سازمان غذا و دارو به دنبال اصلاح نسخه ۶۹ هزار میلیارد تومانی طرح دارویار!

علی غلام‌فراهانی- بخش درمان و دارو یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر جامعه است. در کشورمان اما این بخش با سیاست‌های خاصی درگیر است؛ از حذف ارزترجیحی گرفته تا طرح دارویار که قرار بود با همکاری نهادهای مسؤول، بهترین طرح سلامت دولت‌ها شود اما با چالش‌های متفاوتی درگیر شده است. در همین رابطه دیروز (دوشنبه) سیدحیدر […]

علی غلام‌فراهانی- بخش درمان و دارو یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر جامعه است. در کشورمان اما این بخش با سیاست‌های خاصی درگیر است؛ از حذف ارزترجیحی گرفته تا طرح دارویار که قرار بود با همکاری نهادهای مسؤول، بهترین طرح سلامت دولت‌ها شود اما با چالش‌های متفاوتی درگیر شده است. در همین رابطه دیروز (دوشنبه) سیدحیدر محمدی؛ رئیس سازمان غذا و دارو، در نشستی خبری آخرین وضعیت بخش دارو و درمان را تشریح کرد که در پی می‌آید.

تولید۹۹ درصد دارو

رئیس سازمان غذا و دارو، گفت: شاهد رشد حوزه دارو بوده‌ایم که به ۹۹ درصد عددی تولید دارو رسیده‌ایم و ریالی به ۸۷ درصد بازار ارتقاء پیدا کرده است. وی افزود: یک‌درصد باقیمانده عموماً برای بیماران نادر است که با قیمت‌های گران وارد و تأمین می‌شود که امیدواریم به خودکفایی در زمینه این دارو‌ها نیز برسیم. محمدی؛ ادامه داد: یکی از اتفاقات مهم، تولید داروهای بیولوژیک بود که تقریباً سبد بزرگی از داروهای بیولوژیک دنیا را تولید و حتی صادر می‌کنیم. رئیس سازمان غذا و دارو، گفت: در دولت سیزدهم به سمت خودکفایی تولید انسولین می‌رویم و در سال آینده بخش بزرگی از نیاز به انسولین‌های قلمی را تولید می‌کنیم. وی افزود: هر سال شاهد افزایش تولید عددی داروهای بیولوژیک هستیم که به رشد ۹۶ درصدی به لحاظ عددی رسیده‌ایم. محمدی؛ گفت: امروز با افتخار هفت تولیدکننده واکسن داریم که به‌زودی به تولید انبوه دست خواهیم یافت. وی افزود: تولید آلبومین نیز رشد خوبی داشته اما هنوز به خودکفایی نرسیده‌ایم. محمدی؛ ادامه داد: داروهای ضدسرطان و بیماران قلبی، از دیگر دستاوردهای کشور در حوزه داروهای بیولوژیک بوده است. رئیس سازمان غذا و دارو، گفت: امروز یکی از صادرکنندگان دستگاه‌های ونتیلاتور هستیم. وی افزود: یکی از مشکلات ما تأمین ارزترجیحی برای تجهیزات پزشکی و شیرخشک است که شناسه‌گذاری تجهیزات پزشکی در مراکز درمانی آغاز شده است.

اصلاح سیاست‌های ارزی

محمدی؛ به اصلاح سیاست‌های ارزی در حوزه سلامت اشاره کرد و گفت: با اجرای طرح دارویاری، معضلی به اسم ارزترجیحی نداریم. تنها مشکل ما در حوزه دارو، تأمین نقدینگی است که با حمایت دولت، تلاش می‌شود این مشکل نیز مرتفع شود. وی ادامه داد: قرار است ۴٫۰۰۰ میلیارد تومان از محل منابع عمومی و ۵,۰۰۰ میلیارد تومان نیز از محل صادرات گاز مایع، به دارو اختصاص یابد. محمدی؛ گفت: در روزهای آینده شاهد رونمایی از ۱۷ هزار شاخص بررسی آلاینده‌ها در حوزه غذا و فرآورده‌های کشاورزی خواهیم بود. وی از آغاز تولید نان کامل در کشور خبر داد و افزود: این نان حاوی سبوس و جوانه گندم و ویتامین‌‌هاست که امیدواریم در همه نانوایی‌‌ها به سمت پخت نان کامل برویم. رئیس سازمان غذا و دارو، ادامه داد: قاچاق کالاهای آرایشی و بهداشتی، یکی از دغدغه‌های ما در حوزه سلامت است که پیشنهاد دادیم مجوز واردات بالک فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی فراهم شود. وی درخصوص تأمین مواد اولیه دارو، گفت: بیش از ۳۰ درصد از نیاز کشور در داخل تولید می‌شود و بخشی از طریق واردات تأمین می‌شود. محمدی؛ افزود: افق خوبی را برای سال آینده در تولید مواد اولیه دارو پیش‌بینی کرده‌ایم که به موقع اطلاع‌رسانی خواهد شد.

اعتبار طرح دارویاری کافی نیست

وی گفت: ۶۹ هزار میلیارد تومان برای طرح دارویاری کافی نیست که امیدواریم با مذاکراتی که در مجلس شورای اسلامی داشته‌ایم، این عدد اصلاح شود. محمدی؛ ادامه داد: ما برای اجرای طرح دارویاری به ۱۰۵ هزار میلیارد تومان نیاز داریم که امیدواریم در مجلس به تصویب برسد. رئیس سازمان غذا و دارو، با عنوان این مطلب که حوزه سلامت شوخی‌بردار نیست، گفت: ما نمی‌خواهیم تهدید کنیم، اما نمی‌توان با سلامت جامعه شوخی کرد. وی افزود: مصوب طرح دارویاری در سال‌جاری، دو میلیارد دلار ارزترجیحی بود که هنوز به‌طور کامل تخصیص نیافته است. محمدی؛ درخصوص ریکال داروهای آنتی‌بیوتیک وارداتی، گفت: ریکال، یک اتفاق طبیعی است و پیش می‌آید. وی افزود: ماده مؤثره در شربت‌های آنتی‌بیوتیک وارداتی، کمتر از حد لازم بود که هیچ مشکلی پیش نمی‌آورد.