فعالان اقتصادی مطرح کردند دلایل ناکارآمدی بخش خصوصی در بازار مسکن اگرچه خصوصیسازی واقعی در ایران دارای موانع و چالشهای فراوانی است، اما صنعت مسکن و ساختمان از جمله بخشهایی است که تقریباً همواره در اختیار بخش خصوصی بوده است. با این حال، چندین سال است که دیگر ردپای حضور بخش خصوصی هم در این […]
فعالان اقتصادی مطرح کردند
دلایل ناکارآمدی بخش خصوصی در بازار مسکن
اگرچه خصوصیسازی واقعی در ایران دارای موانع و چالشهای فراوانی است، اما صنعت مسکن و ساختمان از جمله بخشهایی است که تقریباً همواره در اختیار بخش خصوصی بوده است. با این حال، چندین سال است که دیگر ردپای حضور بخش خصوصی هم در این صنعت بسیار کمرنگ شده است.
دولت به انتظارات فوقتصور از برجام پایان دهد، گرچه خصوصیسازی واقعی در ایران دارای موانع و چالشهای فراوانی است، اما صنعت مسکن و ساختمان از جمله بخشهایی است که تقریباً همواره در اختیار بخش خصوصی بوده است. با این حال، چندین سال است که دیگر ردپای حضور بخش خصوصی هم در این صنعت بسیار کمرنگ شده است.
بخش خصوصی با ورود غلط دولت به مسکن مهر ناکارآمد شد
به گزارش صما، در همین رابطه عضو هیأت مدیره کنفدراسیون صنعت ایران با بیان اینکه مسکن ازجمله بخشهای اقتصادی است که فعالیت بخش خصوصی در این حوزه از سالهای گذشته در حد اعلی بوده است، یکی از دلایل رکود فعلی صنعت ساختمان را مسکن مهر عنوان کرد.
ابوالحسنخلیلی افزود: ورود دولت به مسکن مهر و تسهیلاتی که بنا بود به ساخت این پروژهها بدهد، نتوانست آن کمک شایسته و موردنظر را برای توسعه صنعت ساختمانسازی به بار بیاورد.
وی با بیان این مطلب تأکید کرد: این در حالی است که قبل از اجرای این طرح، شرکتهای خصوصی قدرتمندی در بخش ساختمانسازی فعال بودند که به خوبی کار خود را انجام میدادند و ورود غلط دولت به موضوع مسکن مهر، بخش خصوصی فعال در بخش مسکن را دچار ناکارآمدی کرد.
خلیلی مسکن را بخش پیشران اقتصاد دانست و تصریح کرد: همه به این موضوع اذعان دارند که در صورت حرکت بخش مسکن، شغلها و صنایع بیشمار وابسته به این بخش حرکت میکنند، اما ما در دولت یازدهم به یک مشکل اساسی برخوردیم و آن انتظار بیش از حد برای وقوع رخدادهای مثبت بود.
وی ادامه داد: یعنی به همان اندازه که مردم در دولت دهم نگران وضعیت آینده خود، کشور و اقتصاد بودند، امروز یک انتظار غلطی به وجود آمده که حتماً فردا بهتر از امروز است و حاکم شدن این نگاه در جامعه، در طول ۳ سال گذشته فرصت فعالیت اقتصادی را از مردم گرفته است.
خلیلی با انتقاد از اینکه مردم در انتظار روزهای بهتر از امروز هستند، گفت: دولت یازدهم باید در ماههای باقی مانده بتواند به این انتظار نابهجا و فوقتصور از موضوع برجام که قرار است همه مشکلات را حل کند، پایان بدهد و با صراحت این موضوع را در جامعه نهادینه کند که برجام بخشی از اقتصاد و بخشی از واقعیتهای فضای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور بوده و بخش بزرگتر اقتصاد ما در گروی عملکرد مدیران دولتی و بخش خصوصی است.
این فعال اقتصادی در عین حال تأکید کرد: اگر دولت این مهم را به یک سرانجام برساند و از انتظارات کم کند، قاعدتاً مردم به روند عادی اقتصاد بازمیگردند؛ به این معنا که از سرمایههای خود استفاده بهینه میکنند و منابع مالی خود را در بخشهای مولد و تولید بهکار میگیرند و با توجه به شرایط بهینه اقتصادی، مصرف را مدیریت میکنند.
خلیلی با اشاره به کاهش مصرف در کشور گفت: هماکنون مردم بیش از اندازه مدیریت مصرف را انجام میدهند، به این دلیل که اولاً انتظار قیمتهای پایینتری را از منابع مصرفی خود دارند و دوما به دلیل نبود اشتغال، درآمد سرانه مردم ثابت بوده و افزایشی در درآمد سرانه آنها مشاهده نمیشود و این دو عامل به رکود دامن زده است.
وی خاطرنشان کرد: دولت با مدیریت این دو بخش و پایان دادن به انتظارات بیش از حد مردم میتواند این امیدواری را ایجاد کند که اقتصاد ما از حالت سکون فعلی، قدم در راه حرکت و پویایی بگذارد.
بخش خصوصی دست از سرمایهگذاری برداشته است
همچنین رییس کمیسیون نفت، گاز و انرژی خانه اقتصاد ایران در خصوص عملکرد بخش خصوصی در حوزه ساخت و تولید مسکن در سالهای اخیر گفت: مسکن ازجمله بخشهایی است که میتوان گفت همه فعالیتهای مربوط به آن همیشه در اختیار بخش خصوصی بوده، منهای طرحی که با عنوان طرح مسکن مهر از طرف دولت اجرا شد.
رضاحمزهلو مسکن را موتور محرکه بزرگ اقتصاد دانست و اظهار داشت: در دیگر کشورها فعال شدن حدود ۳۰درصد از اقتصاد و صنایع وابسته به آن مرتبط با بخش مسکن است اما متأسفانه در چند سال گذشته رکود شدیدی بر بخش مسکن ما حاکم شده که این رکود، تمامی اجزای این صنعت را تحتتأثیر قرارداده و میشود گفت که نزدیک به ۳۰درصد از اقتصاد کشور دچار رکود است.
عضو سابق هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با ابراز تأسف از اینکه سالهاست بخش خصوصی در بخش مسکن دست از سرمایهگذاری برداشته است گفت: به دلیل این رکود، هم اکنون بخش خصوصی عملاً نقش مؤثر و مناسبی در این حوزه ندارد و به دلیل اینکه عملاً فعالیتی در حوزه ساختوساز انجام نمیدهد، تولید مسکن در کشور با رکود مواجه شده و قابلعرضه نیست.
حمزهلو همچنین با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم تصریح کرد: به دلیل اینکه قدرت مردم برای خرید مسکن کفایت نمیکند، بخش خصوصی سرمایهگذاری خود را کاهش داده است و در اینجا نقش بانکها، سیستمهای لیزینگ و منابع پولی، اهمیت خود را بیشتر نشان میدهد.
وی اضافه کرد: با این حال سیاست دولت این است که قیمت و شرایط مسکن را در حالت کنونی نگهدارد و لذا فعالیت زیادی در این بخش وجود ندارد و عملاً مسکن تولید نمیشود.
حمزهلو در خصوص آسیبهای این وضعیت در سالهای آتی هشدار داد: به یقین ایجاد رکود در صنعت مسکن مثل فشرده کردن فنری است که هر زمان با ایجاد کوچکترین تغییر در سیاستهای این بخش و بروز رونق، باز شده و حتماً موجب جهش قیمت و تورم و حباب در بازار مسکن میشود.
وی با اشاره به خواب سرمایه سرمایهگذاران حوزه مسکن در چند سال اخیر اظهار داشت: با توجه به اینکه در طول این مدت سودی به سرمایه این افراد تعلق نگرفته و نقدشوندگی پولشان بسیار پایین بوده است، به یقین درصورت بروز کمی رونق در خریدوفروش مسکن، صاحبان واحدهای مسکونی به قصد جبران توقف سرمایه خود، قیمتها را افزایش خواهند داد و جهش قیمت در بازار مسکن بدیهی است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.