گیاه سورگوم برای بحران خشکسالی تغییرالگوی کشت و زرع محصولات کشاورزی با مصرف آب کم، یکی از راهکارهای مهم در سالهای بحران کمآبی در خراسان جنوبی محسوب شده و مرهمی بر زخم کهنه خشکسالی این استان به شمار میرود. به گزارش مهر حدود ۱۸ سال است که خشکسالی گریبانگیر استان خراسان جنوبی و به خصوص […]
گیاه سورگوم برای بحران خشکسالی
تغییرالگوی کشت و زرع محصولات کشاورزی با مصرف آب کم، یکی از راهکارهای مهم در سالهای بحران کمآبی در خراسان جنوبی محسوب شده و مرهمی بر زخم کهنه خشکسالی این استان به شمار میرود.
به گزارش مهر حدود ۱۸ سال است که خشکسالی گریبانگیر استان خراسان جنوبی و به خصوص شهرستان بشرویه به عنوان خشکترین شهر کشور شده است و در این وضعیت اجرای طرحهای علمی و کارشناسی شده در راستای استفاده بهینه از منابع موجود بهویژه آب و خاک یک ضرورت است.
به اعتقاد کارشناسان کشاورزی یکی از محصولاتی که در این وضعیت مرهمی اساسی بر روی زخم خشکسالی در این شهرستان و حتی سایر نقاط استان به شمار میرود کشت سورگوم علوفهای در اجرای طرح تغییر الگوی کشت است.
گیاهی که با مصرف آب کم در برابر محصولات پرمصرف آب مانند گندم و یا محصولات جالیزی چون هندوانه میتواند علاوه بر صرفه اقتصادی تأمینکننده علوفه دامداران در دشتهای خشک و بیآب و علف این استان باشد.
با وجود این خشکسالیها و کمبود بارندگیها تداوم حیات کشاورزی در شهرستان بشرویه یک نیاز اساسی است چرا که حدود ۸۵ درصد از جمعیت شهرستان از طریق کشاورزی امرار معاش میکنند.
سورگوم علوفهای یکی از محصولاتی است که با وجود حفظ کشاورزی منطقه میزان آب کمی مصرف میکند و علاوه بر آن نیاز علوفه دام شهرستان را نیز تأمین میکند.
سورگوم علوفهای در فصل تابستان در ۳ مرحله برداشت میشود
اکبر سردار یکی از کشاورزان شهرستان بشرویه در این زمینه بیان کرد: سورگوم علوفهای از اردیبهشت ماه کاشت میشود و در هر دو ماه یکبار آن را برداشت میکنیم.
وی افزود: این محصول در طول فصل تابستان ۳ مرحله برداشت میشود و در هر فاصله زمانی دوماه یکبار محصول به صورت خودرو آماده برداشت است.
سردار صرفه اقتصادی سورگوم را مثبت ارزیابی کرد و گفت: این محصول با توجه به نیاز آبی کم و برداشت ۳ مرحلهای گزینه مناسبی برای کشت در تابستان است.
تأمین نیاز خوراک دام در وضعیت خشکسالی
هادی مهدیان یکی دیگر از کشاورزان بشرویهای که سورگوم علوفهای کشت کرده بود در این زمینه بیان کرد: امسال ۱۸ نوع سورگوم علوفهای کشت کردم تا از سال آینده بهترین رقم سورگوم علوفهای که بیشترین میزان عملکرد و کمترین نیاز آبی را داشته باشد، استفاده کنم.
وی افزود: خوشبختانه از میان این ۱۸ رقم حدود ۳ رقم بهترین سازگاری با خشکسالی و کم آبی را داشت.
مهدیان گفت: برداشت سورگوم علوفهای را از ابتدای تیرماه آغاز میکنیم و این برداشت تا نیمه آبان ماه ادامه دارد.
این کشاورز بشرویهای اظهارداشت: با توجه به اینکه اکثر روستاییان در این شهرستان به دامداری نیز مشغول هستند سورگوم علوفهای خوراکی مناسب برای دام است اما هنوز میزان تولیدات نسبت به نیاز علوفه دام کمتر است.
وی تصریحکرد: بایستی سطح زیرکشت سورگوم علوفهای را افزایش دهیم تا حداقل برای خوراک دامهای خود نیازمند علوفه از سایر شهرستانها نباشیم.
پیشبینی برداشت ۳۰ هزار تن سورگوم علوفهای در بشرویه
حسین سرچاهی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه نیز در این رابطه گفت: ۲۹۰ هکتار از مزارع شهرستان بشرویه زیر کشت سورگوم علوفهای است.
وی افزود: از این سطح پیشبینی میشود بیش از ۳۰ هزار تن سورگوم علوفهای برداشت شود.
سرچاهی میزان برداشت در هر هکتار را ۳ چین و در هر چین حدود ۱۰۰ تن سورگوم علوفهای عنوان کرد.
وی به اجرای طرح مقایسه عملکرد ارقام سورگوم علوفهای برای اولین بار در کشور اشاره کرد و اظهارداشت: این طرح بهطور آزمایشی در ۸ شهر کشور اجرا شد و در خراسانجنوبی نیز در شهرستان بشرویه اجرا شده است.
مدیر جهاد کشاورزی بشرویه گفت: در این طرح ۱۸ نوع سورگوم علوفهای به منظور تأمین نیاز علوفه دام شهرستان و ادامه حیات کشاورزی کشت شد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.