چالش پزشکان؛ کمبود درآمد تا فرار مالیاتی!

گروه اجتماعی- در بسیاری از خانواده‌ها، پزشک شدن توصیه همیشگی پدران و مادران بود؛ شغلی که هم از لحاظ شخصیتی مورد تأیید جامعه بود و هم از لحاظ درآمد، سرآمد بسیاری دیگر از مشاغل بود. اما به مرور زمان و با توجه به هزینه‌های کمرشکن اقتصادی، صدای این قشر نیز درآمده است. در واقع پزشکان […]

گروه اجتماعی- در بسیاری از خانواده‌ها، پزشک شدن توصیه همیشگی پدران و مادران بود؛ شغلی که هم از لحاظ شخصیتی مورد تأیید جامعه بود و هم از لحاظ درآمد، سرآمد بسیاری دیگر از مشاغل بود. اما به مرور زمان و با توجه به هزینه‌های کمرشکن اقتصادی، صدای این قشر نیز درآمده است. در واقع پزشکان مهم‌ترین قشر بخش درمان کشور هستند؛ اما این بخش با مشکل درآمد روبه‌رو شده است. آمار‌ها نیز می‌گویند که طی سال‌های اخیر استقبال از تمام رشته‌های پایه در کنکور کاهش یافته و شاخه‌های تخصصی پزشکی هم از این کاهش استقبال مصون نبوده‌اند. به‌طوری که امروزه در بسیاری از رشته‌های تخصصی پزشکی، تعداد داوطلبان انگشت‌شمار است. این وضعیت در کشور از چند سال قبل آغاز شده و در سال‌های اخیر به شدت پیشرفت داشته است؛ به‌طوری که به گفته کارشناسان با ادامه چنین شرایطی طی ۱۰ یا ۲۰ سال آینده در بسیاری از رشته‌های پزشکی دیگر پزشک متخصص در کشور وجود نخواهد داشت. به‌طور مثال امروز در بسیاری رشته‌های تخصصی مثل جراحی کودکان یا جراحی قلب حتی یک داوطلب هم نداریم! طبق آمار سال گذشته، تعداد پزشکان شاغل در ایران به ۱۳۰ هزار نفر می‌رسد که در مقایسه با کشورهای همسایه، رقم بزرگی برای ۸۰ میلیون ایرانی به شمار می‌رود. در حال‌حاضر بخش عمده‌ای از پزشکان عمومی در کنار شیفت‌های بیمارستانی و کلینیکی، به حرفه زیبایی پزشکی نیز ورود کرده و به کسب درآمد از طریق ارائه خدمات پوست و مو و تزریق ژل نیز می‌پردازند! در این بین افزایش مالیات بر درآمد پزشکان باعث ایجاد ناراحتی مردم شده است. در همین رابطه، همایون سامه‌یح‌نجف‌آبادی؛ عضو کمیسیون بهداشت مجلس، از سرگردانی مردم در خیابان‌ها برای تهیه پول نقد به منظور پرداخت حق ویزیت برخی پزشکان انتقاد کرده و می‌گوید: پزشکان نباید بیماران را برای تهیه پول نقد راهی خیابان‌‌ها کنند، پزشکان با انجام این کار وجهه خود را خراب می‌کنند و به‌طور قطع با این اقدام تعداد مراجعان آن‌ها نیز کاهش می‌یابد و ضرر و زیان این موضوع بیش از مالیاتی است که باید پرداخت کنند.

تأکید وزارت بهداشت بر رعایت تعرفه‌های پزشکی مصوب دولت در ۱۴۰۲

معاون درمان وزارت بهداشت، در ابلاغیه‌ای به معاونین درمان دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی کشور، بر الزام رعایت تعرفه‌های خدمات تشخیصی و درمانی مصوب دولت در سال ۱۴۰۲، تأکید کرد. به گزارش مناقصه‌مزایده، در ابلاغیه دکتر سعید کریمی خطاب به معاونت‌های درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور، آورده است: «پیرو بخشنامه شماره ۲۰۰۷/۴۰۰د مورخ چهارم اردیبهشت ۱۴۰۲ درخصوص ابلاغ تعرفه‌های خدمات تشخیصی و درمانی سال ۱۴۰۲، یادآور می‌گردد، براساس قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی، تنها مرجع ابلاغ تعرفه خدمات سلامت، هیأت محترم وزیران است و براین اساس رعایت تعرفه‌های مصوب ابلاغی توسط معاون اول محترم رئیس‌جمهور از تکالیف کلیه ارائه‌دهندگان خدمات تشخیصی و درمانی می‌باشد و هرگونه دخل و تصرف و وضع تعرفه‌های مغایر با مصوبه هیأت محترم وزیران توسط اشخاص حقیقی، حقوقی، شعب سازمان نظام پزشکی، انجمن‌های علمی یا صنفی و… و اخذ تعرفه مازاد بر تعرفه‌های مذکور مصداق تخلف انتظامی و تعزیراتی بوده و قابل پیگرد قانونی می‌باشد.»