مهدی یاوری- سالهاست که وقتی نام دریاچه ارومیه به میان میآید، دیگر کسی به یاد دریاچهای پُرآب نمیافتد؛ دیگر کسی به یاد پلیکانها و فلامینگوهای مهاجر و اردکها نمیافتد؛ دیگر خبری از هزاران گردشگری که به دنبال خواص فوقالعاده آب آن بودند نیز نمیافتد. سالهاست که نام این دریاچه با خشکسالی پیوند خورده است؛ دریاچهای […]
مهدی یاوری- سالهاست که وقتی نام دریاچه ارومیه به میان میآید، دیگر کسی به یاد دریاچهای پُرآب نمیافتد؛ دیگر کسی به یاد پلیکانها و فلامینگوهای مهاجر و اردکها نمیافتد؛ دیگر خبری از هزاران گردشگری که به دنبال خواص فوقالعاده آب آن بودند نیز نمیافتد. سالهاست که نام این دریاچه با خشکسالی پیوند خورده است؛ دریاچهای که از جاهای طبیعی ایران بود و عنوان ششمین دریاچه آب شور جهان، بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه و بزرگترین دریاچه ایران را با خود یدک میکشید. کار حتی به جایی رسید که لئوناردو دی کاپریو؛ بازیگر برنده اسکار و از حامیان محیطزیست در پست اینستاگرامش از دریاچه ارومیه اینچنین نوشت: فقط یک لنگرگاه مخروبه از دریاچه خشک شده ارومیه در شمال غربی ایران باقی مانده است. این دریاچه زمانی بزرگترین دریاچه نمکی خاورمیانه محسوب میشد، اما حالا تنها پنج درصد از آب آن باقی مانده و آب خود را در دو دهه اخیر بر اثر تغییرات آب و هوایی، ساختن سد و کاهش بارندگی از دست داده است.
اثرات خشک شدن دریاچه ارومیه بر سلامت مردم منطقه
از سوی دیگر نتایج مطالعات محققان کشور در زمینه اثرات خشک شدن دریاچه ارومیه بر سلامت مردم نشان از افزایش فشار خون و آسم دارد. در همین رابطه، بهداد چهرهنگار؛ مسؤول وقت واحد مطالعات راهبردی ستاد احیای دریاچه ارومیه، چنین میگوید: نتایج به دست آمده از این مطالعات در سال ۸۴ تا ۹۴ افزایش پراکندگی جغرافیایی فشار خون را نشان داد، ضمن آنکه پراکنش جغرافیایی آسم نیز مشاهده شد. به گفته وی، افزایش آمار تولد نوزادان با وزن کمتر از ۲٫۵۰۰ گرم و پراکندگی انتشار میزان مرگومیر از دیگر نتایج این بررسی بوده است. همچنین کیاست امیریان؛ مدیر کل دفتر مدیریت بههم پیوسته منابع آب خزر و دریاچه ارومیه، تراز دریاچه ارومیه را ۴۹ سانتیمتر کمتر از پارسال اعلام کرد! به گفته وی همچنان مهمترین بارش باران مهمترین عامل حیات دوباره دریاچه ارومیه است!
۹ مصوبه جدید برای تسریع در روند احیای دریاچه ارومیه
آخرین خبر از احیای دریاچه ارومیه حاکی است که در جلسه احیای این دریاچه به ریاست محمد مخبر؛ معاون اول رئیسجمهور، گزارشی امیدبخش از روند احیای دریاچه ارومیه ارائه و ۹ راهبرد جدید برای تسریع در نجات این پهنه آبی و استمرار روند فعلی با ۲۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار تصویب شد. ۹ پیشنهاد در این جلسه با اعتباری حدود ۲۳۰۰میلیارد تومان به تصویب رسید که تدوین طرحی جامع برای مدیریت چاههای آب ضمن توجه به معیشت و اشتغال جایگزین، بهبود ساختار اجرایی ستاد احیا و کمیته استانی، تکمیل و اجرای فاز دوم طرح انتقال آب سد کانیسیب به دریاچه ارومیه و توسعه مراکز ترویجی برای اصلاح الگوی کشت و افزایش بهرهوری در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه از جمله این مصوبات بود.
دیدگاه بسته شده است.