نگاهی به مواضع بازیگران عملیات موصل

    عملیات موصل در عراق طی روزهای آتی آغاز خواهد شد و هر کدام از بازیگران منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای در این باره مواضع خاصی دارند که در این گزارش به تفصیل در مورد آن‌‌ها سخن گفته می‌شود.به گزارش مهر، با نزدیک شدن به آغاز عملیات آزادسازی موصل از اشغال گروهک تروریستی داعش، هر […]

    عملیات موصل در عراق طی روزهای آتی آغاز خواهد شد و هر کدام از بازیگران منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای در این باره مواضع خاصی دارند که در این گزارش به تفصیل در مورد آن‌‌ها سخن گفته می‌شود.به گزارش مهر، با نزدیک شدن به آغاز عملیات آزادسازی موصل از اشغال گروهک تروریستی داعش، هر یک از بازیگران منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای، مواضع خاص و متناسب با راهبرد و منافع کلان خود در قبال آن اتخاذ و اقدام می‌کنند. در یک نگاه کلی می‌توان این بازیگران را به دو دسته ذیل تقسیم کرد:

۱٫ طیف مقاومت: متشکل از جمهوری اسلامی ایران، دولت عراق و گروه‌های مقاومت مردمی این کشور با محوریت حشدالشعبی. این طیف مصرانه خواستار آزادی موصل با محوریت و نقش آفرینی گروه‌های مختلف حشدالشعبی هستند. چرا که در صورت موفقیت این عملیات و آزادی موصل به عنوان دومین شهر مهم عراق، این موفقیت دستاورد بسیار مهمی برای شیعیان و حکومت نوپای آنان در عراق بوده و سایر رقبای سنتی شیعیان را در این کشور، هر چه بیشتر به حاشیه خواهد راند. برای شیعیان نیز این موضوع حایز اهمیت است.

۲٫ جریان مخالف جبهه مقاومت: این طیف با توجه به اهدافی که دنبال می‌کنند، دو دسته‌اند؛

۲ – ۱: بازیگران فرامنطقه ای

عمده‌‌‌ترین و اصلی‌‌‌ترین بازیگر فرا منطقه‌ای در عراق در موضوع موصل، آمریکا و متحدان آن با عنوان (ائتلاف بین‌المللی) هستند. واشنگتن در چارچوب توافقنامه امنیتی که در سال ۲۰۰۷ با بغداد به امضا رساند و بعد‌‌ها بر اساس آن عراق را ترک و امنیت را به نیروهای عراقی سپرد، متعهد به حمایت و دفاع از عراق در برابر تهدیدات و تجاوزات خارجی شده است. در این راستا و علی‌رغم کارشکنی‌‌ها و بی‌میلی‌های فراوان، آمریکا پا به این عرصه گذاشته و به ایفای نقش پرداخته است. یکی از اهداف عمده آمریکا، جلوگیری از اوج‌گیری جبهه مقاومت به رهبری ایران و محوریت حشدالشعبی در عراق است. لذا بار‌‌ها با حضور نیروهای حشدالشعبی در آزادسازی موصل مخالفت کرده و صرفاً خواستار مشارکت ارتش و نیروهای نظامی رسمی تحت فرمان دولت شده است. آمریکا در آزادی سایر مناطق مانند فلوجه نیز چنین قصدی را دنبال می‌کرد.

۲ _ ۲: بازیگران منطقه‌ای

الف – ترکیه: این کشور با توجه به ادعای تاریخی بر موصل و از سویی دیگر، مهار کرد‌‌ها و نیز با هدف تأمین امنیت مرزهای جنوبی خود پا به آوردگاه موصل گذاشته است. آنکارا با وارد کردن نیروهای نظامی خود علی‌رغم مخالفت دولت عراق، در صدد نقش‌آفرینی بوده است. ترکیه از مخالفان مشارکت حشدالشعبی در آزادسازی موصل بوده و علت آن را هم احتمال بروز و تشدید اختلافات طایفه‌ای و مذهبی در این منطقه عنوان کرده است.

ب – عربستان: این کشور به عنوان پشتیبان سنتی اهل تسنن عراق که با سقوط صدام در سال ۲۰۰۳ کم‌کم به جریانی ضعیف در صحنه سیاسی عراق تبدیل شده است، با هدف مهار قدرت شیعیان به ویژه حشدالشعبی به عنوان رقیب و تهدید اصلی جریان اهل سنت و از سویی دیگر به قصد تقویت این جریان از طریق نقش آفرینی در عملیات موصل، دست به فعالیت و تأثیرگذاری می‌زند.

 

ج – کردها: کرد‌‌ها که از دیر باز سودای استقلال را در سر می‌پرورانند، موضوع مبارزه با داعش و آزادسازی مناطق اشغالی را بهترین فرصت برای خود می‌دانند تا بر قلمرو نفوذ خود بیفزایند. آنان در این مدت به مناطقی پا گذاشته‌اند که در طی ۱۰۰ سال گذشته هیچ وقت فرصت و توان حضور در آنجا را نداشته‌اند. کرد‌‌ها بر این باورند که در صورت استقلال کردستان و یا و تقسیم آن به ۳ منطقه فدرال شیعه و کرد و سنی، بازه زمانی کنونی و بحث مبارزه با داعش و نقش‌آفرینی در معرکه موصل، فرصتی تاریخی جهت تسلط بر این شهر مورد ادعای خود می‌باشد. لذا در این عملیات باید به کرد‌‌ها به عنوان یک رقیب جدی و دارای پشتوانه اجتماعی جامعه کرد در جهت استقلال نگریست.