ظرفیت تولید ۲۴ تن «سقز» از جنگلهای دهلران شهرستان دهلران با ظرفیت تولید سالانه ۲۴ تن «سقز» دارای پتانسیل منحصربهفردی برای اشتغال و تحقق اقتصاد مقاومتی از طریق این محصول با ارزش جنگلی است ولی به خوبی از آن استفاده نمیشود. به گزارش مهر، شهرستان دهلران با ۹۴ هزار هکتار جنگل حدود ۱۵ درصد کل […]
ظرفیت تولید ۲۴ تن «سقز» از جنگلهای دهلران
شهرستان دهلران با ظرفیت تولید سالانه ۲۴ تن «سقز» دارای پتانسیل منحصربهفردی برای اشتغال و تحقق اقتصاد مقاومتی از طریق این محصول با ارزش جنگلی است ولی به خوبی از آن استفاده نمیشود.
به گزارش مهر، شهرستان دهلران با ۹۴ هزار هکتار جنگل حدود ۱۵ درصد کل عرصههای جنگلی استان را دارد و بیشترین سطح جنگلهای طبیعی شهرستان در حوزه بخشهای سراب، میمه، زرینآباد و بخش مرکزی قرار دارد.
یکی از گونههای درختی منحصربهفرد جنگلی این شهرستان درخت بنه (ون) است که محصولات بسیار مهمی دارد و برگ، میوه کال، میوه رسیده، صمغ و چوب آن در صنایع غذایی-داروسازی، طب گیاهی و صنایع تبدیلی دارای کاربردهای فراوانی است.
ارزشمندترین محصول درخت بنه، شیره مترشحه از تنه آن است که سقز نام دارد و دارای بوی بسیار خوش و کاربرد دارویی و صنعتی فراوان است،
رییس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دهلران در این زمینه در این زمینه گفت: بهرهبرداری از درختان بنه تابع شرایط محیطی، اکولوژیکی و وضعیت فیزیولوژیکی گیاه بوده و مقدار برداشت باید با توجه به پتانسیل رویشی درخت باشد و باید بهگونهای انجام شود که به ادامه حیات طبیعی درخت آسیبی وارد نشود.
علی حسینی بیانداشت: با توجه به اینکه در مناطق بنه خیز، موضوع سقزگیری از این گونه جنگلی، چه بهصورت مجاز و یا غیرمجاز بهعنوان یک واقعیت غیرقابلانکار وجود دارد، در طی سالهای ۷۷ تا ۸۵، مجموعاً تعداد ۱۵ شرکت تعاونی بهرهبرداری از محصولات فرعی جنگلی با عضویت یک هزار و ۷۳۳ نفر در سطح شهرستان تشکیل و ثبتشده است.
بهطور متوسط از هر درخت ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ گرم سقز به دست میآید که در شرایط متناسب و سالی پرباران این مقدار بیشتر هم میشود. وی بیانداشت: بهطور متوسط از هر درخت ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ گرم سقز به دست میآید که در شرایط متناسب و سالی پرباران این مقدار بیشتر هم میشود و اگر همه شرکتهای ثبتشده فعال میشدند بیش از ۲۴ تن سقز از سطح جنگلهای شهرستان برداشت میشود.
حسینی افزود: رعایت تناوب، استراحت موردنیاز به میزان ۵ تا ۳ سال برای درختان که برداشت شیره داشتهاند الزامی است و برداشت سقز باید به گونه باشد که درختان بنه سالم، شاداب و عاری از آفت، بیماری، حمله و نفوذ قارچ باشند.
رییس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دهلران گفت: بهرهبرداری از شیره سقز درختان بنه فقط با مجوز صادره از سوی اداره منابع طبیعی و پس از انعقاد قرارداد با شرکتهای تعاونی مربوطه مجاز است.
وی اظهارداشت: حمل سقز به استناد ماده ۶۸ قانون بدون اخذ پروانه از سازمان ممنوع است و چنانچه افراد یا شرکتها فاقد پروانه بهرهبرداری باشد طبق قانون مجازات مرتکبین قاچاق، تعقیب و مجازات خواهد شد و در صورتیکه دارای پروانه بهرهبرداری باشد فقط عین مال به نفع دولت ضبط میشود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.