دفاع مجدد سازمان میراث از مزایده جنجالی ۱۹بنای تاریخی

گروه اجتماعی- همچنان جنجال مزایده ۱۹ بنای تاریخی ادامه دارد؛ بناهایی که به گفته کارشناسان به دلیل قدمت خود و احتمال نابودی آن « توسط بخش‌خصوصی نباید به مزایده گذاشته می‌شدند اما وزارت میراث فرهنگی و گردشگری از طریق صندوق احیاء، این بناهای ارزشمند را به مزایده گذاشت. طبق اعلام صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش […]

گروه اجتماعی- همچنان جنجال مزایده ۱۹ بنای تاریخی ادامه دارد؛ بناهایی که به گفته کارشناسان به دلیل قدمت خود و احتمال نابودی آن « توسط بخش‌خصوصی نباید به مزایده گذاشته می‌شدند اما وزارت میراث فرهنگی و گردشگری از طریق صندوق احیاء، این بناهای ارزشمند را به مزایده گذاشت. طبق اعلام صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیاء و بهره‌برداری، شامل خانه دانشمندی، خانه آقایی‌زاده، حمام قلعه، خانه بهادرالملک، گراندهتل، خانه فخر راور، کارخانه حناسایی، ارگ راین، باغ هرندی، خانه اوشیدری، خانه ابراهیمی، حمام سالار، کاروانسرای زعفرانیه، کاروانسرای مهر، کاخ ناصرالدین‌میرزا، خانه سرهنگ ایرج، عمارت اربابی لیقوان، کاروانسرای گوئجه‌بئل و کاروانسرای جانانلو است که بهره‌برداری آن‌‌ها به مزایده گذاشته شده است. گفتنی است؛ براساس اصل ۸۳ قانون اساسی، تمام بناهای تاریخی و نفایس در اختیار و تحت تملک دولت است و این بنا‌ها قابل واگذاری به غیر نیست. پس بحث تملک در میان نیست، موضوع بهره‌برداری است. حال سؤال این است که در اختیار گذاشتن این بناهای تاریخی از طریق برگزاری مزایده ولو به مدت محدود چه حکمی دارد؟

سازمان میراث فرهنگی چه می‌گوید؟

مسؤولان ارشد سازمان میراث فرهنگی، معتقد هستند که بسیاری از بناهای تاریخی ما، دارد به تلی از خاک تبدیل می‌شود و باید هرچه سریع‌تر به سمت مرمت و احیای آن‌‌ها حرکت کنیم. آن‌ها می‌گویند اطلاق «فروش» یا «حراج»، جعلی و انحرافی است. مزایده‌های مذکور به صورت الکترونیکی است و همه به آن دسترسی دارند و جای ابهام ندارد. قرارداد‌ها هم سه‌طرفه است، صندوق احیاء، سرمایه‌گذار و استان به‌عنوان ناظر.

هیچ‌کدام از اماکن تاریخی واگذار نمی‌شوند

برای آخرین‌بار نیز روز شنبه هفته جاری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، گفت: مقابل جریانی که برای نابودی میراث فرهنگی اقدام می‌کند، ایستاده‌ایم و تمام تلاش ما برای حفظ میراث کشور است. عزت‌ا… ضرغامی؛ در جمع خبرنگاران در کوهبنان، گفت: استان کرمان، پایتخت مقاومت است و می‌تواند مرکز گردشگری مقاومت کشور قرار گیرد. وی با بیان اینکه گردشگری معدن جایگاه ویژه‌ای دارد، تأکید کرد: در حال مطالعه بر روی این بخش از گردشگری هستیم و در بازدیدی که از معادن زغال‌سنگ منطقه زرند و کوهبنان داشتیم، امکاناتی وجود دارد که ر‌ها شده و در حال از بین رفتن است. وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، با اشاره به بازدید از بازار سنتی زرند، بیان کرد: بخشی از این بازار نیاز به مرمت دارد که اعتبار ویژه‌ای برای این منظور اختصاص می‌دهیم تا بازار زرند به‌طور شایسته فعال شود. وی با اشاره به اینکه در استان کرمان پروژه‌های ملی جریان دارد، افزود: باید ابتدا راه دسترسی به این پروژه‌ها فراهم شود و دولت مصمم است این امکان فراهم شود. وی اظهار کرد: برای مرمت قلعه دختر و اردشیر کرمان چهار میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده‌ایم که با توجه به محدودیت منابع رقم خوبی است. ضرغامی؛ با بیان اینکه سیاست ما تسریع در مشارکت بخش‌خصوصی برای مرمت و بهره‌برداری از بناهای تاریخی است، افزود: در این رابطه مشکل و موانع قانونی وجود داشت و صندوق احیاء و توسعه آن باید ماهیت مناسب‌تر پیدا کند تا هم بتواند کمک‌های مردمی را بگیرد و مشارکت بخش‌خصوصی هم بدون مشکل قانونی انجام شود که این موضوع در برنامه هفتم توسعه آمده است. وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، بیان کرد: هیچ‌کدام از اماکن تاریخی واگذار نمی‌شوند، ما ابنیه‌ای که جزء نفایس نباشد را طی مزایده در اختیار مردم قرار می‌دهیم تا سرمایه‌گذار مرمت کند و با کاربری‌های مختلف از آن استفاده شود و میراث فرهنگی بر مرمت، مدیریت و حفظ این امکان نظارت می‌کنیم. ضرغامی؛ ادامه داد: مقابل جریانی که برای نابودی میراث فرهنگی و ادامه تخریب‌هایی که انجام می‌شود، ایستاده‌ایم و تمام توانمندی ما برای حفظ میراث کشور است.