اطلس سنگهای تزئینی تهیه میشود محمد قرهداغلی -در راستای دانشافزایی، آموزش و پرورش منابع انسانی متخصص و مهارت آموخته و بهرهمندی دوسویه از توان علمی، فنی و اجرایی در حوزه صنعت سنگ و صنایع وابسته، سازمان نظام مهندسی معدن ایران و انجمن سنگ ایران تفاهمنامه همکاری امضاء کردند. به گزارش مناقصهمزایده، در این مراسم، رضا […]
اطلس سنگهای تزئینی تهیه میشود
محمد قرهداغلی -در راستای دانشافزایی، آموزش و پرورش منابع انسانی متخصص و مهارت آموخته و بهرهمندی دوسویه از توان علمی، فنی و اجرایی در حوزه صنعت سنگ و صنایع وابسته، سازمان نظام مهندسی معدن ایران و انجمن سنگ ایران تفاهمنامه همکاری امضاء کردند. به گزارش مناقصهمزایده، در این مراسم، رضا بستامی؛ رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، گفت: ضعف بزرگ صنعت سنگ تزئینی، استادکار محور بودن آن است که همین موضوع مخاطرات زیادی در بخش معدن ایجاد کرده است. بستامی؛ اظهار داشت: سازمان نظام مهندسی معدن ایران، بزرگترین انجیاوی معدنی کشور و تنها تشکلی در این حوزه است که قانون دارد. وی بیانداشت: این سازمان اکنون دارای ۴۵ هزار عضو حقیقی و حقوقی است که ۱۲ هزار نفر آنها پروانه اشتغال دارند. بستامی؛ با اشاره به وجود حدود ۱۲ هزار معدن در سطح کشور که فقط شش هزار و ۵۰۰ مورد آنها فعال است، گفت: عواملی نظیر کمبود یا نبود سرمایه، نبود علم کافی نزد بهرهبردار، معارضان محلی و دولتی و…، از جمله دلایل غیرفعال بودن بیش از نیمی از معادن کشور است. وی یادآور شد: از بین ۸۱ نوع ماده معدنی موجود در کشور، بیشترین آنها مربوط به سنگ تزئینی است که بهویژه در چند استان از جمله اصفهان، فارس، لرستان، مرکزی، یزد و آذربایجانهای شرقی و غربی قرار گرفتهاند. رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، ادامه داد: مشکل اصلی در صنعت سنگ تزئینی، استاد کار محور بودن استخراج آن است، بهطوری که بیش از ۹۰ درصد معادن این بخش را شامل میشود.وی اضافهکرد: همچنین در این حوزه فقط در معادن سطحی کار کردهایم و معدن زیرزمینی نداریم. بستامی؛ خاطرنشانکرد: در این زمینه آمادگی داریم تا با ارتقای آموزشی پرسنل و کارگران، ذخایر سنگ تزئینی را افزایش دهیم. وی اظهار داشت: با وجود اینکه بهترین کارخانهها را در کشور در اختیار داریم که از نظر تجهیزات و امکانات حتی از کارخانجات ایتالیایی بالاتر هستند، اما در زمینه تولید، گریدبندی و بستهبندی مشکل داریم که نیازمند آموزش است. رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، همچنین با اشاره به اینکه بزرگترین حوادث معدنی در بخش سنگ اتفاق میافتد، آن را ناشی از استادکار محور بودن این صنعت برشمرد و تأکید کرد: باید تلاش کنیم تا حوادث را در سطح کارخانجات و معادن کاهش دهیم.
وی یکی دیگر از نگرانیها در این صنعت را باطلههای معدنی و لزوم مدیریت آنها برشمرد تا به بهانهای برای تعطیلی آنها از سوی دستگاههایی همچون محیطزیست و منابع طبیعی تبدیل نشود.
پتاسیل صادراتی ۵ میلیارد دلاری در صنعت سنگ های تزئینی
در ادامه، بهرام شکوری؛ رئیس انجمن سنگ ایران، گفت: بیش از شش هزار واحد معدنی و فراوری سنگ تزئینی در کشور وجود دارد که زمینه اشتغال به کار حدود ۶۰۰ هزار نفر را به وجود آورده است. وی اظهار داشت: سالیانه بهطور متوسط ۱۰ تا ۱۱ میلیون تن سنگ تزئینی در کشور استخراج میشود و میزان تولید هیچگاه از ۱۵ میلیون تن فراتر نرفته است. به گفته این مقام صنفی، عمده سهم فروش محصولات این صنعت در داخل کشور است و سالیانه بهطور متوسط ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون دلار ارزآوری از محل صادرات داشته است، در حالی که ترکیه با دارا بودن ذخایر سنگ تزئینی همانند ایران و با تنوع سنگ کمتر، سالیانه بیش از ۳٫۲۲ میلیارد دلار از محصل صادرات این محصولات ارزآوری دارد. وی بیانداشت: اکنون استاندارد جهانی استخراج از ذخایر دو درصد، اما در کشورمان نیمدرصد است و چنانچه به این نُرم جهانی نزدیک شویم، دستیابی به صادرات پنج میلیارد دلاری و اشتغالزایی برای حدود یک میلیون نفر در این حوزه دور از دسترس نیست. رئیس انجمن سنگ ایران، تصریحکرد: حضور در بازارهای صادراتی ایجاب میکند که در حوزههای معدن، بازاریابی و فرآوری به ارتقای توانمندیهای خود بپردازیم و باید بدانیم در کنار نیاز به نوآوریها و تجهیزات، نیازمند توسعه آموزش نیروی انسانی هستیم. شکوری؛ با بیان اینکه در بخش معدن در این حوزه مشکلات اساسی وجود دارد، ادامهداد: تاکنون در حوزه اکتشافات معدنی اقدام اساسی انجام نشده است و نیاز داریم تا ذخایرمان را به چند برابر میزان فعلی برسانیم. وی اضافهکرد: همچنین باید به توسعه حفاریهای اکتشافی در این حوزه مبادرت ورزیم و با تربیت نیروی انسانی، سرمایهگذاران را به سمت این صنعت جلب و جذب کنیم. رئیس انجمن سنگ ایران، یادآوری کرد: در حوزه استخراج معادن نیز، در عمل نیروی کار متخصص و ماهر در اختیار نداریم، در حالی که در این صنعت حتی مواردی همچون جهت برش، اندازه برش و غیره میتواند به خلق ارزشافزوده بیشتر بینجامد. وی اضافهکرد: همین معضل در حوزه فرآوری محصولات نیز وجود دارد که سبب شده تا نتوانیم سنگ استاندارد تولید کنیم؛ این در حالی است که برخی کارخانجات فرآوری این حوزه با آخرین متد شرکتهای اروپایی کار میکنند اما نمیتوانند به سنگ استاندارد برسند که ناشی از معضل کمبود آموزش نیروی انسانی است. شکوری؛ ابراز امیدواری کرد با کمک وزارت صمت و همچنین سازمان نظام مهندسی معدن ایران بتوان ضمن پوشش ضعفهای یاد شده در زنجیره ارزش سنگهای تزئینی کشور، تولید، درآمدزایی و ارزآوری بیشتری در این حوزه شاهد باشیم. وی یادآور شد: ۹۹ درصد واحدهای سنگ تزئینی در مقیاس کوچک و متوسط هستند که این انجمن در کنار دولت برنامههایی برای احیاء واحدهای راکد و نیمهفعال در این حوزه دارد، بهطوری که سال گذشته این انجمن با کمک ایمیدرو ایمپاسکو ۱۶ معدن راکد که سالها غیرفعال بودند را به چرخه تولید بازگرداند. وی همچنین از کلید خوردن طرح جامع سنگهای تزئینی در کشور و تهیه اطلس سنگهای تزئینی که در همین طرح پیشبینی شده خبر داد. این مقام صنفی، تصریحکرد: امروز بهجد به دنبال راهاندازی شورای سیاستگذاری برای همه زنجیرههای معدنی هستیم، زیرا بخشخصوصی چالشها و راهکارها را میداند، همچنین اعضایی از سازمان نظام مهندسی معدن، معاون معدنی وزارت صمت، خبرگان و اعضای هیأت مدیره انجمنهای صنفی معدنی نیز در این شورا حضور دارند و میتواند در پیشبرد امور و حل مشکلات مؤثر باشد.
دیدگاه بسته شده است.