آینده میراث تاریخی چه می‌شود؟

دفاع وزیر میراث فرهنگی از مزایده ابنیه‌های تاریخی

مرضیه نیکخواه ـ مزایده بنای تاریخی متأسفانه به مسأله‌ای روتین در بخش میراث فرهنگی کشورمان تبدیل شده است! بناهایی که میلیون‌ها گردشگر داخلی و خارجی را میخکوب خود می‌کند، اما آنچنان که باید به آن توجه نمی‌شود! از مرمت آثار تاریخی که با برگزاری مناقصه به انجام می‌رسد و برنده آن سعی می‌کند برای سود […]

مرضیه نیکخواه ـ مزایده بنای تاریخی متأسفانه به مسأله‌ای روتین در بخش میراث فرهنگی کشورمان تبدیل شده است! بناهایی که میلیون‌ها گردشگر داخلی و خارجی را میخکوب خود می‌کند، اما آنچنان که باید به آن توجه نمی‌شود! از مرمت آثار تاریخی که با برگزاری مناقصه به انجام می‌رسد و برنده آن سعی می‌کند برای سود بیشتر از غیرمتخصصین بهره ببرد، گرفته (همچون گنبد شیخ لطف‌ا… اصفهان) تا مزایده بناهایی که ریشه‌ای مستقیم با فرهنگ این آب و خاک دارند اما به‌راحتی تبدیل به رستوران و تفرجگاه و غیر می‌شوند! همچنین گمانه‌زنی‌‌ها حاکی از تبدیل شدن صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیاء و بهره‌برداری به نهادی عمومی و غیردولتی است، آن هم صندوقی که در اساسنامه خود حق فروش آثار را هم دارد! جنجال تازه مزایده بناهای تاریخی وقتی شروع شد که صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیا و بهره‌برداری اعلام کرد ۱۹ بنای تاریخی با هدف بهره‌برداری به مزایده گذاشته شده‌اند. این بنا‌‌ها شامل خانه دانشمندی، خانه آقایی‌زاده، حمام قلعه، خانه بهادرالملک، گراندهتل، خانه فخری راور، کارخانه حناسایی، ارگ راین، باغ هرندی، خانه اوشیدری، خانه ابراهیمی، حمام سالار، کاروانسرای زعفرانیه، کاروانسرای مهر، کاخ ناصرالدین‌ میرزا، خانه سرهنگ ایرج، عمارت اربابی لیقوان، کاروانسرای گوئجه‌بئل و کاروانسرای جانانلو است. حال سؤال این است که آینده آثار فرهنگی این مرز و بوم چه می‌شود؟

دفاع ضرغامی از مزایده‌ها

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، گفت: مرمت، نگهداری، اداره و استفاده بهینه و کاربردی از بناهای تاریخی با مشخصاتی که در نظر گرفته شده جزء سیاست‌های جدی دولت است و بخش‌خصوصی می‌تواند در این زمینه مشارکت کند. عزت‌ا… ضرغامی؛ در حاشیه جلسه دیروز (چهارشنبه) هیأت دولت در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: مشارکت خصوصی در مرمت، نگهداری، اداره و استفاده بهینه و کاربردی از بناهای تاریخی با مشخصاتی که در نظر گرفته شده جزء سیاست‌های جدی دولت است. در این دولت ما ابعاد این کار را سرعت بخشیدیم تا مردم مشارکت کنند. وی افزود: بسیاری از ابنیه تاریخی ما در حال از بین رفتن هستند و هیچ اعتباری برای مرمت آن‌‌ها در کشور وجود ندارد. بعد از مرمت هم مسأله نگهداری و مدیریت آن‌‌ها پیش می‌آید که بحث مفصلی است. وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، اظهار کرد: مردم باید در این زمینه مشارکت کنند و بخش‌خصوصی می‌تواند در این زمینه کمک کند تا طبق مزایده این ابنیه به افرادی با مدت مشخص و مبلغ مشخص اجاره داده شود تا آن‌ها را مرمت و نگهداری کنند و در حوزه‌هایی که ما تأیید می‌کنیم کاربری خوبی برایشان در نظر بگیرند. ضرغامی؛ یادآور شد: نظارت بر این موارد هم با خود وزارت میراث فرهنگی است و ابنیه مورد نظر نه تنها آسیب نمی‌بینند که از آسیب نجات پیدا می‌کنند. در غیر این‌صورت همه این‌‌ها بدل به محل تجمع معتادان و حتی بیتوته سگ‌‌ها می‌شود.