حریم حیات‌وحش زیر چکمه‌ قاتلان

حریم حیات‌وحش زیر چکمه‌ قاتلان این روز‌ها که حریم حیات‌وحش بار‌ها زیر چکمه‌های شکارچیان درهم شکسته، گویی جاده‌های مرگ نیز همنوا با متخلفان شکار، ساز مرگ را برای حیوانات بی‌گناه کوک می‌کنند. به گزارش مهر استان اصفهان به علت استقرار در فلات مرکزی ایران، تنوع آب و هوایی، توپوگرافی ویژه و نیز همجواری با زاینده‌رود […]

حریم حیات‌وحش زیر چکمه‌ قاتلان

این روز‌ها که حریم حیات‌وحش بار‌ها زیر چکمه‌های شکارچیان درهم شکسته، گویی جاده‌های مرگ نیز همنوا با متخلفان شکار، ساز مرگ را برای حیوانات بیگناه کوک می‌کنند.

به گزارش مهر استان اصفهان به علت استقرار در فلات مرکزی ایران، تنوع آب و هوایی، توپوگرافی ویژه و نیز همجواری با زاینده‌رود از تنوع گیاهی و جانوری برخوردار است و بر این اساس دارای مناطق حفاظت شده متعددی است، مشهور‌ترین مناطق حفاظت شده اصفهان شامل پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو، پناهگاه حیات‌وحش موته، پارک ملی کلاه قاضی و منطقه شکار ممنوع کلاته است.

حریم این مناطق در طول سال بار‌ها و بار‌ها در زیر گام‌های شکارچیان و متخلفان صید و شکار لگدمال می‌شود به گونه‌ای که به‌طور معمول در ماه‌های شکار، هفته‌ای ۳ تا ۴ مورد متخلف شکار در این مناطق دستگیر می‌شوند.

یگان حفاظت محیط‌زیست استان در این مناطق به شکل شبانه‌روزی در حال فعالیت است و به گفته جمشیدیان فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست بسیاری از متخلفان شکار شبانه دستگیر می‌شوند.

در سال جاری «موته» بیش‌ترین تلفات جاده‌ای را در میان مناطق حفاظت شده اصفهان داشته است به گونه‌ای که از ابتدای سال ۹۴ تاکنون حداقل ۳ کفتار، یک گرگ و تعداد زیادی آهو بر اثر برخورد با خودروهای عبوری تلف شدند اما در این میان جاده‌های مرگ نیز با شکارچیان همنوا شده و خودروهای عبوری ساز مرگ را برای حیوانات بیگناه مناطق حفاظت شده کوک می‌کنند.

آخرین مورد گزارش در این ارتباط مربوط به چند روز گذشته است که یک کاراکال (یکی از گونه‌های کمیاب از۸ گربه سان وحشی ایران) بر اثر برخورد با خودروهای عبوری در بادرود از توابع نطنز در استان اصفهان از بین رفت.

اما در سال جاری گویی «موته» بیش‌ترین تلفات جاده‌ای را در میان مناطق حفاظت شده اصفهان داشته است به گونه‌ای که از ابتدای سال ۹۴ تاکنون حداقل ۳ کفتار راه راه (دو مورد در طول ۳ ماه گذشته)، یک گرگ و تعداد زیادی آهو و بچه آهو بر اثر برخورد با خودروهای عبوری در این محور تلف شده‌اند.

موته از غنی‌‌ترین عرصه‌های طبیعی ایران به لحاظ تنوع زیستی است

خسرو شیرازی، کارشناس حیات وحش در این ارتباط می‌گوید: پناهگاه حیات وحش موته از جمله غنی‌‌ترین عرصه‌های طبیعی ایران به لحاظ تنوع زیستی محسوب می‌شود.

وی افزود: در این منطقه انواع گیاهان متنوع رشد می‌کند و تاکنون بیش از ۳۰۰ گونه گیاهی مرتعی که ارزش علوفه‌ای، دارویی و صنعتی دارند شناسایی شده است.

کارشناس محیط‌زیست با اشاره به این‌که گونه‌های جانوری در این منطقه بسیار کمیاب هستند، تأکیدکرد: شرایط مساعد زیستی برای آهو‌ها در دشت‌ها و شوره‌زارهای منطقه توأم با حفاظت، ادامه زندگی را برای این حیوان زیبا هموار ساخته و به عنوان گونه جانوری شاخص منطقه از آن یاد می‌شود.

وی اضافه‌کرد: وجود تپه ماهورها، تل‌‌ها و دشت‌های کوهستانی در موته امکان زندگی را برای گونه قوچ و میش فراهم ساخته و صخره‌ها و ارتفاعات صعب العبور، زیستگاه خوبی را برای ادامه حیات کل و بز پدید آورده است.

می‌توان با ایجاد مانع برای ورود حیوانات به جاده، آن‌ها را واردار به عبور از روگذر کرد اما تاکنون در این ارتباط و همچنین در خصوص نصب تابلوهای هشدار عبور حیوانات در جاده قصور شده است. شیرازی تصریح‌کرد: این منطقه بهترین زیستگاه آهو در ایران محسوب می‌شود که برای رشد، تکثیر و جلوگیری از انقراض آهو‌ها اختصاص یافته‌ است اما متأسفانه به دلیل ساخت جاده در میانه این پناهگاه بدون انجام کارهای پژوهشی و کارشناسی موته اکنون به قتلگاه آهوان و حیات وحش مبدل شده است.

وی با بیان این‌که ساخت این جاده از ابتدا اشتباه بوده است، بیان‌داشت: در کشورهای دیگر گاه چنین جاده‌هایی مسدود و تردد از طریق ساخت جاده‌های جدید انجام می‌شود اما احتمالاً به دلیل هزینه‌های زیاد این امر در ایران امکان‌پذیر نیست.

 

وی تأکید کرد: رفع این مشکل راهکارهای مختلفی دارد از جمله این‌که می‌توان با ایجاد مانع برای ورود حیوانات به جاده، آن‌ها را واردار به عبور از روگذر کرد اما تاکنون قصور زیادی در این ارتباط و همچنین برای نصب تابلوهای هشدار عبور حیوانات در این جاده شده است.