صنایع معدنی در دولت روحانی به حالت نیمه ‌تعطیل درآمدند

صنایع معدنی در دولت روحانی به حالت نیمه ‌تعطیل درآمدند  ۳ سال از شروع کار دولت می‌گذرد و در این روز‌ها در گزارش‌های مختلف عملکرد دولت در حوزه‌های مختلف مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد؛ اما یکی از حوزه‌هایی که کم‌تر به آن پرداخته شده است، بخش معدن است باوجود این‌که ایران جزو کشورهایی محسوب […]

صنایع معدنی در دولت روحانی به حالت نیمه ‌تعطیل درآمدند

 ۳ سال از شروع کار دولت می‌گذرد و در این روز‌ها در گزارش‌های مختلف عملکرد دولت در حوزه‌های مختلف مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد؛ اما یکی از حوزه‌هایی که کم‌تر به آن پرداخته شده است، بخش معدن است باوجود این‌که ایران جزو کشورهایی محسوب می‌شود که دارای ذخایر عظیم معدنی است. به گزارش نسیم آنلاین فریال مستوفی معتقد است در یکی دوسال گذشته در بخش معدن و صنایع معدنی کشور با کاهش ضریب سرعت رشد رو به رو بودیم و حتی برخی طرح‌ها ی معدنی کاملاً متوقف شده‌اند. در همین زمینه درباره عملکرد دولت یازدهم در حوزه معدن با عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، فعال حوزه معدن و رییس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق ایران گفت‌وگوی انجام شده که متن آن به شرح زیر می‌باشد:

به نظر شما عملکرد دولت یازدهم در سال‌های قبل در حوزه معدن چگونه بوده است؟

در یکی دوسال گذشته در بخش معدن و صنایع معدنی کشور با کاهش ضریب سرعت رشد رو به رو بودیم و حتی برخی طرح‌ها ی معدنی کاملاً متوقف شده‌اند، ناگفته نماند که در حال حاضر بیش‌تر بخش‌های مختلف اقتصادی در شرایط رکود به سر می‌برند و حوزه معدن نیز از این امر مستثنی نیست و در شرایط رکود در بازار با کمبود تقاضا مواجه شده‌اند و لذا در سایه نبود تقاضا و پایین بودن قیمت مواد معدنی در بازارهای جهانی بسیاری از واحدهای تولیدی در صنایع معدنی به‌صورت تعطیل یا نیمه‌تعطیل درآمده است.

کاهش تصدی‌گری دولتی یکی از شعارهای اصلی دولت یازدهم بود و دولتمردان تأکید بسیاری بر واگذاری امور به بخش خصوصی داشتند و دارند؛ آیا در حوزه معدن اتفاقی در این زمینه رخ داده است؟

علاوه بر رکود موجود در اقتصاد از دیگر دلایل رشد کند و یا توقف طرح‌ها، تداوم دخالت مستقیم دولت در طرح‌های واگذار شده به بخش‌ها و بنگاه‌های خصوصی بوده است .دولت می‌تواند با هدایت، حمایت و نظارت بر اجرای طرح‌ها و پروژه‌ها باعث تقویت بخش خصوصی و ورود بخش خصوصی واقعی جهت فعال‌سازی صنایع معدنی کشور شود. واگذاری طرح‌ها و پروژهای فعال در حوزه معدن به شرکت‌های شبه دولتی که بعضاً در حوزه معدن غیرتخصصی هستند باعث می‌شود که بخش خصوصی تمایلی به سرمایه‌گذاری در حوزه معدن و صنایع معدنی نداشته باشد.

همیشه کارشناسان معدن کشور و فعالان این حوزه از فرسوده بودن ماشین‌آلات و ضعف‌های کشور در این حوزه می‌گویند، آیا در سال‌هایی که دولت یازدهم سر کار بوده تحولی در این زمینه انجام گرفته است؟

فرسوده شدن ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی از مهم‌ترین مشکلات بخش معدن را شامل می‌شود که متأسفانه دولت یازدهم تاکنون هیچ اقدام جدی در این خصوص انجام نداده است. هر چند پس از به نتیجه رسیدن برجام امید می‌رفت که با لغو تحریم‌ها دولت بتواند با نوسازی ماشین‌آلات معدنی و استفاده از فن‌آوری و دانش روز دنیا این معضل تا حدودی حل شود لیکن به دلیل مشکلات مبادلات تجاری و بانکی دنیا با ایران تاکنون نتوانسته است در این زمینه پیشرفتی داشته باشد و در حال حاضر شواهد خروج حوزه معدن از رکود قابل لمس نیست.

توافق هسته‌ای و برجام فرصت ویژه‌ای برای اقتصاد ایران محسوب می‌شود و می‌تواند فضای مناسبی را برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی به وجود آورد؛ باتوجه به این‌که حوزه معدن نیازمند جذب سرمایه‌گذاران خارجی است ما چقدر از این فرصت استفاده کرده‌ایم؟

 

سفر هیأت‌های تجاری از کشور‌های مختلف در زمینه سرمایه‌گذاری مستقیم در حوزه معدن پس از توافق هسته‌ای این نوید را می‌داد ولی متأسفانه پس از گذشت چند ماه روند ورود این هیأت‌ها به دلیل زمان‌بر بودن ایجاد اعتماد بانک‌های بزرگ دنیا به مبادله با ایران بسیار کاهش یافته و اگر اقدام به موقع و مناسب در این زمینه انجام نشود این فرصت تاریخی پس از برجام را برای پیشرفت در همه حوزه‌های اقتصادی از جمله حوزه معدن را از دست خواهیم داد.