مسابقه‌ای که بیش از حد «بولد» شد

نگاهی به جنجال یک بازی مسابقه‌ای که بیش از حد «بولد» شد مسعود طاهری حساس‌‌‌‌ترین بازی گروه اول رقابت‌های مقدماتی جام‌جهانی، فردا برگزار می‌شود. مسابقه‌ای که این روز‌‌‌ها به لطف برخی سخنان، قبل از آغاز سوت بازی، جنجالی شده است. ایران و کره‌جنوبی فردا در حالی روبه‌روی هم قرار می‌گیرند که حاشیه‌های این بازی از […]

نگاهی به جنجال یک بازی

مسابقه‌ای که بیش از حد «بولد» شد

مسعود طاهری

حساس‌‌‌‌ترین بازی گروه اول رقابت‌های مقدماتی جام‌جهانی، فردا برگزار می‌شود. مسابقه‌ای که این روز‌‌‌ها به لطف برخی سخنان، قبل از آغاز سوت بازی، جنجالی شده است.

ایران و کره‌جنوبی فردا در حالی روبه‌روی هم قرار می‌گیرند که حاشیه‌های این بازی از مدت‌‌‌ها پیش آغاز شده؛ البته این حاشیه‌ها مربوط به خود مسابقه نبوده بلکه مربوط به روز برگزاری بازی بوده است.

با آغاز هیجانات ناشی از شروع مسابقات مقدماتی جام‌جهانی، همزمان شدن بازی ایران و کره در روز تاسوعا که نقل محافل شده بود، با اظهارنظر برخی از شخصیت‌ها، روز برگزاری بازی به قول مطبوعاتی‌‌‌ها «بولد» شد.

چراغ اول انتقادات را آیت‌ا…یزدی، رییس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم روشن کرد و از برگزاری بازی ایران با کره در روز تاسوعا انتقاد کرد. وی خطاب به وزیر ورزش گفت: «من شما را نصیحت نمی‌کنم بلکه از شما می‌خواهم این بررسی را انجام دهید و اگر قرار است تعطیل شود بهتر از حرمت‌شکنی است. اگر قرار باشد که برای حفظ حرمت عاشورا قبل از مسابقه مداحی صورت بگیرد، پس از گل توسط ایران آیا کسی خوشحالی نخواهد کرد و آیا می‌توان جلوی خوشحالی مردم را گرفت؟»

نفر بعدی منصور‌ارضی، مداح اهل‌بیت بود. وی با لحنی بسیار تندتر موضع‌گیری کرد و گفت: «بمیرند آن‌هایی که هر غلطی بخواهند بر زبان جاری می‌کنند. از بس که حروم خوردند، این حرف‌‌‌‌ها را می‌زنند. الان هم می‌خواهند شب تاسوعا جوان‌‌‌‌ها را بکشانند تا میدان کربلا را ول کنند بیایند میدون‌ بازی. نقشه‌ها زیاده شما مردم باید بیدار بشید. شما هرکدام اعتراض کنید، یواش‌یواش می‌فهمند. دنبال درگیری هستند، اگر حزب‌ا… خشمش بگیره، همشون رو نابود می‌کنه».

پس از این انتقادات بود که برخی از نمایندگان مجلس همچون علی‌مطهری به این داستان ورود کردند. نماینده مردم تهران و نایب‌رییس مجلس در نامه‌ای به آیت‌ا…یزدی نوشت: «به نظر می‌رسد که ابراز حساسیت بیش‌ازحد نسبت به این موضوع، امری ضد تبلیغ دین به شمار می‌رود. فرضاً مردم برای گلی که ایران به کره‌جنوبی بزند، خوشحال شوند و عده‌ای ابراز شادی کنند. وظیفه روحانیت و مصلحان جامعه است که با نقاط ضعف جامعه و آداب و رسوم خرافی که مانند زنجیر به دست و پای مردم بسته شده است، مبارزه کنند، نه این‌که سوار بر این موج‌‌‌‌ها شوند…».

پس از علی‌مطهری، نوبت آیت‌ا…هاشم‌زاده‌هریسی نماینده مردم آذربایجان‌شرقی در مجلس خبرگان رهبری بود که درباره این بازی به اظهار نظر بپردازد. وی با اعلام این که برگزاری بازی فوتبال ایران- کره‌جنوبی در روز تاسوعا اشکال ندارد، می‌گوید:  هیچ‌کس حق ندارد مراسم عزاداری امام حسین را به انحصار خود دربیاورد. مجتهدین هم در یک رشته خاص مجتهد هستند اما می‌بینیم برخی از آقایان در هر موردی اظهارنظر می‌کنند و اگر همین منوال پیش برود چیزی برای امام‌حسین(ع) باقی نمی‌ماند. باید به مردم اعتماد کنیم، مردم بهتر از هر فرد دیگری رعایت می‌کنند و احترام امام‌حسین(ع) را نگه می‌دارند و احتیاج ندارند برای آن‌‌‌ها درمورد امام‌حسین تعیین و تکلیف کنیم.»

و این‌گونه بود که یک بازی معمولی فوتبال به یک جنجال عظیم تبدیل شد تا جایی که شایعاتی مبنی بر فروش حداقلی بازی ایران و کره، عدم پخش مستقیم بازی از تلویزیون و… مطرح شد. شایعاتی که البته بعد‌‌‌ها همگی از سوی مسؤولان تکذیب شدند.

جالب آن که چند سال پیش بازی تیم استقلال مقابل دالیان از چین در مرحله نیمه‌نهایی باشگاه‌های آسیا دقیقاً در همین روز یعنی در روز تاسوعای‌حسینی برگزار شد و تماشاگران ایرانی رفتاری بسیار شایسته داشتند و اتفاقاً آن بازی با برتری تیم استقلال و صعود این تیم به فینال مواجه شد که این مسأله نیز باعث بروز رفتار ناپسند از سوی تماشاگران نشده بود و از سوی دیگر بیش از یک میلیارد نفر از مردم ساکن کره زمین (ایران و چین) شاهد عظیم‌‌‌‌ترین سوگواری ایرانیان بودند.

 

حال باید پرسید که خوشحالی کردن برای گلی که احتمالاً توسط ایران به ثمر برسد، به معنی شادی کردن برای شهادت امام حسین(ع) و هتک‌حرمت و اهانت به ساحت سالار شهیدان است؟ و این که آیا لازم بود، همزمانی یک بازی فوتبال به کشمکش بین شخصیت‌ها تبدیل شود؟