گشایش نمادهای قراردادهای سلف موازی استاندارد برق با دوره تحویل هفتگی

مدیر عملیات بازار بورس انرژی ایران خبر داد گشایش نمادهای قراردادهای سلف موازی استاندارد برق با دوره تحویل هفتگی با توجه به هماهنگی ‏های به عمل آمده با وزارت نیرو، از تاریخ شنبه ۱۰ مهر ۹۵، نمادهای با دوره تحویل هفتگی ۸ آبان۹۵ در تابلوی سلف موازی استاندارد بازار مشتقه بورس انرژی ایران گشایش می‏یابند. […]

مدیر عملیات بازار بورس انرژی ایران خبر داد

گشایش نمادهای قراردادهای سلف موازی استاندارد برق با دوره تحویل هفتگی

با توجه به هماهنگی ‏های به عمل آمده با وزارت نیرو، از تاریخ شنبه ۱۰ مهر ۹۵، نمادهای با دوره تحویل هفتگی ۸ آبان۹۵ در تابلوی سلف موازی استاندارد بازار مشتقه بورس انرژی ایران گشایش می‏یابند.

محمدحسین‌عسگری، مدیر عملیات بازار بورس انرژی با اعلام این خبر به سنا گفت: این نماد‌‌ها بر اساس دوره مصرف، شامل ۴ نماد کم‏باری هفتگی، میان‏ باری هفتگی، اوج بار (پیک) هفتگی و بار پایه هفتگی هستند.

عسگری در ادامه بیان کرد: از آغاز معاملات برق در بورس انرژی تا کنون نمادهای با دوره تحویل روزانه در این بورس معامله می‌شدند که با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام شده در نخستین مرحله، نمادهای هفتگی و پس از آن طی برنامه زمان‌بندی مشخص نمادهای ماهانه، فصلی و سالانه در بورس انرژی ایران مورد معامله قرار می‌گیرند.

وی با تشریح بیش‌تر موضوع فوق اظهار داشت: در حال حاضر برق در قالب قراردادهای سلف موازی استاندارد در بورس انرژی عرضه می‌شود. بر این اساس خریداری که برای مثال ۵۰ قرارداد بار پایه هفتگی با شروع دوره تحویل ۸ آبان ۹۵ خریداری می‌کند، در حقیقت ۵۰ مگاوات برق مورد نیاز خود را برای کل ۲۴ ساعت یک هفته که از ۸ آبان ۹۵ آغاز می‌شود، تأمین می‌کند.

مدیر عملیات بازار بورس انرژی ادامه داد: به همین ترتیب نیروگاهی که ۱۰۰ قرارداد کم‌باری هفتگی ۱۵ آبان ۹۵ را عرضه می‌کند در واقع ۱۰۰ مگاوات از ظرفیت خود را برای تمامی ساعات کم باری (۸ ساعت در هر روز) یک هفته که از تاریخ ۱۵ آبان ۹۵ شروع می‌شود، به فروش می‌رساند.

وی با اشاره با قابلیت تفکیک قراردادهای خریداری شده با دوره تحویل طولانی‏‌تر به نمادهای با دوره تحویل کوچک تر اعلام کرد: خریداران قرارداد‌‌ها با دوره تحویل هفتگی، به‌طور جداگانه تا سقف قراردادهای خریداری شده می‌توانند این برق را در قالب نمادهای با دوره تحویل روزانه (در روزهای متعلق به همان هفته) در بورس انرژی مجدداً در طول دوره معاملاتی قرارداد‌‌ها عرضه کنند.

وی افزود: وفق «ضابطه گشایش و طول دوره معاملاتی» نمادهای قراردادهای سلف موازی استاندارد برق مصوب هیأت پذیرش بورس انرژی تمامی‏ نمادهای معاملاتی با دوره تحویل هفتگی، ۴ هفته پیش از «شروع دوره تحویل» گشایش می‌‏یابند.

عسگری ادامه داد: طول دوره معاملاتی هر نماد نیز از روز گشایش نماد معاملاتی تا ۳ روز پیش از شروع دوره تحویل است. بر این اساس در شنبه هر هفته، نمادهای با دوره تحویل هفتگی ۴ هفته بعد در بورس انرژی قابلیت معامله پیدا می‌کنند.

مدیر عملیات بازار چهارمین بورس رسمی کشور خاطرنشان کرد: فعال شدن نمادهای هفتگی در راستای توسعه و تعمیق معاملات برق در بازار سرمایه کشور است و با گشایش این نمادها، خریداران و فروشندگان با سهولت بیش‌تری می‌توانند نسبت به عرضه و تأمین برق مورد نیاز خود در این بورس اقدام کنند.

وی ارزش کل معاملات انجام شده برق در بورس انرژی از ابتدا تا کنون را حدود ۱۲ هزار و ۸۳۰ میلیارد ریال اعلام کرد که ۱۱ هزار و ۴۶۲ میلیارد ریال آن متعلق به نمادهای بار پایه روزانه، ۵۳۴ میلیارد ریال مربوط به نمادهای کم باری روزانه، ۵۲۳ میلیارد ریال نمادهای میان باری روزانه و ۳۱۱ میلیارد ریال متعلق به نمادهای بار پیک روزانه بوده است.

عسگری ادامه داد: در حال حاضر ۳۰ نیروگاه بخش خصوصی و ۱۱ نیروگاه دولتی (شامل نیروگاه‌های برق آبی و هسته‏‌ای)، ۳۹ شرکت توزیع نیروی برق و ۱۱ شرکت خرده‌فروشی برق بازیگران بازار برق بورس انرژی ایران را تشکیل می‌دهند.

 

وی ابراز امیدواری کرد: با توجه به ابلاغ مصوبه هیأت وزیران در خصوص تأمین برق مصرف‏‌کنندگان بالای ۵ مگاوات از طریق بورس انرژی در صورت طی مراحل لازم در وزارت نیرو به زودی شاهد ازدیاد تعداد فعالان این بازار و افزایش حجم و ارزش معاملات برق در بورس انرژی ایران باشیم.