تکرار تجربه ناموفق تولید گوشی بومی؛ این‌بار در قالب تسهیلات ۵۰۰ میلیارد تومانی!

با گذشت چندین سال از امضای تفاهم‌نامه‌ای با عنوان «حمایت از تولید و توسعه زیست‌بوم تلفن همراه هوشمند تولید داخل» در دولت دوازدهم و تقاضای ۵۰۰ میلیارد تومان منابع مالی از دولت، بررسی‌‌ها نشان می‌دهد که طرح تولید گوشی بومی، به نحو شایسته به سرانجام مطلوب نرسید، حال خبر رسیده است که رئیس سازمان فناوری […]

با گذشت چندین سال از امضای تفاهم‌نامه‌ای با عنوان «حمایت از تولید و توسعه زیست‌بوم تلفن همراه هوشمند تولید داخل» در دولت دوازدهم و تقاضای ۵۰۰ میلیارد تومان منابع مالی از دولت، بررسی‌‌ها نشان می‌دهد که طرح تولید گوشی بومی، به نحو شایسته به سرانجام مطلوب نرسید، حال خبر رسیده است که رئیس سازمان فناوری اطلاعات گفته است که امسال حداقل ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی با هدف‌ ساخت یک‌ میلیون گوشی هوشمند در نظر گرفته شده است؛ حال باید دید با این همه وعده و تجربه ناموفق در تولید گوشی تلفن همراه بومی و صرف هزینه‌های چند ۱۰۰ میلیارد تومانی، چه شده است که دولت سیزدهم هم به فکر ارائه تسهیلات برای تولید گوشی بومی افتاده است. به گزارش سیتنا، گوشی تلفن همراه طی سال‌های اخیر به جزء لاینفکی از زندگی روزمره مردم از کودک تا بزرگسال تبدیل شده است. در همین حال، از دولت دوازدهم تولید گوشی بومی بیش از هر زمان دیگری مورد توجه دولت قرار گرفت تا جایی که دولت بر تولید گوشی تلفن همراه بومی و سیستم‌عامل بومی تأکید ویژه کرد، اما علی‌رغم وعده‌های مستمر مسؤولان وقت، تولید بومی این تکنولوژی آن‌طور که شایسته بود، عملیاتی نشد. راه‌اندازی خط تولید گوشی تلفن همراه در سال ۱۳۹۸ طی تفاهم‌نامه‌ای فی‌مابین پست‌بانک ایران، اپراتور‌ها و معاونت فناوری نوآوری وزارت ارتباطات شکل جدی‌تری گرفت. به ویژه این‌که محمدجواد آذری‌جهرمی؛ وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات، تخمین زد که با این خط تولید، می‌توان دو میلیون دستگاه تلفن همراه بومی تولید کرد. این تفاهم‌نامه با عنوان «حمایت از تولید و توسعه زیست‌بوم تلفن همراه هوشمند تولید داخل» امضاء شد و در این طرح حمایت مالی از طریق اعطای تسهیلات کم‌بهره و یارانه سود برای سرمایه‌گذاری ثابت، سرمایه در گردش، تحقیق و توسعه و صادرات محصولات در نظر گرفته شد.

تقاضای ۵۰۰ میلیارد تومان منابع مالی از دولت برای گوشی تولید داخلی و ارائه اقساطی به متقاضیان

محمدجواد آذری‌جهرمی؛ وزیر ارتباطات دولت دوازدهم، اعلام کرده بود که تقاضای ۵۰۰ میلیارد تومان منابع مالی از دولت دارند تا بتوانند به اپراتور‌ها وام بدهند. مقرر شد تا برای تحریک بازار تقاضا، گوشی تولید داخلی را به‌صورت اقساطی به کاربران ارائه دهند. آذری‌جهرمی؛ در همان زمان هم اعلام کرده بود که در این زمینه با بانک مرکزی هماهنگی نشده و موضوع به سازمان برنامه ارجاع شده است.

دستیابی به اهداف سهم بازار گوشی با مشارکت اپراتور‌‌ها و باندلینگ سرویس‌های ارتباطی روی سیم‌کارت

براساس اظهارات سیدستار هاشمی؛ معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم، جی‌ال‌ایکس، جی‌پلاس، صاایران، مجموعه‌ای در منطقه‌ ویژه‌ اقتصادی پیام، شرکت تبریزی پارلار صبح آسیا و شرکت ارگ جدید، برندهایی بودند که حتی با نگاه توسعه‌ی صادرات به کشورهای منطقه مشمول برنامه‌ حمایتی وزارت ارتباطات در این زمینه قرار گرفتند. وی همچنین در این زمینه اعلام کرد که طرح جامع حمایت از توسعه‌ زیست‌بوم همراه کشور با همکاری مرکز ملی فضای مجازی، وزارت صمت و سازمان برنامه‌و‌بودجه بازنگری و به مجلس نیز ارائه شده و ابراز امیدواری کرد که در بودجه‌ ۱۴۰۱ از محل افزایش تعرفه‌ای که در سنوات گذشته برای گوشی‌های گران‌تر از ۶۰۰ دلار در نظر گرفته شده، منابعی به این امر مهم تخصیص یابد. هاشمی؛ معتقد بود که با مشارکت اپراتور‌‌ها و باندلینگ سرویس‌های ارتباطی روی سیم‌کارت منصوبه در گوشی‌های ایرانی و تأمین پلتفرم‌های فروش اقساطی گوشی به مصرف‌کنندگان نهایی به صورت B2B و B2C، حرکت خوبی در بخش تقاضای گوشی هوشمند تولید داخل ایجاد شود و به اهداف در نظر گرفته شده در سهم بازار دست پیدا کنیم.

مذاکره برای نصب سیستم‌عامل بومی بر روی برخی تلفن‌‌های همراه

در همین راستا، امیر ناظمی؛ معاون وزیر ارتباطات دولت دوازدهم نیز، پیرامون طراحی و نصب سیستم‌عامل بومی بر روی برخی تلفن‌‌های همراه موجود در بازار چنین، گفت: از نظر ما سیستم‌عامل بومی یعنی سیستم‌عاملی که پاسخگوی نیاز بومی کشور باشد، اما این سیستم‌عامل قرار نیست جایگزین همه سیستم‌عامل‌‌ها شود؛ بلکه ما یک درصدی از نیازمندی‌هایمان که به سیستم‌عامل مطمئن با دو فاکتور امنیت و استقلال احتیاج دارد را از طریق سیستم‌عامل بومی تأمین می‌کنیم. اگر دیگران تصمیم گرفتند اپلیکیشن‌های ما را حذف کنند، ما سیستم‌عاملی داشته باشیم که اختیار عمل در دست خودمان باشد و اپلیکیشن‌های ما از آن حذف نشود. معاون وقت وزیر ارتباطات، طی اظهاراتی در سال ۱۳۹۸، در مورد اینکه آیا سازندگان گوشی در این طرح با ایران همکاری می‌کنند و آیا می‌توان به این طرح امیدوار بود، گفت: هم‌اکنون این سیستم‌عامل بومی قابلیت نصب روی برخی از مدل‌های گوشی ایرانی را دارد و در همین حال با یکی از برندهای خارجی تلفن همراه که حدود هشت درصد بازار ایران را در اختیار دارند برای نصب این سیستم‌عامل بومی روی گوشی‌های آن شرکت وارد مذاکره شده‌ایم.

وزیر ارتباطات: توانمندی لازم برای تولید گوشی تلفن همراه ایرانی را داریم

در همین راستا، عیسی زارع‌پور؛ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، هم سال گذشته در پاسخ به سؤال پیرامون صحت‌سنجی وزارت ارتباطات در اختصاص بودجه‌ به پروژه‌های مختلف طی سال‌های گذشته همچون تولید گوشی ایرانی، سیستم‌عامل ایرانی و جویشگر بومی، گفت: ما نسبت به بودجه‌هایی که در دوره‌های قبل برای جویشگرهای بومی صرف شد، نمی‌توانیم پاسخگو باشیم. وی افزود: ما می‌توانیم در داخل کشور محصولات با کیفیت در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات را تجهیز و هم خدمات با کیفیتی را ارئه دهیم. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت: درخصوص تلفن همراه ایرانی نیز همین طور است، اکنون تلفن همراه و سیستم‌عامل بومی با کیفیتی در داخل کشور نداریم، تمام تلاش ما در کشور برای این است تا این نیاز را که سهم قابل‌توجهی از واردات کشور را دارد، برطرف نماییم. زارع‌پور؛ تأکید کرد: ما در کشور توانمندی لازم برای تولید تلفن همراه ایرانی را داریم و در صورتی که گوشی با کیفیت و با قیمت مناسب ارائه شود حتماً مردم نیز استقبال و استفاده خواهند کرد. در همین حال، محمد خوانساری؛ رئیس سازمان فناوری اطلاعات، در تشریح برنامه‌های این سازمان در صنعت فاوا برای سال ۱۴۰۲ به ایرنا، گفته است: «یکی از برنامه‌ها تولید گوشی هوشمند داخلی است که امسال حداقل ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی برای آن در نظر گرفته شده و هدف‌گذاری ما ساخت یک‌ میلیون گوشی هوشمند است.» حال باید دید با این همه وعده و تجربه ناموفق در تولید گوشی تلفن همراه بومی و صرف هزینه‌های چند صد میلیارد تومانی، چه شده است که سازمان فناوری اطلاعات در دولت سیزدهم هم به فکر ارائه تسهیلات برای تولید گوشی بومی افتاده است.