رئیس هیأت مدیره انجمن ساتکا اعلام کرد

تأمین ۵ درصد از برق مصرفی صنایع از انرژی‌های تجدیدپذیر

زهرا قره‌داغی -رئیس هیأت مدیره انجمن سازندگان و تأمین‌کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدیدپذیر (ساتکا)، گفت: صنایع ملزم شدند یک تا پنج درصد از برق مصرفی خود را از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کنند. به گزارش مناقصه‌مزایده، حمید رضا صالحی؛ در جمع خبرنگاران، افزود: مطابق ماده ۱۶ قانون جهش‌تولید دانش‌بنیان، صنایعی که دیماند آن‌ها بیشتر از […]

زهرا قره‌داغی -رئیس هیأت مدیره انجمن سازندگان و تأمین‌کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدیدپذیر (ساتکا)، گفت: صنایع ملزم شدند یک تا پنج درصد از برق مصرفی خود را از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کنند. به گزارش مناقصه‌مزایده، حمید رضا صالحی؛ در جمع خبرنگاران، افزود: مطابق ماده ۱۶ قانون جهش‌تولید دانش‌بنیان، صنایعی که دیماند آن‌ها بیشتر از یک مگاوات است، موظفند که در سال نخست معادل یک درصد و تا سال پنجم معادل پنج درصد از مصرف برق خود را از طریق ساخت نیروگاه تجدیدپذیر تأمین کنند و در غیر این صورت یک تا پنج درصد از برق مصرفی این صنایع با نرخ تجدیدپذیر محاسبه و در قبض آن‌ها از ابتدای سال ۱۴۰۲ اعمال می‌شود. این فعال انرژی‌های تجدیدپذیر، خاطرنشان‌کرد: پیشنهاد ما این است که صنایع مشمول این قانون، از همان ابتدا اقدام به احداث حداقل پنج درصد نیروگاه تجدیدپذیر کنند تا لازم نباشد سال به سال این ظرفیت را افزایش دهند. صالحی؛ ادامه داد: همچنین اگر برای این صنایع امکان‌پذیر است، ظرفیت بیشتری نیروگاه تجدیدپذیر تا ۵۰ درصد از دیماند مصرفی خود نصب کنند که بتوانند درصد بیشتری از برق خود را با شبکه تهاتر کرده و دچار قطعی برق نشوند. وی اضافه‌کرد: در سال‌های اخیر و در انتهای بهار و تابستان هر سال شاهد قطعی برق بوده‌ایم، به‌صورتی که صنایع بزرگ با محدودیت در مصرف برق و به تبع آن کاهش تولید روبه‌رو بودند و همچنین برق واحدهای صنعتی شهرک‌های صنعتی یک روز در هفته قطع شده است. این قطعی‌های برای کشوری که قابلیت ساخت ده‌ها هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را دارد، شایسته نیست. وی خاطرنشان کرد: باید بتوانیم پتانسیل بالقوه تولید برق از منابع تجدیدپذیر را به بالفعل تبدیل کنیم. این بازاری چند ۱۰میلیارد دلاری برای کسب‌وکارهای انرژی‌های تجدیدپذیر است که ضمن تأمین برق کشور می‌تواند صد‌ها هزار شغل فقط در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر در سراسر استان‌ها و شهرستان‌های کشور ایجاد کند ولی تاکنون بدان بی‌توجهی نشده است. رئیس هیأت مدیره انجمن ساتکا، گفت: مطابق با ماده ۱۶ قانون جهش‌تولید دانش‌بنیان، یک‌چهارم منابع حاصله که در سال ۱۴۰۲ برابر حدود ۴۰۰ میلیارد تومان است، برای تسهیلات به واحدهای صنعتی جهت احداث نیروگاه تجدیدپذیر در نظر گرفته شده است؛ به عبارتی قانون‌گذار از یک طرف واحدهای صنعتی را ملزم به احداث نیروگاه تجدیدپذیر کرده و از طرف دیگر تسهیلات لازم را برای احداث نیروگاه فراهم کرده است. صالحی؛ ادامه داد: مطابق با این قانون نیمی از منابع حاصله برای خرید تضمینی برق تجدیدپذیر از صنایع بکار می‌رود. این منابع در سال ۱۴۰۲ برابر حدود ۸۰۰ میلیارد تومان است. وی افزود: یک‌چهارم دیگر از منابع حاصله از ماده ۱۶ قانون جهش‌تولید دانش‌بنیان صرف حمایت از آزمایشگاه‌های مرجع، شتابدهنده‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر می‌شود که مقوله بسیار مهمی است. ما هنوز یک آزمایشگاه مرجع و مجهز برای تست پنل‌های خورشیدی در کشور نداریم و سازندگان داخلی نیازمند ارسال محصولات خود به آزمایشگاه‌های خارجی هستند که مستلزم هزینه زیاد و مقابله با شرایط تحریم کشور هستند. این فعال انرژی‌های تجدیدپذیر، خاطرنشان کرد: استارت‌آپ‌ها و شتابدهنده‌ها می‌توانند نقش مهمی در توسعه صنایع انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور بازی کنند و نیازمند توجه ویژه هستند.

پتانسیل ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در شهرک‌های صنعتی

صالحی؛ با اشاره به اینکه در بخش صنایع کوچک و متوسط، تعداد ۵۰ هزار واحد صنعتی فقط داخل شهرک‌ها و نواحی صنعتی ایران وجود دارد، گفت: اگر هر کدام از واحدهای صنعتی به‌طور متوسط حدود ۲۰۰ کیلووات نیروگاه خورشیدی نصب کنند، ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاه خورشیدی به مدار می‌آید که در ظهر تابستان به داد صنایع و وزارت نیرو خواهد رسید. به گفته وی، وزارت نیرو از صنایعی که اقدام به احداث نیروگاه خورشیدی تا سه مگاوات کنند، طبق قرارداد خرید تضمینی ۲۰ ساله، برق را با نرخ‌های خرید تضمینی خریداری می‌کند. نرخ‌های پایه خرید تضمینی برای نیروگاه‌های با ظرفیت تا ۲۰ کیلووات برابر یک‌هزار و ۷۵۰ تومان و برای نیروگاه‌های ۲۰ تا ۲۰۰ کیلووات برابر یک‌هزار و ۶۵۰ تومان است. تا سه مگاوات نیز امکان احداث نیروگاه و خرید تضمینی وجود دارد. رئیس هیأت مدیره انجمن ساتکا، اضافه‌ کرد: نرخ‌های پایه خرید تضمینی مشمول ضریب تعدیل می‌شوند که براساس تورم و افزایش نرخ ارز افزایش می‌یابند، به‌صورتی که نرخ‌های پایه سال‌های قبل هم‌اکنون مشمول ضرایب تعدیل تا پنج برابر شده‌اند و درآمد این نیروگاه‌ها پنج برابر شده است.

تهاتر برق تجدیدپذیر صنایع بزرگ با شبکه

صالحی؛ افزود: احداث نیروگاه توسط صنایع نیازمند مشوق است. یکی از این مشوق‌ها تضمین عدم قطع برق صنایع در صورت احداث نیروگاه تجدیدپذیر است. وی خاطرنشان کرد: طبق مصوبه وزارت نیرو که در تیرماه سال‌جاری ابلاغ شد، صنایع می‌توانند برق تجدیدپذیر تولید کرده، به شبکه تزریق و همان میزان برق را از شبکه دریافت کنند. بدین منظور قرارداد سه جانبه‌ای طراحی شده است که بین واحد صنعتی، ساتبا (سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر) و توانیر منعقد شود. رئیس هیأت مدیره ساتکا، گفت:درخواست بخش‌خصوصی این است که توانیر هر چه سریع‌تر نسبت به تعیین‌تکلیف این قرارداد اقدام کند چرا که موضوع عدم قطع برق به توانیر مرتبط می‌شود. موضوع تهاتر برق با شبکه برای صنایع بزرگ مناسب است، ولی برای صنایع کوچک قابل اجرا نیست. صالحی؛ افزود: برای صنایع کوچک که داخل شهرک‌ها و نواحی صنعتی قرار دارند، وضع متفاوت است. تعداد زیادی از این صنایع روی یک خط برق ۲۰ کیلوولت قرار دارند و شرکت‌های توزیع برق در زمان مدیریت بار، برق کل این خط را قطع می‌کنند، در نتیجه برق همه واحدهای صنعتی که روی این خط هستند، با هم قطع می‌شوند. به قول معروف‌ تَر و خشک با هم می‌سوزند. وی ادامه داد: انجمن ساتکا در حال رایزنی با شرکت‌های توزیع برق است که در زمان کسری برق و مدیریت برق توسط شرکت‌های توزیع، صنایعی که نیروگاه خورشیدی نصب کرده‌اند، از شمول مدیریت برق مستثنی شوند و برقشان قطع نشود. رئیس هیأت مدیره ساتکا، خاطرنشان کرد: این موضوع از دو طریق امکان‌پذیر است. اول این که تعداد مشخصی واحد صنعتی که روی یک خط ۲۰ کیلوولت داخل شهرک مستقر هستند، نیروگاه خورشیدی احداث کنند، بصورتی که مجموع توان تولیدی آن‌ها به ظرفیت مشخصی از بار خط فوق برسد و در نتیجه کل خط از شمول قطع بار مستثنی شود. وی ادامه داد: راه دوم اینکه واحدهای صنعتی مجهز به کنتورهای هوشمند و کنتاکتور برای قطع و وصل از راه دور شوند و شرکت توزیع بتواند تک‌تک واحد‌ها را از راه دور قطع و وصل کند، در این صورت در زمان مدیریت بار توسط شرکت‌های توزیع برق، می‌توان واحدهای صنعتی که اقدام به نصب نیروگاه خورشیدی کرده‌اند را به‌صورت انفرادی از قطعی بار مستثنی کرد. صالحی؛ گفت: انجمن ساتکا جهت پاسخگویی به صنایع متقاضی احداث نیروگاه تجدیدپذیر و همرسانی آن‌ها با شرکت‌های فعال در حوزه احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر، پلتفرم یا سکویی را طراحی کرده است که براساس آن، صنایع اقدام به درج مشخصات برق مصرفی خود می‌کنند تا شرکت‌های فعال در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر از این طریق به آن‌ها مشاوره لازم درخصوص احداث نیروگاه تجدیدپذیر را ارایه کنند. با توجه به دارا بودن حدود ۲۰۰ شرکت فعال در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر در این انجمن، این شرکت‌ها قادر هستند طراحی، امکان‌سنجی، تأمین تجهیزات و احداث نیروگاه را برای صنایع انجام دهند. رئیس انجمن ساتکا، گفت: با توجه به اینکه ماده ۱۶ قانون جهش‌تولید دانش‌بنیان از ابتدای سال ۱۴۰۲ اجرایی می‌شود، انجمن ساتکا همایشی را در تاریخ ۹ و ۱۰ اسفندماه برای صنایع بزرگ برگزار می‌کند که ابعاد قانونی، فنی و اقتصادی مربوط به احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر در صنایع به‌صورت تخصصی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.