منبع قانونی برای تأمین اعتبار ۱۰۰ هزار میلیارد تومان صندوق نوآوری کدام است؟

معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، با اشاره به شرایط تورمی و افزایش هزینه‌های شرکت‌های دانش‌بنیان، گفت: امروز اگر بخواهیم صندوق وضعیت سابق خود را داشته باشد، باید سرمایه اولیه آن ۱۲۰ هزار میلیارد تومان باشد؛ از این‌رو با تصویب اختصاص ۱۰۰ هزار میلیارد تومان به این صندوق، قرار است از سه منبع قانونی این […]

معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، با اشاره به شرایط تورمی و افزایش هزینه‌های شرکت‌های دانش‌بنیان، گفت: امروز اگر بخواهیم صندوق وضعیت سابق خود را داشته باشد، باید سرمایه اولیه آن ۱۲۰ هزار میلیارد تومان باشد؛ از این‌رو با تصویب اختصاص ۱۰۰ هزار میلیارد تومان به این صندوق، قرار است از سه منبع قانونی این اعتبارات تأمین شود. به گزارش ایسنا، در دومین جلسه شورای راهبری فناوری‌‌ها و تولیدات دانش‌بنیان که به ریاست آیت‌ا… دکتر سیدابراهیم رئیسی تشکیل شد، با موافقت رئیس‌جمهور و تصویب هیأت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی، میزان سرمایه این صندوق به مبلغ ۱۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت تا در صورت تأمین و تخصیص منابع لازم، صرف حمایت از تأمین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان شود. به گفته معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، منابع تأمین این میزان اعتبار در قانون دیده شده است، به‌گونه‌ای که در دو قانون حوزه دانش‌بنیان، سه منبع مهم برای افزایش سرمایه صندوق از سه به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان تدارک دیده شده است.

افزایش اعتبارات صندوق در سال دانش‌بنیان

سیاوش ملکی‎‌فر؛ گفت: در سال ۱۳۸۹ مطابق قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، قرار بود سرمایه اولیه صندوق نوآوری و شکوفایی سه هزار میلیارد تومان (معادل سه میلیارد دلار) باشد و همچنین مقرر شده بود که این مبلغ ظرف سه سال در اختیار صندوق قرار گیرد. وی ادامه داد: علاوه بر آن مطابق همان قانون قرار بود پس از سه سال، سالانه معادل نیم‌درصد از بودجه عمومی کشور به‌عنوان سرمایه به صندوق اختصاص داده شود که این امر تاکنون محقق نشده است. ملکی‌فر؛ با تأکید بر اینکه در حال‌حاضر حتی سرمایه اولیه صندوق نوآوری هم به‌طور کامل تادیه نشده است، یادآور شد: سرمایه اولیه‌ای که در اختیار صندوق قرار گرفته، کمی بیش از ۲۶۰۰ میلیارد تومان است، ضمن آن که اختصاص سالانه معادل نیم‌درصد از بودجه کشور نیز محقق نشده است. وی اضافه کرد: از ابتدای دهه ۹۰ تاکنون شرکت‌های دانش‌بنیان رشد خوبی داشته‌اند، به‌گونه‌ای که به اعلام معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال‌حاضر ۷۹۵۷ شرکت‌ دانش‌بنیان در کشور وجود دارد، اما طی این مدت سرمایه صندوق همپای رشد شرکت‌های دانش‌بنیان رشد نکرده است. معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی مجموع درآمد شرکت‌های دانش‌بنیان در سال ۹۹ را ۲۰۰ هزار میلیارد تومان ذکر کرد و ادامه داد: برآورد ما از مجموع فروش شرکت‌های دانش‌بنیان در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۰۰ هزار میلیاردتومان است. وی خاطر نشان کرد: پیش‌بینی می‌شود این میزان تا پایان سال‌جاری به بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برسد. ملکی‌فر؛ افزود: از تصویب قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در سال ۱۳۸۹ تاکنون به مدت ۱۲ سال، هم تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان افزایش یافته و به حدود هشت هزار شرکت رسیده است و هم کسب‌وکارهای این شرکت‌ها توسعه‌یافته و نیازهای مالی آن‌‌ها بیشتر شده است. معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، با بیان اینکه تورم نیز موجب شده است هزینه شرکت‌ها و نیازهای مالی آن‌‌ها نیز افزایش یابد، افزود: با در نظر گرفتن مجموع فروش حدوداً ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی شرکت‌های دانش‌بنیان، آشکار است که صندوق نوآوری با سرمایه ۲٫۶ هزار میلیارد تومانی که اینک در اختیار دارد، نمی‌تواند نیازهای مالی شرکت‌های دانش‌بنیان را تأمین کند.

افزایش سهم دانش‌بنیان‌‌ها در GDP

معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، یادآور شد: مقام‌معظم‌رهبری سال گذشته در دیدار خود با نخبگان تأکید کردند مجموع فروش شرکت‌های دانش‌بنیان باید از یک درصد به پنج درصد از تولید ناخالص داخلی افزایش یابد و با احتساب نرخ رشد اقتصادی ابلاغی در برنامه هفتم توسعه کشور، این بدان معناست که مجموع فروش آن‌‌ها در سال ۱۴۰۶ باید به ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان برسد. ملکی‌فر؛ اضافه کرد: برای تأمین مالی این کسب‌وکارهای دانش‌بنیان، با احتساب ضرایبی همچون سهم صندوق از تأمین مالی دانش‌بنیان‌‌ها و همچنین همکاری اهرمی صندوق با شبکه بانکی و سایر بازیگران نظام تأمین مالی، سرمایه صندوق نوآوری در سال ۱۴۰۶ باید ۱۰۰ همت (هزار میلیارد تومان) می‌بود که خوشبختانه با موافقت رئیس‌جمهور و تصویب هیأت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی، مقرر شد این افزایش سرمایه ظرف پنج سال صورت گیرد. وی تأکید کرد: فراموش نکنیم روزی که صندوق نوآوری و شکوفایی راه‌اندازی شد، سرمایه اولیه آن سه هزار میلیارد تومان معادل سه میلیارد دلار بود و امروز اگر بخواهیم صندوق همان وضعیت را داشته باشد، باید سرمایه اولیه آن ۱۲۰ هزار میلیارد تومان می‌بود.

منابع تأمین مالی صندوق نوآوری

وی درخصوص منابع تخصیص این اعتبارات، توضیح داد: خوشبختانه در دو قانون حوزه دانش‌بنیان سه منبع مهم برای افزایش سرمایه صندوق از سه به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان تدارک دیده شده است. منبع اول، همان معادل نیم‌درصد از بودجه عمومی است که در قانون دانش‌بنیان مصوب سال ۱۳۸۹ بر آن تأکید شده است. منبع دوم و سوم این افزایش سرمایه را مواد ۳و۱۱ قانون جهش‌تولید دانش‌بنیان تشکیل می‌دهند که اولی به حقوق ورودی واردات ماشین‌آلات و تجهیزات خدمات تولیدی، صنعتی، معدنی و کشاورزی و دومی به اخذ مالیات از صادرات کالاهای واسطه‌ای نیمه‌خام مربوط می‌شود. معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، درخصوص تعهدات مالی شرکت‌ها به صندوق، گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان نزد صندوق نوآوری و شکوفایی و شبکه بانک‌های همکار صندوق بسیار خوش‌حساب هستند و نرخ نکول تسهیلات صندوق نیز بسیار کم است. وی ادامه داد: مسأله اصلی این است که تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان در حال افزایش است و نیاز است که صندوق نوآوری برای تأمین مالی این بدنه بزرگ و روبه رشد، تقویت شود.