احتمال واگذاری «اسفندیار» به یک شرکت خارجی با ترک تشریفات مناقصه

معاون مدیرعامل شرکت نفت در گفت‌و‌گوی اختصاصی با مناقصه‌مزایده مطرح کرد احتمال واگذاری «اسفندیار» به یک شرکت خارجی با ترک تشریفات مناقصه سمیه مهدوی- شمارش معکوس شروع شد؛ تا چند روز آینده میادین کم‌ریسک و پرریسک نفت و گاز که تاکنون در انتظار بریدن روبان مناقصات IPc بودند با رسیدن به خط پایان، یک به […]

معاون مدیرعامل شرکت نفت در گفت‌و‌گوی اختصاصی با مناقصه‌مزایده مطرح کرد

احتمال واگذاری «اسفندیار» به یک شرکت خارجی با ترک تشریفات مناقصه

سمیه مهدوی- شمارش معکوس شروع شد؛ تا چند روز آینده میادین کم‌ریسک و پرریسک نفت و گاز که تاکنون در انتظار بریدن روبان مناقصات IPc بودند با رسیدن به خط پایان، یک به یک وارد گود بازی می‌شوند. اما در این میان چند میدان با ترک تشریفات و مذاکره مستقیم با برخی کشورهای خارجی برای بهره‌برداری به دامن شرکت‌های بین‌المللی سپرده خواهند شد. پس از میدان گازی فرزاد‌بی‌ پروژه‌ای به ارزش ۵ میلیارد دلار که با ترک تشریفات پشت‌قباله هندی‌‌ها افتاد حال نوبت به اسفندیار رسیده است.

معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت در حاشیه مراسم بارگیری سکوی بی‌ فاز ۱۷ پارس‌جنوبی در پاسخ به سؤال خبرنگار اعزامی مناقصه‌مزایده به بندرعباس، در خصوص این‌که چرا میدان نفتی اسفندیار در سبد IPC برای معرفی به شرکت‌های خارجی وجود ندارد، مطرح کرد: میدان نفتی اسفندیار پروژه بسیار کوچکی است که برای ما در اولویت قرار ندارد.

غلامرضا‌منوچهری افزود: با توجه به این‌که این میدان ظرفیت بالایی ندارد اما با این وجود آن را به حال خود ر‌‌ها نکرده‌ایم و در لیست قراردادهای جدید نفتی وجود دارد.

او در ادامه بیان کرد: درحال حاضر برای بهره‌برداری از این میدان با یک شرکت خارجی مشغول مذاکره هستیم.

منوچهری درحالی برای بهره‌برداری اسفندیار از مذاکره با یک شرکت خارجی خبر می‌دهد که قرار بود این پروژه برای تعیین پیمانکار مناسب به مناقصه برود.

این در شرایطی است که از ۱۵ سال گذشته تا کنون پیمانکاران داخلی و خارجی متعددی از مسیر میدان اسفندیار عبور کردند اما بدون عملکرد مثبتی نتیجه کار به نفع رقیب دیرینه صنعت نفت ایران یعنی عربستان بازگشت سعودی‌‌‌ها با استفاده از وضعیت موجود توانسته است برداشت خود را از این میدان مشترک به حداکثر برساند.

از جمله این پیمانکاران که دست رد به سینه اسفندیار زد شرکت مپنا بود؛ مپنا با بیان این‌که این طرح توجیه اقتصادی ندارد از آن چشم پوشید.

سال ۹۳ شرکت مپنا که قرارداد توسعه میدان نفتی مستقل فروز B را در دولت گذشته منعقد کرده و در دولت جدید اجرای این قرارداد با دستور وزیر نفت متوقف شده بود، به وزارت نفت اعلام کرد که آماده است توان خود را برای توسعه میادین مشترک قرار دهد و از شرکت ملی نفت خواست تا میادین مشترکی به مپنا پیشنهاد دهند. شرکت ملی نفت ایران نیز سال ۹۲ میدان نفتی اسفندیار را برای توسعه به شرکت مپنا پیشنهاد داد و شرکت مپنا مکلف شد که رأساً اقدام به مطالعه میدان برای تهیه MPD آن کند.

شرکت مپنا با چند ماه تمرکز روی مطالعه این میدان به وزارت نفت اعلام کرد که میدان نفتی اسفندیار دیگر توجیه اقتصادی برای توسعه و سرمایه‌گذاری برای برداشت نفت ندارد از این‌رو این شرکت حاضر به سرمایه‌گذاری در این میدان نیست.

 

پیش‌تر ازآن نیز یک شرکت مالزیایی برنده مناقصه اسفندیار شد ولی پس از چندی از سرمایه‌گذاری در این میدان منصرف شد و زیر قرارداد خود زد. سرانجام وزارت نفت تصمیم به توسعه این میدان با تکیه بر توان داخلی گرفت قرار شد میدان مشترک اسفندیار را با تأمین منابع مالی، با برگزاری مناقصاتی، پیمانکاران این پروژه را تعیین کنند. اما در جدید‌‌ترین اخبار ذکر شده و به گفته منوچهری قرار است دوباره پای پیمانکاران خارجی برای توسعه و بهره‌برداری از این میدان به میان کشیده شود.