یک قدم تا تشکیل مجدد وزارت بازرگانی

گروه اقتصادی- وزارت بازرگانی، وزارتی رفت و برگشتی در دولت‌های مختلف بوده است! نگاهی به تاریخ تشکیل این وزارتخانه که بیندازی می‌بینی که از دوره قاجار با نام تجارت تأسیس شده و در دوران پس از انقلاب نیز تا دولت دهم وجود داشته است اما بنابه دلایلی با دو بخش صنعت و معدن ادغام شد […]

گروه اقتصادی- وزارت بازرگانی، وزارتی رفت و برگشتی در دولت‌های مختلف بوده است! نگاهی به تاریخ تشکیل این وزارتخانه که بیندازی می‌بینی که از دوره قاجار با نام تجارت تأسیس شده و در دوران پس از انقلاب نیز تا دولت دهم وجود داشته است اما بنابه دلایلی با دو بخش صنعت و معدن ادغام شد تا نام وزارت صمت شکل بگیرد. از دیگر نکات قابل‌توجه این وزارتخانه مخالفت وزرای اقتصادی دولت سیزدهم با تشکیل مجدد این وزارتخانه بوده است. از فاطمی‌امین که همین هفته از سمتش برکنار شد گرفته تا احسان خاندوزی؛ وزیر اقتصاد و حتی وزیر جهادکشاورزی، جملگی با تشکیل مجدد این وزارتخانه مخالفت خودشان را ابراز کردند. از سوی دیگر رسانه‌ها نیز بازخوردهای متفاوتی را نسبت به تشکیل مجدد این وزارتخانه از خود بروز دادند. رسانه‌های اصولگرا اغلب مخالف این امر هستند و آن را لابی قدرتمند می‌دانند و جبهه رقیبشان اما تفکیک وزارتخانه صنعت و معدن با تجارت را ضروری می‌دانند. به هر شکل از اسفندماه سال گذشته طرح بازگشت مجدد وزارت بازرگانی به صورت جدی مطرح شد تا این که دیروز (سه‌شنبه) بالاخره و با ضرب‌الاعجلی مثال‌زدنی به طرح دوفوریتی به صحن مجلس رسید و توسط نمایندگان به تصویب نیز رسید. در این بین سؤال این است که چگونه دولت از موضع مخالف به موضع موافق تبدیل شد؟ همچنین قاطبه نمایندگانی که مخالف بازگشت مجدد این وزارتخانه به بدنه دولت بودند، چگونه حالا طرح دوفوریتی دولت را تصویب کردند؟

تشکیل وزارت بازرگانی به دولت برای تنظیم بازار کمک خواهد کرد

در همین رابطه، میثم لطیفی؛ معاون رئیس‌جمهور در جریان جلسه علنی دیروز (سه‌شنبه) مجلس شورای اسلامی، با اشاره به این‌که برای دولت تشکیل سازمان بازرگانی یا وزارت بازرگانی تفاوتی ندارد، تأکید کرد: علی‌رغم این‌که در سال ۱۳۹۰ وزارت صنعت،معدن‌وتجارت ادغام شد از این سال تا به امروز هشت وزیر در این وزارتخانه تغییر پیدا کرده است و وزارت صنعت،معدن‌وتجارت اهدافی که مدنظر داشت را نتوانسته محقق کند و در حوزه مدیریت یکپارچه نقش‌آفرینی چندانی نداشته است.

نظر موافقان و مخالفان

سیدعلی موسوی؛ در مخالفت با بررسی دوفوریتی لایحه تشکیل وزارت بازرگانی، بیان کرد: کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی به‌عنوان کمیسیون تخصصی مخالف اجرای این لایحه است. با تشکیل وزارت بازرگانی، بروکراسی اداری زیادتر می‌شود، در حالی که ما می‌گوییم دولت باید چابک‌سازی و کوچک شود. فتح‌ا… توسلی؛ در موافقت با بررسی این لایحه به صورت دوفوریتی، بیان کرد: ما چند روز گذشته وزیر صنعت،معدن‌وتجارت را استیضاح کرده و وی را برکنار کردیم. یکی از دلایل آن این بود که حوزه وظایف وزارت صنعت،معدن‌وتجارت آنقدر گسترده است که بحث تجارت کاملاً کنار رفته است. مصطفی طاهری؛ در مخالفت با بررسی این لایحه به صورت دوفوریتی بیان کرد: چندین‌بار این موضوع در کشور اتفاق افتاده که وظایف این دو وزارتخانه از هم جدا و یا ادغام شده است. آخرین‌بار که در دهه ۸۰ وزارت بازرگانی داشتیم منجر به افت تولید کارخانه‌های روغن‌کشی، اُفت تولید شکر و افت تولید کفش به دنبال واردات بی‌رویه از چین شد. مهرداد گودرزوندچگینی؛ در موافقت با بررسی این لایحه به صورت دوفوریتی، بیان کرد: یکی از موضوعاتی که مسأله امروز جامعه بوده، بحث کنترل بازار است که نیازمند یک ساختار مستقل و اثربخش برای کنترل بازار می‌باشد. وزارت صنعت،معدن‌وتجارت از چهار وزارتخانه سنگین تشکیل شده است. گفتنی است؛ نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان جلسه علنی، تقاضای دولت مبنی بر بررسی لایحه تشکیل وزارت بازرگانی به صورت دوفوریتی را بررسی کرده و در نهایت با ۱۴۳ رأی موافق با این درخواست موافقت کردند.