اموال و املاک آموزش و پرورش؛ از مزایده تا مولدسازی

گروه اجتماعی- بزرگ‌ترین وزارتخانه دولت سال‌هاست که با کمبود بودجه سروکله زده است و صد‌ها هزار کارمند و معلم و فراش و… از کمبود حقوق آن رنجیده‌اند. دولت سیزدهم البته یکی از طرح‌های مغفول مانده دولت‌های قبل یعنی طرح همسان‌سازی حقوق معلمان را در دستور کار قرار داد و بالاخره آن را اجرایی کرد تا […]

گروه اجتماعی- بزرگ‌ترین وزارتخانه دولت سال‌هاست که با کمبود بودجه سروکله زده است و صد‌ها هزار کارمند و معلم و فراش و… از کمبود حقوق آن رنجیده‌اند. دولت سیزدهم البته یکی از طرح‌های مغفول مانده دولت‌های قبل یعنی طرح همسان‌سازی حقوق معلمان را در دستور کار قرار داد و بالاخره آن را اجرایی کرد تا بتواند پاسخگوی دست‌کم بخشی از جامعه بزرگ فرهنگی کشور باشد. طرحی که بی‌تردید دولت را با چالش‌های خاص خود همراه کرده است و به همین خاطر هم بود تا دولت دست وزارت آموزش و پرورش را برای مزایده املاک مازاد این وزارتخانه باز گذاشت. بر همین اساس بود که فروش مزایده‌ای املاک مازاد وزارت آموزش و پرورش آغاز شد و در اولین قدم ۱۰ ملک مازاد این وزارتخانه به مزایده گذاشته شد.

جنجال طرح مولدسازی

اما چندی از مزایده فروش املاک مازاد وزارت آموزش و پرورش نگذشته بود که طرح مولدسازی عیان شد. طرحی از سران قوا برای مولدسازی اموال مازاد دولت با اختیارات بی‌شمار برای هیأت هفت نفره تصمیم‌گیرنده برای این امر که با انتقاد بسیاری از شخصیت‌های نظام از جمله نمایندگان مجلس مواجه شد. حالا به صورت رسمی اعلام شده که وزارت آموزش و پرورش جزء وزارتخانه‌هایی است که این طرح در آن به مرحله اجراء در خواهد آمد. اما در این بین به دلیل آن که خیران مدرسه‌ساز بزرگ‌ترین نقش را در توسعه مدارس ایران داشته و دارند، نگرانی‌های بسیاری به وجود آمد که دولت می‌خواهد مدارسی را که توسط خیران ساخته شده است، به فروش برساند.

املاک بلااستفاده آموزش‌وپرورش مشمول طرح مولدسازی می‌شود

در همین رابطه، حمیدرضا خان‌محمدی؛ معاون وزیر و دبیر کارگروه مولدسازی املاک آموزش‌وپرورش، گفت: مولدسازی سلیقه یک فرد یا دستگاه نیست، بلکه یک تکلیف قانونی است. براساس بند (ی) تبصره ۹ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ آموزش‌وپرورش باید از طریق مولدسازی املاک مازاد و بلااستفاده، پروژه‌های نیمه‌تمام خود را (با اولویت مدارس خیرساز) تکمیل و فضاهای استاندارد و ایمن برای دانش‌آموزان آماده کند. رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور، افزود: تصور برخی بر این است املاک فعال و یا املاک خیرساز نیز در مسیر طرح مولدسازی قرار گرفته است. هیچ ملک خیرسازی در طرح مولدسازی قرار نگرفته است. موارد احتمالی پس از بررسی اولیه و در مرحله تثبیت سند مالکیت اصلاح خواهد شد. اساساً املاکی که مالکیت آن به نام دولت و دولتی‌ساز نباشد، نمی‌تواند در مسیر مولدسازی قرار بگیرد، مگر آن‌که فرد خیّر برنامه‌های ارتقایی برای خدمات آموزشی آن ملک داشته باشد که با نظارت و رضایت ایشان فضای استاندارد و ایمن برای دانش‌آموزان آماده خواهد شد. خیرین مدرسه‌ساز سرمایه‌های فرهنگی و اجتماعی ما هستند و بدون مشورت با آنان حتی بازسازی دوباره مدارس انجام نخواهد گرفت تا چه رسد به فروش و مولدسازی املاک آنان. وزیر آموزش‌وپرورش و همه ارکان دولت جمهوری اسلامی ایران همواره به تکریم و اعمال‌نظر خیرین عزیز توجه دارند و تجلیل از خدمات این افراد در تمامی سطوح مورد تأکید است. طبق نص صریح قانون، منابع آزادشده از طریق مولدسازی املاک بلااستفاده و مازاد در همان منطقه و شهرستان برای تکمیل مدارس نیمه‌تمام هزینه می‌شود. آموزش‌وپرورش در راستای تحقق عدالت تربیتی مصمم است فضای آموزشی ایمن و استاندارد مورد نیاز دانش‌آموزان را با حمایت دولت و ساماندهی املاک مازاد خود تأمین کند.