حمایت همه جانبه مسؤولان از سیاست‌های حبس زدایی

اهل بهارستان مطرح کردند حمایت همه جانبه مسؤولان از سیاست‌های حبس زدایی نمایندگان مجلس با تأکید بر توجه مسؤولان به موضوع حبس‌زدایی از نگاه مثبت رییس قوه‌قضاییه مبنی بر ساماندهی زندان‌‌ها و کاهش تراکم جمعیت کیفری زندان‌ها استقبال کردند. کاهش تعداد زندانیان و تراکم زندان‌ها امروز یکی از موضوعات مورد بحث و توجه میان کارشناسان […]

اهل بهارستان مطرح کردند

حمایت همه جانبه مسؤولان از سیاست‌های حبس زدایی

نمایندگان مجلس با تأکید بر توجه مسؤولان به موضوع حبس‌زدایی از نگاه مثبت رییس قوه‌قضاییه مبنی بر ساماندهی زندان‌‌ها و کاهش تراکم جمعیت کیفری زندان‌ها استقبال کردند.

کاهش تعداد زندانیان و تراکم زندان‌ها امروز یکی از موضوعات مورد بحث و توجه میان کارشناسان حوزه حقوقی و قضایی همچنین مسؤولان قوه قضاییه و سازمان زندان‌ها است، طبق‌نظر رییس سازمان زندان‌‌ها در حال حاضر تراکم جمعیت بیش از ظرفیت زندان‌ها مشکلات بسیاری را میان زندانیان به لحاظ فضای موجود، امکانات بهداشتی و درمانی و… به وجود آورده است و متأسفانه به دلیل نبود امکانات و اعتبار لازم سازمان زندان‌ها به تنهایی نمی‌تواند در این زمینه ورود پیدا کند، بنابراین لازم است که وزارت بهداشت و درمان و سایر دستگاه‌ها در این حوزه به سازمان زندان‌ها و قوه قضاییه کمک کند.

به گزارش خانه ملت، البته وزیر بهداشت و درمان نیز چندی پیش با بیان این‌که ورود به این حوزه در حیطه وظایف وزارت بهداشت نیست، گفت: اما این وزارتخانه حاضر است در راستای حفظ حقوق شهروندی و در جهت رفع مشکلات بهداشتی و درمانی در زندان‌‌ها سازمان زندان‌ها و قوه قضاییه را یاری کند.

از سوی دیگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دوره نهم در راستای تأکیدات مقام معظم رهبری برای حبس زدایی و کاهش تعداد زندانیان اصلاح برخی قوانین آیین دادرسی کیفری و مجازات اسلامی را در دستور کار قراردادند و در این حوزه برخی قوانین اصلاح شد، البته طبق گفته نمایندگان مجلس اصلاح قوانین یکی از راهکارهای کاهش تعداد زندانیان و ساماندهی زندان‌ها است، بنابراین مسؤولان ذی‌ربط باید با اتخاذ راهکاری دیگر این مهم را اجرایی کند.

اقدام مثبت رییس قوه قضاییه در ساماندهی زندان‌ها

محمدعلی‌پورمختار در خصوص بخشنامه ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها، گفت: صدور این بخشنامه از سوی رییس قوه قضاییه قابل قدردانی است و به‌طور حتم گام بلندی درجهت کاهش جمعیت زندانیان خواهد بود، زیرا درحال حاضر آمار نگران‌کننده‌ای از تعداد زندانیان و همچنین مشکل کمبود فضای مناسب و مسایل بهداشتی در زندان‌ها وجود دارد.

نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وجود برخی مشکلات در زندان‌ها از جمله مسایل بهداشتی و روانی زندانیان، افزود: به‌طور قطع صدور چنین بخشنامه‌ای از سوی رییس قوه قضاییه نشان از توجه وی برمسایل و مشکلات موجود در زندان‌ها دارد بنابراین درنظرگرفتن ضمانت اجرایی برای این بخشنامه درجهت اجرای دقیق آن بسیار مؤثر است.

وی ادامه داد: در قانون آیین دادرسی کیفری و مجازات اسلامی محدودیتی برای قضات مبنی بر صدور مجازات جایگزین برای قرارهای بازداشت و احکام حبس وجود ندارد، تنها در موارد خاص چنین محدودیت‌هایی وجود دارد که صدور احکام حبس و مجازات زندان برای فرد مورد نظر الزامی است.

پورمختار تأکید کرد: مجازات‌ها در قانون مجازات اسلامی دارای حداقل و حداکثر است و این موضوع با توجه به شرایط مجرم، میزان سابقه و موارد دیگر قابل تخفیف است، از این رو به لحاظ قانونی اختیار برای صدور احکام برای قاضی شناخته شده است.

اعتیاد مادر آسیب‌های اجتماعی است

رسول خضری گفت: به‌طور حتم باید برای کاهش تعداد زندانیان در زندان‌ها درصد بسیاری از قوانین آیین دادرسی کیفری تغییر کند متأسفانه درحال حاضر پرونده‌های بسیاری به دلایل مختلف در محاکم قضایی وجود دارد؛ بنابراین باید ورودی افراد به زندان‌ها را کاهش و خروجی زندانیان از زندان‌ها را افزایش داد.

نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به این‌که زندان باید مکانی برای افراد متهم با جرم‌های سنگین باشد، افزود: اما برای جرم‌های سبک باید از مجازات‌هایی مانند جزای نقدی یا محرومیت‌های اجتماعی استفاده کرد زیرا در حال حاضر شرایط بهداشتی زندان‌ها بسیار نامناسب است.

وی با تأکید بر این‌که تعداد افراد معتاد و گرایش به اعتیاد به عنوان مادر آسیب‌های اجتماعی در زندان‌‌ها روزبه روز درحال افزایش است، تصریح کرد: همچنین این‌که تعداد محکومان مرتبط با مواد مخدر در زندان‌ها بسیار است بنابراین باید به نوعی تعداد زندانیان را در زندان‌ها کاهش داد و این موضوع باید از سوی مسؤولان مدیریت شود.

استفاده از مجازات جایگزین در جهت کاهش تعداد زندانیان

اکبررنجبرزاده با اشاره به این‌که ساماندهی زندان‌ها یکی از دغدغه‌های امروز جامعه است، گفت: به‌طور قطع برای مجازات بسیاری از جرم‌های کم‌اهمیت باید از مجازاتی غیر از حبس استفاده کرد خوشبختانه رییس قوه قضاییه به اهمیت این موضوع به درستی آگاه هستند و بخشنامه اخیر رییس قوه قضاییه به خوبی این مشکل یعنی افزایش بسیار زندانی در زندان‌ها را گوشزد کرده است.

نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به این‌که اعمال محرومیت‌های اجتماعی و مالی به جای زندان تأثیر قابل قبول‌تری در کاهش جرایم دارد، افزود: بنابراین بهتر است تیمی از قوه‌قضاییه پیشنهادات قضات و کارشناسان قضایی دراین رابطه را طی جلساتی با نمایندگان مجلس مطرح کنند تا بتوان با بررسی لایحه‌ای از ورود متهمان با درجه جرم پایین به زندان جلوگیری کرد.

وی با بیان این‌که بخشنامه رییس قوه‌قضاییه در ساماندهی زندان‌ها و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها بسیار ارزشمند است، تصریح کرد: از افرادی که درجهت کاهش آمار زندانیان با استفاده از مجازات‌های دیگر تلاش می‌کنند باید تشکر و قدردانی کرد، البته درحال حاضر به دلیل نبود امنیت در بازار اشتغال و اقتصاد، روزبه روز به تعداد مجرمان مالی در زندان‌ها افزوده می‌شود و از سوی دیگر سرمایه‌گذاران هیچ انگیزه‌ای برای ورود به بازار کسب و کار را ندارند.

شرایط زندان‌‌ها برای قضات تشریح شود

محمدکاظمی نیز در گفت‌وگو با خانه ملت در خصوص صدور بخشنامه ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها از سوی رییس قوه قضاییه، گفت: به‌طورحتم این بخشنامه به عنوان یک رهنمود به دادستان‌ها و قضات در صدور احکام نقش مؤثری در کاهش جمعیت زندان‌ها دارد.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی در خصوص یکی از بندهای این بخشنامه مبنی بر اجتناب از صدور قرار بازداشت موقت به جز در موارد ضروری مطرح شده در قانون آیین دادرسی کیفری، افزود: موارد صدور قرار بازداشت موقت در مواد ۲۳۷ و ۲۳۸قانون آیین دادرسی کیفری آمده است، هرچند که دست قاضی در جهت عدم صدور قرار بازداشت یا صادر نکردن قرارهای تأمین دیگری که منتهی به بازداشت می‌شود باز است.

وی تأکید کرد: با توجه به شرایط نامناسب زندان‌ها به لحاظ کمبود فضای کافی بخشنامه رییس قوه قضاییه می‌تواند به عنوان یک رهنمود و ارشاد نقش مؤثری درکاهش جمعیت کیفری زندان‌ها داشته و قضات باید تا جای ممکن به این بخشنامه عمل کنند، به ویژه در محاکم قضایی روسای دادگاه می‌توانند از امتیازات مقرر در قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲ استفاده کنند و در بسیاری از موارد حکم تعلیقی صادرکنند تا از افزایش جمعیت کیفری زندان‌ها جلوگیری شود.

کاظمی در خصوص مواردی نظیر فراهم کردن شرایط و فرصت کافی جهت معرفی کفیل یا تودیع وثیقه در این بخشنامه، تصریح کرد: تکلیف همه این موارد درقانون مشخص شده است، بنابراین بخشنامه رییس قوه‌قضاییه بیش‌تر جنبه ارشادی، راهنمایی، کمک و مساعدت برای کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها دارد؛ البته باید شرایط زندان‌‌ها برای قضات توسط رؤسای کل دادگستری‌های استان توضیح داده شود و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها بیش‌تر به صورت استانی و منطقه‌ای قابل حل است.

این نماینده مردم درمجلس دهم ادامه داد: به‌طور قطع ضرورت دارد رؤسای دادگستری استان‌ها در رابطه با این بخشنامه جلساتی را با همه قضات کیفری در استان برگزار و تأکید کنند که همه بندهای این بخشنامه باید به صورت کامل اجرا شود.

 

نایب‌رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی همچنین در خصوص جلوگیری از ورود افراد معتاد به زندان‌ها با هدف کاهش جمعیت زندان‌ها، گفت: اعتیاد در حال حاضر به عنوان یک جرم محسوب نمی‌شود و اگر یک فرد معتاد متجری نبوده و به صورت علنی از موادمخدر استفاده نکند نمی‌توان این فرد را بازداشت کرد؛ بنابراین معتادان موجود در زندان‌ها در زمان دستگیری به‌طورحتم موادمخدر به همراه داشته‌اند، بنابراین هیچ معتاد غیرمتجاهری در زندان وجود ندارد.