آغاز مزایده جنجالی ۱۹ بنای تاریخی!

گروه سیاسی- اردیبهشت‌ماه بود که خبر مزایده واگذاری ۱۹ بنای تاریخی منتشر شد؛ خبری که طبق معمول با انتقاد گسترده کارشناسان میراث فرهنگی مواجه شد. زیرا بنای تاریخی گواهی بر تاریخ یک مملکت است و نمی‌توان همانندش را مجدداً به وجود آورد. سازمان میراث فرهنگی هم طبق معمول از این رویه غلط حمایت کرد؛ رویه‌ای […]

گروه سیاسی- اردیبهشت‌ماه بود که خبر مزایده واگذاری ۱۹ بنای تاریخی منتشر شد؛ خبری که طبق معمول با انتقاد گسترده کارشناسان میراث فرهنگی مواجه شد. زیرا بنای تاریخی گواهی بر تاریخ یک مملکت است و نمی‌توان همانندش را مجدداً به وجود آورد. سازمان میراث فرهنگی هم طبق معمول از این رویه غلط حمایت کرد؛ رویه‌ای که نه‌فقط مختص این دولت باشد، بلکه دیگر دولت‌‌ها نیز با مزایده آثار تاریخی خون به دل بسیاری از علاقه‌مندان به فرهنگ این مملکت کرده‌اند. اوضاع وقتی بدتر شد که یکی از مسؤولان ارشد مناطق آزاد کشور حتی گفت؛ وضع مالی جوری خراب است که شاید مجبور شویم جزایر کیش و قشم را نیز به مزایده بگذاریم!

نگاهی به ۱۹ بنای تاریخی

به هر شکل و به‌رغم مخالفت‌ها، پرونده مزایده ۱۹ بنای تاریخی همچنان روی میز صندوق آثار و احیاء به‌عنوان زیرمجموعه سازمان میراث فرهنگی و مجری برگزاری مزایدات باقی ماند تا اینکه دیروز (دوشنبه) رسماً اعلام شد که مزایده جنجالی ۱۹ بنای تاریخی آغاز شده است! این ۱۹ بنای تاریخی، طبق اعلام صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش‌دستباف و احیاء و بهره‌برداری، شامل خانه دانشمندی، خانه آقایی‌زاده، حمام قلعه، خانه بهادرالملک، گراندهتل، خانه فخر راور، کارخانه حناسایی، ارگ راین، باغ هرندی، خانه اوشیدری، خانه ابراهیمی، حمام سالار، کاروانسرای زعفرانیه، کاروانسرای مهر، کاخ ناصرالدین میرزا، خانه سرهنگ ایرج، عمارت اربابی لیقوان، کاروانسرای گوئجه‌بئل و کاروانسرای جانانلو است که بهره‌برداری آن‌‌‌ها به مزایده گذاشته شده است. برخی از بنا‌‌ها که در فهرست نخستین مزایده سال ۱۴۰۲ صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش‌دستباف و احیاء و بهره‌برداری قرار گرفته، از جمله خانه سرهنگ ایرج و کاخ ناصرالدین‌میرزا پیش‌تر نیز به مزایده گذاشته شده بودند، اما سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری آن‌‌‌ها ناکام ماند.

دفاع رئیس میراث از مزایده

عزت‌ا… ضرغامی؛ وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، در دفاع از مزایده بناهای تاریخی چنین، گفت: مرمت، نگهداری، از بناهای تاریخی را با برگزاری مزایده به بخش‌خصوصی با مدت مشخص اجاره می‌دهیم. مشارکت خصوصی در مرمت، نگهداری، اداره و استفاده بهینه و کاربردی از بناهای تاریخی با مشخصاتی که در نظر گرفته شده، جزء سیاست‌های جدی دولت است. در این دولت ما ابعاد این کار را سرعت بخشیدیم تا مردم مشارکت کنند. بسیاری از ابنیه تاریخی ما در حال از بین رفتن هستند و هیچ اعتباری برای مرمت آن‌‌‌‌ها در کشور وجود ندارد. بعد از مرمت هم مسأله نگهداری و مدیریت آن‌‌‌‌ها پیش می‌آید که بحث مفصلی است. مردم باید در این زمینه مشارکت کنند و بخش‌خصوصی می‌تواند در این زمینه کمک کند تا طبق مزایده این ابنیه به افرادی با مدت مشخص و مبلغ مشخص اجاره داده شود تا آن‌‌‌ها را مرمت و نگهداری کنند و در حوزه‌هایی که ما تأیید می‌کنیم کاربری خوبی برایشان در نظر بگیرند.

مزایده آغاز شد!

به هر ترتیب مزایده الکترونیکی ۱۹ بنای تاریخی، در سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آغاز شد. معاون امور اقتصادی و بازرگانی صندوق احیای بناهای تاریخی در برنامه سلام خبرنگار شبکه خبر، گفت: در این مزایده متقاضیان می‌توانند در روند مرمت و احیای بناهای تاریخی معین در هشت استان کشور با کاربری اقامتگاه، فرهنگسرا یا موارد عمومی مشارکت کنند. احسان دهقانی؛ داشتن اهلیت در بنیه مالی و توان فنی مرمت را از اولویت‌های انتخاب سرمایه‌گذاران برای حضور در این مزایده برشمرد و گفت: براساس توان مالی متقاضیان با آن‌‌ها قراردادهای پنج تا ۱۵ سال بسته خواهد شد تا در مدت مرمت و احیای بناهای تاریخی هزینه‌های انجام شده و سود آن به سرمایه‌گذاران باز گردد. به گفته احسان دهقانی؛ روند قرارداد با سرمایه‌گذاران بخش‌خصوصی و واگذاری موقت ملک تاریخی به آنها، یک تا دو ماه طول خواهد کشید.