بدهی سازمان بیمه‌گر به مراکز درمانی پرداخت می‌شود؟

مرضیه نیکخواه ـ یکی از مهم‌ترین معضلات بخش درمان کشور ناشی از مشکلات مالی است؛ معضلی که البته نه فقط در این بخش، بلکه در دیگر بخش‌های سلامت کشور نیز وجود دارد. در این بین سازمان‌های بیمه‌گر بار‌ها نسبت به افزایش قیمت این بخش گلایه کرده‌اند و پرداخت بیمه را از توان خود خارج اعلام […]

مرضیه نیکخواه ـ یکی از مهم‌ترین معضلات بخش درمان کشور ناشی از مشکلات مالی است؛ معضلی که البته نه فقط در این بخش، بلکه در دیگر بخش‌های سلامت کشور نیز وجود دارد. در این بین سازمان‌های بیمه‌گر بار‌ها نسبت به افزایش قیمت این بخش گلایه کرده‌اند و پرداخت بیمه را از توان خود خارج اعلام کرده‌اند. حال در یک نشست خبری، سیدحیدر محمدی؛ رئیس سازمان غذا و دارو، از اعتبار ۹۰۰۰ میلیاردی برای پرداخت بدهی دارویی مراکز درمانی خبر داده است. رئیس سازمان غذا و دارو، با اشاره به نگرانی مراکز درمانی بابت بدهی‌هایشان به شرکت‌های دارویی و تجهیزات پزشکی، گفت: در همین زمینه، حدود دو هفته گذشته با دستور رئیس‌جمهور ۹۰۰۰ میلیارد تومان به سازمان‌های بیمه‌گر تخصیص داده شد و پیشنهاد ما این است که سازمان برنامه و بودجه این مطالبات را مستقیم از طریق خزانه به شرکت‌های دارویی و تجهیزاتی پرداخت کند تا مشکل‌ آن‌ها سریع‌تر حل شود؛ چراکه زمان در این زمینه مهم است. وی درباره نامه سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی به رئیس‌جمهوری و اعلام نگرانی از وضعیت داروهای بیمارستانی، اظهار کرد: به هر حال یکی از مشکلات ما که منجر به کمبود شد، عدم تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش مورد نیاز صنایع داروسازی بود. زمانی که نرخ ارز تغییر کرد، نیاز بود که نقدینگی مورد نیاز افزایش یابد؛ بخشی از آن از طرق ۱۵۰۰۰ میلیارد تسهیلاتی بود که ستاد تنظیم بازار مصوب کرد و بخشی از طریق کاهش مالیات بر ارزش‌افزوده یا معافیت مالیات بر ارزش‌افزوده و حقوق گمرکی و بخشی هم از طریق تسهیلات ارزی بود و یک بخش هم از طریق پرداخت مطالبات بود که یکسری از این‌‌ها انجام شد.

پیش‌بینی صادرات ۲۰۰ میلیون دلاری دارو برای سال آینده

محمدی؛ درباره وضعیت صادرات در دارو و همچنین در شرکت‌های دانش‌بنیان، گفت: خوشبختانه امسال با توجه به حذف ارزترجیحی، امکان صادراتمان بسیار بهتر شد. یکی از موانع صادرات ما ارزترجیحی بود. زیرا طبیعتاً وقتی به محصولی یارانه می‌دهیم، اجازه صادرات آن را نداریم. دارو، تجهیزات پزشکی و شیرخشک تحت حمایت ۱۰۰درصدی یارانه بود و بر این اساس صادرات‌شان بسیار محدود بود. باید توجه کرد که ما پتانسیل ۲۰۰ میلیون دلار صادرات را در حوزه دارو داشتیم که متأسفانه در دوره ارزترجیحی به حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون کاهش یافته بود. امیدواریم سال آینده بتوانیم با حمایت‌هایی که داریم، مجدداً صادرات دارو را به ۲۰۰ میلیون دلار بازگردانده و مجدداً آن را افزایش دهیم. دغدغه ما ابتدا و انتهای تولید این محصولات، در مرحله اول تأمین پایدار برای داخل کشور بوده و در مرحله بعد صادرات قرار دارد. قطعاً بیش‌ترین حجم صادرات ما مربوط به حوزه دانش‌بنیان است؛ چراکه دانش جدیدی را خلق کردند که نه‌تنها برای کشور ما، بلکه برای کشورهای منطقه جذابیت دارد. اگر شرکت‌های ما بتوانند در این زمینه فعالیت کنند، بهتر می‌توانند صادرات را انجام دهند. این‌طور نیست که ما برای صادرات بازار نداشته باشیم، بلکه بازار ایجاد نکردیم.

چالش اختلاف نرخ ارزنیمایی با آزاد

وی درباره فاصله ارزنیمایی با ارز آزاد، گفت: ما روی بازار ارز تأثیری نداریم و سازمان غذا و دارو هم از مجموعه‌هایی است که محصولاتمان به این بازار وابسته است. به جز در محصولات دانش‌بنیان که وابستگی ندارند. در این زمینه خود ما هم انتقاد داریم که نباید اختلاف بین ارزنیمایی و بازار آزاد زیاد باشد. در عین حال یک ارز آزاد هم وجود دارد. اخیراً هم، بانک‌مرکزی ارزی را با عنوان مبادله‌ای مطرح کرده است. ما با مسؤولان امر مکاتبه کردیم که اجازه ندهند این فاصله بین ارزنیمایی و آزاد، زیاد شود. زیرا در این صورت آن هم به نوعی ارزترجیحی می‌شود و به عوارض آن آشناییم. پیشنهاد ما این بوده که هر شش ماه نرخ ارز نیمایی را اصلاح کرده و به نرخ ارز آزاد نزدیک کنند تا این اختلاف موجب ایجاد فساد در زنجیره نشود.