سرازیر شدن سپرده به بخش‌های غیرمولد

رییس اتاق بازرگانی ایران ‌و ایتالیا سرازیر شدن سپرده به بخش‌های غیرمولد رییس اتاق بازرگانی ایران و ایتالیا با اعتقاد به این‌که سود سپرده‌های بانکی نباید تا این اندازه خوشبینانه کاهش می‌یافت، گفت: کاهش نرخ سود بانکی در ماه‌های اخیر بیش از پیش بر رکود دامن زده است. احمدپورفلاح در گفت‌وگو با صما با بیان […]

رییس اتاق بازرگانی ایران ‌و ایتالیا

سرازیر شدن سپرده به بخش‌های غیرمولد

رییس اتاق بازرگانی ایران و ایتالیا با اعتقاد به این‌که سود سپرده‌های بانکی نباید تا این اندازه خوشبینانه کاهش می‌یافت، گفت: کاهش نرخ سود بانکی در ماه‌های اخیر بیش از پیش بر رکود دامن زده است.

احمدپورفلاح در گفت‌وگو با صما با بیان مطلب فوق اظهار کرد: علی‌رغم کاهش خوشبینانه سود بانکی، از آن‌جایی که بخش مولد کشور یعنی تولیدکنندگان به دلیل نرخ بالای تسهیلات نمی‌توانند قیمت تمام شده تولیدات خود را پایین بیاورند و در فضای رقابتی قرار بگیرند، لذا عملاً می‌بینیم که رکود افزایش یافته است.

وی با تأکید بر این‌که هنوز در بخش مولد کشور تأثیر این کاهش نرخ بهره بانکی را مشاهده نمی‌کنیم، عنوان‌کرد: بنا‌بر اظهارات فعالان عرصه تولید و صنعت، کاهش سود بانکی عامل اثرگذاری برای کاهش قیمت تمام شده در بخش تولید نبوده است. چراکه اصولاً این روز‌ها تسهیلات بانکی در حد زیادی داده نمی‌شود و یا تسهیلات قبلی تمدید و تجدید نمی‌شود.

پورفلاح با ابراز نگرانی از این موضوع که کاهش نرخ سود بانکی و سود سپرده‌ها موجب ضعیف‌تر شدن بیش‌تر منابع بانکی می‌شود، تصریح ‌کرد: به این معنا که سپرده‌گذاران منابع مالی خود را از بانک‌ها خارج و به بخش‌های غیرمولد هدایت می‌کنند.

وی افزود: حال اگر این منابع مالی وارد بخش مسکن می‌شد، می‌توانستیم امیدوار باشیم که بتواند تعدادی از صنایع و واحدهای تولیدی مرتبط با بخش مسکن را به حرکت در بیاورد.

وضعیت بانک‌ها با کاهش نرخ سود بدتر شده است

مشاور وزیر صنعت، معدن ‌و تجارت همچنین با تأکید بر این‌که سیستم بانکی تا به امروز نتیجه مطلوب را از کاهش نرخ سود بانکی نبرده است، افزود: به نظر می‌رسد که با کاهش نرخ سود بانکی وضعیت بانک‌ها نه تنها بهتر نشده که بدتر هم شده است. چون با تسهیلات دارای بهره ۱۴، ۱۵ درصدی که قرار بود به بخش مولد داده شود، هنوز اتفاقی نیفتاده است.

وی همچنین با بیان این‌که ادعا می‌شود تورم به زیر ۱۰درصد رسیده است، در حالی که در بسیاری از پارامتر‌ها شاهد این کاهش نیستیم، بیان ‌کرد: بنابراین چون مردم حس می‌کنند که درصورت سپرده‌گذاری در بانک، ارزش پول آن‌‌ها کم‌تر می‌شود، این پول‌‌ها را به بازار‌ها و محل‌های دیگر هدایت می‌کنند.

رییس اتاق بازرگانی ایران و ایتالیا در ادامه سخنان خود در خصوص دلایل اقدام به کاهش نرخ سود بانکی و آسیب‌شناسی این موضوع تصریح ‌کرد: از آن‌جایی که مسؤولان همواره ارتباطی بین تورم و سود بانکی می‌بینند، زمانی برای کاهش نرخ سود بانکی تصمیم گرفتند که اعلام شد نرخ تورم از ۴۲ درصد به ۱۴ درصد و سپس به زیر ۱۰درصد رسیده است و به این ترتیب سود بانکی را کاهش دادند.

وی با اشاره به دلایل جنبی دیگر این موضوع اظهار کرد: از آن جایی که بخشی از سرمایه‌ها به بانک‌ها بازنگشت و در این بخش مشکل پیدا کردند، واحدهای تولیدی به عنوان بخش مولد کشور دیگر نتوانستند تسهیلات جذب بکنند و یا بانک‌ها به بهانه‌هایی مثل عقب افتادن اقساط، نگرانی از عدم بازگشت منابع و کمبود منابع، دیگر به تولیدکنندگان تسهیلات ندادند و نهایتاً پول به گردش درنیامد.

پورفلاح اضافه ‌کرد: لذا عملاً بانک‌ها از نظر نقدینگی ضعیف شدند و انباشت سپرده‌های مردمی با بهره‌های ۲۰ درصدی در بانک‌ها، باعث می‌شد که ناتوانی مالی بانک‌ها مشخص‌تر شود و در نهایت شورای عالی پول ‌و اعتبار به دلایل مختلف تصمیم به کاهش نرخ سود بانکی گرفت.

 

این فعال اقتصادی در پایان خاطرنشان ‌کرد: حال باید صبر کنیم تا این بحث به‌طور کامل اجرایی شود. چون تا وقتی که بخش مولد کشور یک روند معقول و عادی را طی نکند و نتواند از این منابع ایجاد محصول کند که آن محصول ایجاد درآمد بکند، تأثیری از کاهش نرخ بهره بانکی نمی‌بریم.