چالش امتحان؛ از لو رفتن سؤالات کنکور تا رمزنگاری سؤالات امتحانات نهایی

علی غلام‌فراهانی- به فصل امتحانات مدارس نزدیک می‌شویم؛ امتحاناتی که سرنوشت یک‌سال تحصیلی هر دانش‌آموز در آن نهفته است و به عبارت دیگر ثمره یک‌سال تلاش تحصیلی‌‌اش مشخص می‌شود. اما همچون سال‌های گذشته لو رفتن سؤالات یکی از دغدغه‌های دانش‌آموزان است. اتفاقی که در کنکور امسال نیز رخ داد و باعث سرخوردگی بسیاری از کنکوری‌ها […]

علی غلام‌فراهانی- به فصل امتحانات مدارس نزدیک می‌شویم؛ امتحاناتی که سرنوشت یک‌سال تحصیلی هر دانش‌آموز در آن نهفته است و به عبارت دیگر ثمره یک‌سال تلاش تحصیلی‌‌اش مشخص می‌شود. اما همچون سال‌های گذشته لو رفتن سؤالات یکی از دغدغه‌های دانش‌آموزان است. اتفاقی که در کنکور امسال نیز رخ داد و باعث سرخوردگی بسیاری از کنکوری‌ها شد. در واقع ماجرای لو رفتن سؤالات مثل فیلم‌های تکراری تلویزیون است، هر سال پخش می‌شود و آخر داستان هم با دستگیری متخلفان به پایان می‌رسد. فیلم هر سال هم با قول تمهیدات سفت و سخت سازمان سنجش برای مبارزه با تقلب شروع می‌شود. با پیغام‌هایی مانند «عضویت در کانال‌های تلگرامی جرم محسوب می‌شود» هم هیجان قصه را زیاد می‌کنند. متهمان هم کل سال نشسته‌اند و برای این روز سرنوشت‌ساز نقشه می‌ریزند و با تمام قوا و وسایل الکترونیکی روز دنیا به میدان می‌آیند تا جیب‌شان را پُر از پول کنند. به هر شکل باز هم وعده‌های مسؤولان افاقه نکرد و حتی به‌رغم قطع اینترنت سؤالات کنکور لو رفت و فروخته شد تا نگرانی‌ها نسبت به امتحانات پایان سال افزایش یابد. حال و در آستانه آغاز امتحانات تحصیلی، سؤال اصلی این است که چگونه می‌توان از سؤالات امتحانی محافظت کرد؟

سؤالات امتحانات نهایی «رمزنگاری» می‌شود

در همین رابطه، محسن زارعی؛ رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش، در نشستی خبری توضیحاتی پیرامون برگزاری آزمون‌های نهایی خرداد ۱۴۰۲ ارائه داد. زارعی؛ گفت: افراد امین و مسلط به موضوع تدریس و آزمون، برای طراحی سؤالات، انتخاب شده‌اند و طراحی تمام سؤالات چه آزمون‌های داخلی و چه خارجی در فضای قرنطینه کامل انجام می‌شود. بعد از طراحی سؤالات، سؤالات رمزنگاری شده و یک روز قبل از آزمون برای رؤسای حوزه‌های برگزاری امتحانات ارسال می‌شود. وی ادامه داد: امنیت رمزنگاری‌‌ها بسیار بالاست و قفل این رمز‌ها به هیچ عنوان قابل بازگشایی نیست مگر با رمز اصلی. تکثیر سؤالات در روز برگزاری امتحانات نیز در اتاق قرنطینه پس از دریافت رمز انجام می‌شود. با این سازوکار امکان لو رفتن سؤالات امتحانات نهایی را به صفر رسانده‌ایم. این اطمینان را به خانواده‌ها می‌دهم که به هیچ عنوان امکان لو رفتن سؤالات وجود ندارد. رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش، درباره تصحیح اوراق امتحانی، گفت: تصحیح الکترونیک را از خرداد ۱۴۰۱ به صورت آزمایشی برای حوزه‌های امتحانی خارج از کشور و در دی‌ماه ۱۴۰۱ در برخی مدارس مناطق انجام دادیم و از این نوبت امتحانی بنا داریم تصحیح الکترونیکی را در همه حوزه‌های امتحانی سراسر کشور انجام دهیم. زارعی؛ افزود: مصححان برگه‌های دانش‌آموزان استان خودشان را تصحیح نمی‌کنند و برگه‌های دانش‌آموزان استان‌های دیگر در اختیارشان قرار می‌گیرد. همچنین تنها یک مصحح سؤالات را تصحیح نمی‌کند بلکه دو مصحح این‌کار را انجام می‌دهد و سه نسخه راهنمای تصحیح برای استان‌‌ها مبنای عمل قرار می‌گیرد. وی ضمن اعلام اینکه تمام حوزه‌های آزمون به دوربین مدار بسته‌ تجهیز شده‌اند و اگر هنوز حوزه‌ای دوربین نداشته باشد، باید این کار را انجام دهند، اظهار کرد: همچنین همه حوزه‌ها به راکت‌های سیگنال‌یاب تجهیز شده‌اند. رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش، افزود: از دانش‌آموزان می‌خواهیم فریب شبکه‌هایی که به دنبال سودجویی هستند را نخورند. آزمون‌‌ها تشریحی هستند و دریافت پاسخ تشریحی در حوزه‌هایی که دوربین و سیگنال‌یاب دارند، امکان‌پذیر نیست و اگر هم اتفاق بیفتد برگه‌های مشکوک را بازبینی کرده و طبق قانون «رسیدگی به تخلفات» با افراد برخورد می‌شود.