زخمهای عمیق معدنکاران بر طبیعت بکر استان یزد فعالیتهای معدن و معدنکاری طی سالهای اخیر در استان یزد، عرصههای طبیعی و بکر همچون آبشارها، چشمهها، سنگ آبها و دره سنگهای زیبا و منحصر به فرد، مراتع و سایر منابع خدادادی را مورد هجمه قرارداده است؛ بهطوریکه این طبیعت زیبا و منحصر به فرد به دلیل […]
زخمهای عمیق معدنکاران بر طبیعت بکر استان یزد
فعالیتهای معدن و معدنکاری طی سالهای اخیر در استان یزد، عرصههای طبیعی و بکر همچون آبشارها، چشمهها، سنگ آبها و دره سنگهای زیبا و منحصر به فرد، مراتع و سایر منابع خدادادی را مورد هجمه قرارداده است؛ بهطوریکه این طبیعت زیبا و منحصر به فرد به دلیل اینگونه فعالیتها در حال تبدیل شدن به طبیعت زشت، خشن و بلااستفاده میباشد.
به گزارش مناقصهمزایده، بسیاری از روستاهای یزد ازجمله توران پشت، ندوشن و دره زرشک و… قربانی زیاده خواهی
افراد سود جو شده و به تدریج سرو کله بلدوزرهایشان دراین روستاها پیدا شد تا زمین را عمیق و عمیقتر در جستوجوی ماده معدنی بکاوند و حاصل تلاشهای شبانهروزی آنها، چالههای بزرگی است که در دل کوه و دشت ایجاد شده و حتی تا کیلومترها اثری از حیات هیچ گیاه و جانوری نیست.
تورانپشت
روستای تاریخی تورانپشت یکی از روستاهای هدف گردشگری میباشد، چشمه های آهکی این روستا یکی از زیباترین چشمههای جوشان کشور به شمار میرود و قابلیت پذیرایی از طبیعت دوستان، علاقهمندان به موضوعات زمینشناسی و چشمههای آب گرم را دارد ولی در سالهای اخیر توسعه بیرویه معادن در مجاورت این چشمهها، این منطقه را به سمت نابودی سوق داده است.
این اتفاق در حالی رخ میدهد که میراث فرهگی، صنایعدستی و گردشگری یزد به شدت نسبت به این موضوع انتقاد کرده و حتی در سفر معاون رییس جمهور به استان، این موضوع مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
ندوشن
قطب دامپروری استان هم این روزها روی معادن سر میخورد، میلغزد و از دست میرود. معادنی که بدون داشتن منفعتی برای مردم منطقه هر روز بر تعدادشان افزوده میشود و مراتع این منطقه را با خاک یکسان مینمایند.
منطقه سفیده در محدوده منطقه شکار ممنوع واقع شده و با توجه به وجود چشمههای جوشان و آبشارها، در آن گونههای قوچ و میش، گونههای جانوری کفتار، گرگ و کاراکال، گونههای پرندگانی مانند کبک و تیهو، دلیجه، چِکچِک، سنگچشم، گونههای گیاهی درمنه، گز و قلم و خزندگانی مانند آگاما، جیکو و تیرمار در آن زیست میکنند.
مردم ندوشن معتقدند: فعالیتهای معدنی برای ندوشن هیچ عوایدی ندارد و در بهبود وضع معیشتی مردم آن کوچکترین نقشی ایفا نمیکند.
علاوه بر آن آلودگیهای زیستمحیطی و گرد و غبار ناشی از فعالیتهای تخریبی معادن، نابودی مراتع، دگرگونی اکوسیستم طبیعی، تهدید چشمهسارها و آبهای زیرزمینی، به خطر افتادن شرایط زیستمحیطی ساکنان، تخریب راههای ارتباطی به واسطه رفت و آمد تریلیها و به خطر افتادن جان و مال مردم، تهدید زندگی حیات وحش و گیاهان دارویی، تهدید فعالیتهای دامداری و دهها موردی اثرات سوء دیگر از پیامدهای فعالیت بیحد و حصر شرکتهای معدنی میباشد.
یک شهروند ندوشنی در خصوص فعالیتهای معدنی این منطقه گفت: اگرچه معادنی که در ندوشن یا هرکجای دیگر وجود دارد یکی از هزاران نعمت خدا و برای استفاده بشر است؛ ولی چگونگی استفاده از آن حایز اهمیت است و استفاده بیرویه و ناصحیح از آن میتواند به یک معضل اجتماعی و زیستمحیطی تبدیل شود که جبران آن غیرممکن است.
محمد حسن سلمانی افزود: استخراج بیرویه این معادن علاوه تخریب حجم زیادی از مراتع و منابع طبیعی باعث به هم خوردن ظرفیت پروانه چرای دام نیز میشود.
وی با بیان اینکه کارشناسان بر بکر ودست نخورده بودن مناطق طبیعی ندوشن مهر تأیید میزنند؛ تخریب این عرصهها را مورد انتقاد قرارداد و خواستار اقدام عاجل مسؤولان برای تعطیلی معادن شد.
یکی از فعالان محیطزیست ندوشن نیز میگوید: به دلیل وجود معادن مختلف و سنگهای تراورتن در منطقه، فرد یا افرادی نقاط مختلف آن را به نام خود ثبت کردهاند و در حال استخراج و بهرهبرداری تراورتن هستند.
فضلا…رحیمیان با بیان اینکه حفظ مراتع برای مردم و به خصوص دامداران و کشاورزان مهم است، تصریحکرد: فعالیتهای معدنکاری در حال حاضر همانند چنگی به صورت، نمای زیبای طبیعت و آبشارها منطقه را مخدوش کرده است.
امام جمعه ندوشن از فعالیتهای بیرویه معدن و معدنکاری و تخریب گسترده طبیعت زیبا، بکر و خدادادی این منطقه به شدت انتقاد کرد.
حجتالاسلام محمدجوادی در پاسخ به درخواستهای مردمی مبنی بر تعطیلی معادن منطقه افزود: به جدی پیگیر این موضوع هستیم و در این زمینه مکاتباتی با مسؤولان مربوطه انجام شده است.
وی از فعالیتهای معدنی در ندوشن به عنوان یک مشکل و معضل اساسی برای مردم و منطقه یاد کرد و گفت: طی سالهای اخیر معادن متعددی در ندوشن شروع به فعالیت کردند و به صورت بیرویه از آن برداشت میشود.
عضو شورای شهر ندوشن با بیان اینکه ۵ تا ۶ هزار نفر مستقیم و غیرمستقیم از طریق مراتع ندوشن ارتزاق میکنند، تصریحکرد: ۳۰۰ خانوار ندوشن به صورت مستقیم دامدار هستند و به نوعی زمینه فعالیت آنها در مراتع است و این در حالی است که توسعه معادن در این بخش با فعالیتهای دامداری کاملاً مغایرت دارد.
ناصر بابایی افزود: گودبرداری عمیق در محل اکتشاف و بهرهبرداری از معادن منطقه مشکلات زیادی را در کنار تخریب مراتع به دنبال دارد؛ چرا که این عمق، اغلب به سطح آبهای زیرزمینی منطقه میرسد و تبخیر آنها را به دنبال خواهد داشت و گاهی نیز حفاریها منجر به دپوی حجم وسیعی از خاکبرداری و تخریب بخشهایی از مراتع منطقه شده است.
وی باقی ماندن ضایعات و پسماند معادن در مراتع را یادآور شد و گفت: این هم معضل دیگری است که با به جا گذاشتن ظروف یک بار مصرف و برخی از پسماندهای معدنی در مراتع، ایجاد شده و علاوه بر از بین بردن دامها، وحوش منطقه را نیز در معرض نابودی قرار میدهد.
بابایی با اشاره به مشرف بودن منطقه ندوشن به دشت یزد- اردکان که از آلودگی شدید نیز رنج میبرد، تصریحکرد: قطعاً آب و هوای ندوشن مستقیماً بر وضعیت این دشت تأثیرگذار است و با توجه به اینکه باد غالب در شهر یزد نیز از این منطقه وارد استان میشود، گرد و غبار و ریزگردهای ناشی از بهرهبرداری از معادن ندوشن را به دیگر نقاط استان بسط میدهد.
معاون فنی محیطزیست استان یزد هم در خصوص فعالیتهای بیرویه معدنکاران گفت: بهرهبرداری از معادن در استان یزد در چند سال گذشته منطبق با اصول پایدار نبوده است وقتی ذخیرههای معدنی استان را با یک فاصله چند ساله مجوز بهرهبرداری میدهیم طبیعی است که یک فشار زیادی به طبیعت و مؤلفههای اصلی زندگی در اکو سیستم وارد میشود.
حسناکبری اظهارداشت: داستان تخریب محیطزیست فقط خاص ندوشن نیست بلکه در بسیاری از نقاط استان تعداد واگذاریها زیاد بوده و افراد مختلفی معادن را ثبت دادهاند که نقش آنچنانی در اشتغال نداشته است ولی تخریب طبیعت را به جا گذاشته است.
وی با بیان اینکه سازمان محیطزیست تا سال ۸۸ در خصوص مناطقی که احساس میشد به دنبال آن تخریب و مزاحمت محیطزیست را در بر دارد اول مورد پایش قرار میگرفت و با بهرهبرداری معادن مخالفت میشد و از سال ۸۸ به بعد با تصویب قانون رفع موانع تولید و سرمایهگذاری سازمان محیطزیست از گردونه استعلامها حذف شد و فقط در خصوص مناطق چهارگانه که ۸ درصد از خاک استان را شامل میشود، استعلام میشود.
این مسؤول با بیان اینکه در بقیه مناطق که عمده معادن را تشکیل میدهند از منابع طبیعی استان برای بهرهبرداری معادن استعلام میشود، تصریحکرد: نکته مهم این است که اولاً باید پایش صورت گیرد و مجوز برای معادنی در مناطقی که دارای پوشش گیاهی و طبیعت بکر است داده نشود و اگر هم داده میشود نظارت بعد از آن هم صورت گیرد تا به محیطزیست ضربه وارد نشود.
وی خاطرنشانساخت: معادن منطقه ندوشن از لحاظ جایگاهی نقش استراتژِیک نداشته و همچنین در اقتصاد و اشتغال عملکردی نداشته و بیشتر معادن سنگ تزیینی و خاک میباشد که به دنبال آن اعتراضات مردمی و تخریب محیط را دارد.
اکبری افزود: این مناطق ارزشهای اکوتوریستی بالایی دارند و میتوانند به عنوان جاذبههای توریستی و رونق اقتصادی پاکتری نسبت به معادن ایجاد کنند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.