روستای ولیکندی در محاصره شنهای روان روستای ولیکندی دشت بورالان به همراه ۳۱ روستای دیگر این منطقه سالهاست با مشکل شنهای روان دست و پنجه نرم میکنند، مشکلی که برای رفع آن ساکنان این منطقه چشم انتظار توجه مسؤولان هستند. به گزارش مهر، دشت بورالان در نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه با وسعت ۶۸ […]
روستای ولیکندی در محاصره شنهای روان
روستای ولیکندی دشت بورالان به همراه ۳۱ روستای دیگر این منطقه سالهاست با مشکل شنهای روان دست و پنجه نرم میکنند، مشکلی که برای رفع آن ساکنان این منطقه چشم انتظار توجه مسؤولان هستند.
به گزارش مهر، دشت بورالان در نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه با وسعت ۶۸ هزار و ۳۵۶ هکتار شامل ۳۲ روستا ۱۴۱۰ خانوار روستایی و عشایری با ۱۰۰ هزار واحد دامی است که معضل شنهای روان را سالهاست تجربه میکند.
پدیده خشکسالی، تغییر اقلیم و کاهش نزولات آسمانی از عوامل مهم شنزایی در بورالان به شمار میرود و پدیدهای است که خارج از حیطه قدرت انسانی است، ولی تعادل بین دام و مراتع و اجرای طرحهای اصلاح و احیا از اقداماتی است که اگر به اجرا در میآمد، شاید بورالان وضعیت اسفبار فعلی را نداشت.
حضور دام ۳ تا ۴ برابر ظرفیت در مراتع و چراگاهها، چرای زودرس و خروج دیر هنگام از مراتع ییلاقی، تعلل در اجرای طرحهای مرتعداری و نبود نظارت کافی و مستمر بر اجرای طرحهای مرتعداری، روی هم عواملی است که تخریب شدید مراتع را رقم زده است.
در سالهای اخیر به منظور جلوگیری از تشدید پدیده شنهای روان طرح پروژه ترسیب کربن در این منطقه اجرا میشود طرحی که به منظور توانمندسازی جوامع محلی در دستور کار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجانغربی قرار گرفته است.
پروژه ترسیب کربن در منطقه بورالان ماکو اجرایی میشود
در قالب این طرح با اجرای کارگاههای آموزشی مختلف برای بهرهبرداران و اهالی منطقه، برگزاری کلاسهای آموزشی صنایع دستی برای زنان روستایی از جمله پولکدوزی، اسپندبافی، روباندوزی، عروسکسازی، گلدوزی، فرشبافی و تولید سیاهچادر، تشکیل گروههای صندوق تعاون توسعه روستایی و آگاهی رسانی و اعتمادسازی شورا و معتمدین محلی و اهالی روستاهای هدف تلاش میشود بخشی از مشکلات اهالی آن برطرف شود.
هر چند منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجانغربی اقدامات فوق را برای کاهش شن و ماسههای درحال حرکت به باغها و منازل مسکونی روستای هدف و ترمیم پوشش گیاهی از بین رفته آن مناطق انجام داده است ولی با این وجود بر اساس ادعاهای مسؤولان این سازمان بعضی از روستاهای مورد هدف در قبال عملیات بیابانزدایی سازمان منابع طبیعی به شدت مخالفت کرده و نسبت به عملیات مهار ریزگردها و قرقکاری پوشش گیاهی از بین رفته منطقه مقاومت میکنند.
روستای ولی کندی دشت بورالان ماکو یکی از ۳۲ روستایی است که با مشکل شنهای روان مواجه هستند و اهالی آن گلایههای زیادی از بیتوجهی مسؤولان دارند.
آموزشهای درنظر گرفته شده برای اهالی روستا کارایی ندارد
یکی از اهالی روستای ولی کندی ماکو در خصوص مشکل شنهای روان در این منطقه میگوید: مسؤولان منابع طبیعی حدود ۵ سال است ۵۰۰ هکتار از زمینهای ما را برای مهار ریزگردها گرفتهاند معیشت و اشتغالزایی این منطقه از طریق دامداری است با فنسکشی اطراف زمینهای حاصل پوشش گیاهی به منظور قرق و حفاظت بخشی امکان چرای دام از دست رفته است.
وی میافزاید: این امر سبب کاهش معیشت اهالی منطقه شده هرچند که مسؤولان منابع طبیعی برای کمک به معیشت این روستا کلاسهای آموزشی خیاطی و صنایع دستی گذاشته است ولی به نظر شما این آموزشهای ۲۰ روزه میتواند شغل جایگزینی باشد و برای روستاییان درآمدزایی کند؟ متأسفانه آموزشهای در نظر گرفته شده برای اهالی این روستا هیچگونه کارآیی نداشته است.
مهارریزگردها هیچ نتیجه مثبتی در پی نداشته است
یکی دیگر از اهالی این روستا به در گفتوگو با مهر ادامه میدهد: عملیات مهارریزگردها تاکنون هیچ نتیجه مثبتی در پی نداشته است ببینید تمام خانههای ما تا نیمه زیر شنوماسه رفته تا جایی که امکان نفس کشیدن را برای ما سختتر کرده است.
وی میگوید: با وضعیت موجود این مسؤولان میخواهند ۲۰۰ هکتار دیگر از زمینهای ما را برای عملیات قرقکاری بگیرند که اجازه نمیدهیم و تا جایی که میتوانیم مقاومت خواهیم کرد تا مسؤولان منابع طبیعی بدانند تنها معیشت زندگی اهالی این روستا دامداری است.
پروژه تعمیم ترسیب کربن در ۸۵ کیلومتری شهرستان ماکو در محدودهای به مساحت ۶۸ هزار و ۳۵۶ هکتار به مدت دو سال است که در حال اجراست مدیر اجرایی پروژه تعمیم ترسیب کربن منطقه بورالان ماکو در خصوص آخرین وضعیت منطقه بورالان ماکو گفت: برای مقابله با پدیده شنهای روان در این منطقه از سال ۹۳ پروژه مشترک بین ایران و برنامه عمران سازمان ملل متحد UNDP به منظور تغییر معیشت، افزایش پوشش گیاهی و توسعه فضای سبز در منطقه بورالان شهرستان ماکو آغاز شده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.