قرارداد ۲٫۲ میلیارد دلاری با ترک تشریفات مناقصه به یک شرکت ایرانی رسید

نخستین موافقت‌نامه تاریخی IPC شکل گرفت قرارداد ۲٫۲ میلیارد دلاری با ترک تشریفات مناقصه به یک شرکت ایرانی رسید گروه انرژی- شرکت نفت نخستین قرارداد تاریخی IPC را با یک شرکت ایرانی منعقد کرد. درحالی که اخبار صنعت نفت این روز‌ها از دیر و زود شدن زمان اجرای مناقصات مدل جدید قراردادهای نفتی حکایت می‌کند، […]

نخستین موافقت‌نامه تاریخی IPC شکل گرفت

قرارداد ۲٫۲ میلیارد دلاری با ترک تشریفات مناقصه به یک شرکت ایرانی رسید

گروه انرژی- شرکت نفت نخستین قرارداد تاریخی IPC را با یک شرکت ایرانی منعقد کرد. درحالی که اخبار صنعت نفت این روز‌ها از دیر و زود شدن زمان اجرای مناقصات مدل جدید قراردادهای نفتی حکایت می‌کند، روز گذشته نخستین قرارداد توسعه‌ای ۴ مخزن نفتی با یک شرکت ایرانی که چندی پیش مهر تأیید صلاحتیش را از وزارت نفت گرفته بود بدون برگزاری مناقصه و با ترک تشریفات امضا شد.

به گزارش مناقصه‌مزایده، بدین‌ترتیب توسعه ۴ مخزن نفتی در میادین یاران، مارون و کوپال به ارزش ۲٫۲ میلیارد دلار روی میز شرکت توسعه نفت و گاز پرشیا وابسته به گروه انرژی تدبیر زیر مجموعه ستاد اجرایی فرمان رفت. شرکت توسعه نفت و گاز پرشیا (ستاد اجرایی فرمان امام(ره)) یکی از ۸ شرکت ایرانی است که در فرایند تعیین صلاحیت شرکت‌های مستعد برای فعالیت اکتشاف و تولید (E&P) از سوی وزارت نفت صاحب صلاحیت تشخیص داده شده است.

واگذاری این ۴ میدان به شرکت پرشیا درحالی است که چند روز پیش مدیرعامل شرکت ملی نفت بیان کرده بود ما برای میادین تک‌تک مناقصه برگزار خواهیم کرد .

علی کاردر درباره آخرین وضعیت امضای قراردادهای جدید توسعه‌ای صنعت نفت، گفته بود: اکثر مذاکرات با شرکت‌های نفتی خارجی با محور توسعه میادین مشترک نفت و گاز بوده و تاکنون از ۹ میدانی که برای آن پیشنهاد دریافت کرده‌ایم ۷ میدان مشترک بوده است.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اعلام این‌که قرارداد فاز دوم توسعه میدان نفتی یاران و دو قرارداد EOR و IOR در قالب قراردادهای IPC با ستاد اجرایی فرمان امام امضا می‌شود، خاطرنشان‌کرد: برداشت عراق از این میدان حدود ۲۶۰ هزار بشکه است.

این قرارداد ۲۰ ساله که در قالب HOA یا روز اولیه قرارداد و براساس مدل جدید قراردادهای نفتی موسوم به IPC تنظیم شده است.

 این درحالی است که اگر شرکت پرشیا نتواند تعهدات داده برای افزایش ضریب بازیافت و تولید را عملی کند پولی دریافت نخواهد کرد. ستاد اجرای فرمان امام تلاش می‌کند بخش اعظم منابع مالی مورد نیاز برای سرمایه‌گذاری ۲٫۲ میلیاردی را از منابع خارجی در قالب فاینانس تأمین کند.

افزون بر توسعه میدان مشترک یاران، اجرای فعالیت‌های ازدیاد برداشت به منظور افزایش ضریب بازیافت نفت در مخازن آسماری و بنگستان میدان کوپال و مخزن بنگستان میدان مارون نیز در قالب دو قرارداد دیگر به شرکت نفت و گاز پرشیا واگذار شد.

شرکت ملی نفت ایران پیش از این اعلام کرده بود، شرکت‌های ایرانی مستعد برای فعالیت در قالب اکتشاف و تولید می‌توانند راهبری میدان‌های کوچک و متوسط را به عهده گیرند و در صورت نیاز از همکاری شرکت‌های خارجی در این زمینه استفاده کنند.

همچنین در حاشیه امضای این قرارداد رییس ستاد اجرایی فرمان امام با بیان این که ما به دنبال بین‌المللی شدن هستیم، گفت: ما نباید نگران حضور شرکت‌های خارجی در داخل باشیم، آن‌ها باید نگران حضور ما در اجرای پروژه‌ها باشند.

وی به تجربه اجرای طرح توسعه یاران شمالی از سوی شرکت نفت و گاز پرشیا اشاره کرد و افزود: این پروژه، نخستین پروژه‌ای بود که به شرکت نفت و گاز پرشیا واگذار شد و به لحاظ زمانی، قیمت تمام شده و کیفیت شرایط مطلوبی دارد.

رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) ادامه داد: از ١٤٢ شرکت فعال در اجرای پروژه یاران شمالی تنها ۳ شرکت خارجی هستند که این موضوع حاکی از حداکثر‌سازی سهم سازندگان داخلی در اجرای این پروژه است.

مخبر با اشاره به بحث‌های مطرح شده در یک سال اخیر برای حضور شرکت‌های خارجی در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی، تصریح کرد: از آن‌جا که ما در داخل توانایی اجرای پروژه‌های نفتی را نداشتیم، این بحث‌‌ها مطرح شد.

رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) ادامه داد: وزیر نفت می‌تواند شرایط را برای فعالیت شرکت‌های ایرانی در پروژه‌های داخلی فراهم کند.

مخبر تصریح‌کرد: بحث‌هایی برای تشکیل کنسرسیومی به منظور توسعه میدان آزادگان مطرح شده است که باید سازوکار آن بررسی شود.

رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) با بیان این‌که شرکت نفت و گاز پرشیا از زنگنه به یادگار مانده است، افزود: امیدواریم امضای این HOA و قراردادهای دیگر به عنوان یادگاری دیگر زنگنه در کشور ماندگار شود.

وی ادامه داد: از وزیر نفت درخواست می‌کنم اکنون که این گام را برای واگذاری پروژه‌ به شرکت‌های داخلی برداشته‌اند، گام بعدی‌ ایشان بررسی سازوکار ایجاد کنسرسیومی با محوریت شرکت‌های داخلی و خارجی، برای حضور در پروژه‌های آزادگان و یادآوران باشد.

مخبر گفت: طرح این مسأله حرف بزرگی است، اما اطمینان دارم با اعتماد زنگنه این اتفاق رخ خواهد داد.

رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) عنوان کرد: با امضای این قرارداد افزون بر ایجاد اشتغال، شاهد امنیت، توسعه اقتصادی و فرهنگی در مناطق جنوب کشور خواهیم بود.

به گفته وی، در ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، همه فعالیت‌ها با مشارکت مردم انجام می‌شود.

رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) افزود: از ١٤٢ شرکت ایرانی فعال در پروژه یاران شمالی جز پروژه‌های حفاری، هیچ یک از شرکت‌ها وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام (ره) نیستند.

مخبر همچنین از آمادگی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) برای همکاری با شرکت‌های خصوصی در اجرای این پروژه خبرداد.

گفتنی است، در این مراسم بیژن زنگنه وزیر نفت، مخبر دزفولی رییس ستاد اجرای فرمان امام، علی کاردر مدیرعامل شرکت ملی نفت، غلامرضا نوذری وزیر اسبق نفت و مدیرعامل گروه انرژی تدبیر، ‌حسنوند رییس کمیسیون انرژی مجلس و جمعی از مدیران ارشد شرکت ملی نفت بین غلامرضا منوچهری، معاون توسعه شرکت ملی نفت و ناجی سعدوی مدیرعامل شرکت پرشیا حضور داشتند، براساس این قرارداد ۷۵ هزار بشکه به تولید فعلی این مخازن اضافه خواهد شد.

 

 میدان نفتی کوپال، از جمله میدان‌های نفتی ایران است که در استان خوزستان واقع شده است. طول این میدان ۳۹ کیلومتر و عرض آن ۴ کیلومتر است. ظرفیت تولید میدان کوپال به‌طور میانگین در حدود ۹۴ هزار بشکه نفت خام در روز است. از این میدان همچنین روزانه ٢ هزار بشکه میعانات گازی نیز تولید می‌شود.