ایران در فهرست ۳۶کشور درگیر بحران آب است

آیا بحران آب در ایران یک توهم است؟ ایران در فهرست ۳۶کشور درگیر بحران آب است به گزارش خبرآنلاین تحقیقات داخلی و خارجی شرایط آبی ایران را بحرانی می‌دانند؛ تحقیق مؤسسه جهانی منابع می‌گوید سالانه بیش از ۸۰درصد منابع آبی ایران برای کشاورزی، صنعت و مصرف شهری غیرقابل دسترس می‌شود و ایران در فهرست ۳۶کشوری […]

آیا بحران آب در ایران یک توهم است؟

ایران در فهرست ۳۶کشور درگیر بحران آب است

به گزارش خبرآنلاین تحقیقات داخلی و خارجی شرایط آبی ایران را بحرانی می‌دانند؛ تحقیق مؤسسه جهانی منابع می‌گوید سالانه بیش از ۸۰درصد منابع آبی ایران برای کشاورزی، صنعت و مصرف شهری غیرقابل دسترس می‌شود و ایران در فهرست ۳۶کشوری که درگیر بحران آب هستند، حضور دارد.

براساس گفته بسیاری از مسؤولان و اطلاعات تحقیقات خارجی و داخلی، ایران وضعیت وحشتناکی در رابطه با میزان منابع آبی خود دارد و شاید حتی تا چند سال منابع آبی کشورمان تمام شود. اما این مسأله را بسیاری باور ندارند و بحران آب را توطئه‌ای برای کم‌تر مصرف کردن آب می‌دانند.

حسن روحانی، رییس‌جمهور، معصومه ابتکار، رییس سازمان محیط‌زیست و حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو از مسؤولان رده بالای دولت هستند که پیش از این نسبت به بحران آب در ایران هشدار داده‌اند. به گفته چیت‌چیان میزان مصرف آب در ایران ۹۶ میلیارد مترمکعب است و این در مقایسه با ۱۲۰ میلیارد مترمکعب از کل منابع آب تجدیدشونده کشور، نشان‌دهنده وضعیت بحرانی مصرف آب در ایران است.

در همین رابطه چندی پیش اویس ترابی، دکترای عمران و کارشناس هیدرولوژی هشدار داد که تا ۷ سال دیگر منابع آبی ایران تمام می‌شود. برخی این حرف‌ها را یک توطئه و یا یک دروغ خواندند.

۸۰ درصد منابع آبی ایران هر سال تلف می‌شود

اما تحقیقات خارجی هم شرایط آبی ایران را بحرانی می‌دانند، براساس تحقیق مؤسسه جهانی منابع که سال ۲۰۱۳ منتشر شد، سالانه بیش از ۸۰ درصد منابع آبی ایران برای کشاورزی، صنعت و مصرف شهری غیرقابل دسترس می‌شود و ایران در فهرست ۳۶ کشوری که درگیر بحران آب هستند حضور دارد.

تا ۲۰ سال دیگر منابع آبی ایران تمام می‌شود

چندی پیش روزنامه «فایننشال تایمز» هم در مقاله‌ای با عنوان «ایران خشک شد» نوشت: «ایران با پیشینه ۷ هزار ساله تا ۲۰ سال دیگر از بی‌آبی و خشکسالی نابود می‌شود و از آن بیابانی به جای خواهد ماند که هیچ گیاه و جانداری توان زندگی در آن را نخواهد داشت.»

در مقاله این روزنامه انگلیسی در کنار دلایلی مانند رشد صنعت و افزایش جمعیت، از کشاورزی به عنوان دلیل اصلی بحران آب در ایران نام برده شده است.

آیا تغییرات ایران در زمینه آب بسیار کم و بسیار دیر نیست؟

تحقیقات مؤسسه مستقل استرالیایی «اف‌دی‌آِی» هم از بحران آب در ایران خبر می‌دهد، براساس تحقیق این مؤسسه ایران در حال مبارزه با یک بحران آب است و علت آن هم سوء‌مدیریت دولت و برنامه‌ریزی‌های نامناسب است.

در این تحقیق آورده شده است که با وجود برنامه‌ریزی‌هایی که در سال ۲۰۱۳ برای اصلاح الگوی مصرف در ایران صورت گرفته است، میانگین مصرف آب در ایران ۷۰ درصد بیش‌تر از میانگین جهانی است و با ادامه این روند و با تأثیرات تغییر اقلیم بحران آب در ایران تشدید می‌شود.

ایران چهارمین کشور در معرض خشک شدن

ناسا هم در تحقیقی که آذرماه سال گذشته انجام داده بود، از ارتباط تغییر اقلیم و بحران آب در ایران گفته بود.

براساس این تحقیق سازمان ملی هوانوردی و فضایی ایالت متحده آمریکا، ایران در فهرست ۴۵ کشور در معرض خطر خشکسالی در رتبه چهارم قرار گرفته است. گزارش ناسا تأکید می‌کند که احتمال دارد بین ۳۰ تا ۴۰ سال آینده بخش‌های وسیعی از ایران به بیابان مطلق تبدیل شوند.

ایران از بحران آب وارد کمیابی آب می‌شود؟

 

یکی از اصلی‌‌ترین معیار‌های اندازه‌گیری شرابط آبی یک کشور معیار فالکن مارک است؛ براساس این معیار اگر سرانه مصرف آب تجدیدپذیر در کشوری کم‌تر از ۱۷۰۰ مترمکعب باشد، دچار بحران آب است و این بحران زنگ خطری برای آن کشور است که افزایش جمعیت در آن می‌تواند منجر به اتفاقات خطرناکی باشد و این در حالی است که اگر این میزان به کم‌تر از ۱۰۰۰ متر مکعب برسد، شرایط بسیار جدی می‌شود؛ در آن صورت در کشوری که این اتفاق در آن رخ می‌دهد بحران‌های اقتصادی شدید و فجایای محیط‌زیستی زیادی رخ می‌دهد و کمیابی آب اتفاق می‌افتد.