گروه سیاسی- آب مایه حیات است و به همین خاطر همواره از مهمترین تهدیدات جوامع بشری بوده است. ایران و افغانستان نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی خود همواره با تنش آبی در شهرهای خود مواجه بودهاند. بنابراین استفاده دوجانبه از آبهای مرزی بین ایران و افغانستان، همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. تاریخ را […]
گروه سیاسی- آب مایه حیات است و به همین خاطر همواره از مهمترین تهدیدات جوامع بشری بوده است. ایران و افغانستان نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی خود همواره با تنش آبی در شهرهای خود مواجه بودهاند. بنابراین استفاده دوجانبه از آبهای مرزی بین ایران و افغانستان، همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. تاریخ را که ورق بزنی میبینی همواره تنش آبی با همسایه افغانی به ۶۰ سال پیش میرسد؛ تنشی که در نهایت در سال ۱۳۵۱ با توافق بین مجالس ایران و افغانستان حل شد. این روند بر طبق توافقات میان ایران و افغانستان ادامه داشت تا در دهه ۷۰ با به قدرت رسیدن طالبان رویکردهای جدیدی در حوزه آب اتفاق افتاد و تنشهایی میان این دو کشور آغاز شد. طالبان که اهل گفتوگو و منطق بینالمللی نبودند در روزهای آغازین قدرت خود اقدام به محدودیتهایی غیرقانونی در حوزه حقابه ایران کرده که تاکنون ادامه دارد، هر چند در زمان ریاست جمهوری اشرف غنی؛ تا حدی مشکلات آبی مرتفع شده بود اما افغانستانیها هیچگاه به توافق سال ۵۱ بازنگشتند تا هیرمند پُرآب خشک شود! دریاچه هامون نیز به تبع این رخداد خشک شد، دریاچهای که دارای مصوبه بینالمللی است و جز کنوانسیون سازمان ملل است اما به دلیل بیتوجهی، خشک شده و تغییرات اقلیمی سختی به وجود آورده است. حال سؤال این است که حکومت فعلی افغانستان یعنی طالبان که اصولاً حرف منطقی نمیپذیرد، حاضر میشود تا به توافق بینالمللی سال ۱۳۵۱ برگردد؟
خط و نشان رئیسی برای حاکمان افغانستان
در همین رابطه، سیدابراهیم رئیسی؛ رئیسجمهور، با اشاره به سابقه تاریخی و توافقات و معاهدات دو کشور درباره حقابه هیرمند، تأکید کرد: میخواهم به حاکمان افغانستان عرض کنم که این سخن بنده را مطلب عادی تلقی نکنند، بسیار جدی بگیرند؛ به مسؤولین و حاکمان افغانستان اخطار میکنم که حق مردم و منطقه سیستانوبلوچستان را سریعاً بدهند. وی در جریان سفر به استان سیستانوبلوچستان و در مراسم آغاز لولهگذاری انتقال آب از دریا به استانهای نوار شرقی کشور، گفت: حقابهای را که مردم سیستان از رود هیرمند دارند، نمیشود مشمول مرور زمان کرد. رئیسجمهور، با اشاره به برخی ادعاهای منتشره مبنی بر اینکه سد احداث شده بر روی هیرمند آب چندانی ندارد یا بخشی از آن رسوبات است، تصریح کرد: باید هر چه سریعتر این اجازه به کارشناسان ما داده شود تا این مسأله را بررسی کنند، اگر کارشناسان ما این مطلب را تأیید کردند، بسیار خب اشکال ندارد، در نبودن آب ما بحثی نداریم، اما اگر آب وجود دارد، این حق مردم سیستانوبلوچستان باید داده شود و ما به هیچ عنوان اجازه نمیدهیم حق مردم ضایع شود.
تعهد به امنیت مرز مشترک، خطقرمز ماست
حسین امیرعبداللهیان؛ وزیر امورخارجه نیز، در تماس تلفنی با امیرخان متقی؛ سرپرست وزارت امورخارجه دولت سرپرستی موقت افغانستان، تأکید کرد: رهاسازی آب از سوی افغانستان و تأمین حقابه ایران به صورت عملی، مطالبه جدی جمهوری اسلامی ایران است و این امر در مناسبات فیمابین تأثیر دارد. وی در این گفتوگوی تلفنی، تأکید سرپرست وزارت خارجه افغانستان بر پایبندی هیأت حاکمه افغانستان بر حقابه ایران را مثبت ارزیابی کرد و گفت: رهاسازی آب از سوی افغانستان و تأمین حقابه ایران به صورت عملی، مطالبه جدی جمهوری اسلامی ایران است و این امر در مناسبات فیمابین تأثیر دارد. رئیس دستگاه دیپلماسی، با اشاره به مشکلات فراوانی که عدم تأمین حقابه ایران و خشکسالی ناشی از آن بر مردم سیستانوبلوچستان تحمیل کرده است، اظهار امیدواری کرد که طرف افغانستانی اهتمام لازم را در رهاسازی آب این سد و رساندن آب به سیستان داشته باشد. امیرعبداللهیان؛ بر اجرای دقیق و کامل بندهای پیشبینی شده در معاهده ۱۳۵۱ پیرامون آب هیرمند، از جمله امکان بازدید یک کمیته فنی مشترک میان دو کشور از وضعیت آب موجود در سمت افغانستان، تأکید کرد و آن را برای ایران بسیار مهم خواند.
دیدگاه بسته شده است.