۶۰درصد آبهای تجدیدپذیر کشور، سهم طبیعت است مشاور رییس سازمان حفاظت محیطزیست گفت: ما باید نزدیک به ۶۰ درصد آبهای تجدیدپذیرمان را برای طبیعت کنار بگذاریم. به گزارش سیناپرس با تأکید بر تأثیر مخرب بحران آب بر وضعیت منابع طبیعی کشور، گفت: میزان بارش سالانه کشور نسبت به گذشته حدود ۹ میلی متر کاهش یافته […]
۶۰درصد آبهای تجدیدپذیر کشور، سهم طبیعت است
مشاور رییس سازمان حفاظت محیطزیست گفت: ما باید نزدیک به ۶۰ درصد آبهای تجدیدپذیرمان را برای طبیعت کنار بگذاریم.
به گزارش سیناپرس با تأکید بر تأثیر مخرب بحران آب بر وضعیت منابع طبیعی کشور، گفت: میزان بارش سالانه کشور نسبت به گذشته حدود ۹ میلی متر کاهش یافته است که اثر آن بر خشکسالی در حدود ۳ تا ۳٫۵ درصد است.
یکی از دلایل کاهش بارش در شهرهای بزرگ به وجود آمدن حالت جزیره حرارتی و نیز پدیده ریزگردهاست. الگوی بارشها هم تغییر پیدا کرده است و تعداد بارشهای زیر ۱۰ میلیمتر زیاد شده است که چندان کارساز نیستند چون باعث به وجود آمدن رودخانه و آب جاری نمیشوند. بنابراین یک افتی از این طریق به وجود میآید. علاوه بر اینها، به دلیل برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی و کاهش سطح آب سفرههای زیرزمینی، آب نفوذیافته به این سفرهها نمیرسد که باعث تغذیه زیرزمینی رودخانهها شود.
مشاور رییس سازمان حفاظت محیطزیست، افزود: در چند سال گذشته میزان دبی رودخانههای ما حدود ۴۲ درصد کمتر شده است، بدون اینکه میزان بارش ما تا این حد کاهش یافته باشد. این موضوع باعث خشک شدن بسیاری از دریاچهها و تالابهای کشور شده است.
عضو هیأت علمی دانشکده عمران دانشگاه امیرکبیر، خاطرنشانکرد: از آنجا که منابع طبیعی کشور بهطور مستقیم و غیرمستقیم از منابع آب تغذیه میشود، دگرگونی در ساختار و فرایند این انتقال، اکوسیسستمهای ما را دچار مشکل کرده است. به دلیل آنکه همان آبی که در اثر بارش، جاری میشد و به دریاچهها و تالابها میریخت، با احداث سد و نیز برداشت آب برای کشاورزی گسترده که سطح تبخیر را بالا برده است، دیگر به اکوسیستمهای طبیعی و منابع طبیعی کشور وارد نمیشود.
مکنون با اشاره به پیامدهای غیرمستقیم کمبود آب بر منابع طبیعی و حیات جانداران، گفت: قطعاً وقتی دریاچهای خشک میشود، دیگر پرندگان مهاجر به آن منطقه نخواهند آمد. بسیاری از جنگلهای زاگرس از جمله درختانی مثل بلوط که زایش طبیعی داشتند، از بین رفتهاند. چرای بیرویه دام در مراتع و جنگلها هم، این منابع ارزشمند را دچار معضل کرده است. وقتی این پوششهای گیاهی از بین میروند، آن آبی که میآید، دیگر توان جذب شدن ندارد.
زمانی میزان آب تجدیدپذیر کشور ۱۳۰ میلیارد مترمکعب بود که این عدد هماکنون به ۱۰۰ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. بنابراین ما میبایست با ۴۰ میلیارد مترمکعب آب، ایران را اداره کنیم.
نایب رییس کمیته توسعه پایدار، تصریحکرد: بیتردید ادامه این روند بر آینده این سرزمین و ساکنانش تأثیر خواهد داشت. ما باید شرایط زندگی و الگوهای توسعهای خود را با شرایط جدید منطبق کنیم. دیگر الگوهای توسعه که مصرف زیاد آب و افزایش تبخیر را به همراه دارد، جوابگو نیستند. اگر این تطبیق صورت نگیرد، توان اداره همین ۸۰ میلیون نفر را هم نخواهیم داشت.
وی اظهارکرد: ما باید نزدیک به ۶۰ درصد آبهای تجدیدپذیرمان را برای طبیعت کنار بگذاریم. زمانی میزان آب تجدیدپذیر کشور ۱۳۰ میلیارد مترمکعب بود که این عدد هماکنون به ۱۰۰ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. بنابراین ما میبایست با ۴۰ میلیارد مترمکعب آب، ایران را اداره کنیم.
عضو هیأت علمی دانشکده عمران دانشگاه امیرکبیر با تأکید بر لزوم الگو گرفتن از تجربیات موفق دیگر کشورها در این زمینه، گفت: هماکنون کشورهایی در دنیا هستند که با همین سرانه آب، کشورشان را اداره میکنند. الگوی کشت در این کشورها، کشت گلخانهای است. انتقال آب به جای کانال با لوله انجام میشود. آنها به طور جدی در زمینه بازیافت فاضلابها و تثبیت زمینها کار کردهاند. بنابراین ما هم باید به این سمت حرکت کنیم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.